Η κατάσταση είναι κρίσιμη σε Λακωνία, Χανιά, Ρέθυμνο, Αττική – Στα 33 τα κρούσματα της Omicron – 18 στην Κρήτη

Η κατάσταση είναι κρίσιμη σε Λακωνία, Χανιά, Ρέθυμνο, Αττική – Στα 33 τα κρούσματα της Omicron – 18 στην Κρήτη

Εκτάκτως στη σημερινή απογευματινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ βρέθηκαν ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, προκειμένουν να εξειδικεύσουν τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα το πρωί, από τον υπουργό Υγείας Θάνος Πλεύρη.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, στην τοποθέτησή της είπε: «Έχουμε αύξηση κρουσμάτων σε Λακωνία, Χανιά, Ρέθυμνο, αλλά και στην Αττική. Οι 3 στους 4 νοσηλευόμενους είναι άνω των 55 ετών. Πέρα από τα νέα μέτρα, πολλά είναι τα αυτονόητα που πρέπει να κάνουμε. Στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, πρέπει ο καθένας μας να μειώσει τις πιθανότητες να εκτεθεί στον ιό. Με δεδομένη την κυκλοφορία ενός μεταδοτικού στελέχους, θα ήταν σκόπιμο και οι εμβολιασμένοι να διενεργήσουν τουλάχιστον δυο τεστ τις επόμενες 7-10 μέρες, μετά από επαφή με κρούσμα. Η επικράτηση της Omicron αλλάζει τα δεδομένα, υπάρχει ισχυρή σύσταση για τεστ και μείωση της διασποράς στην κοινότητα».

Ταυτόχρονα, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως βρισκόμαστε σε φάση όπου η υποχρεωτικότητα και τα προστατευτικά μέτρα πρέπει να συμπληρωθούν και πολλά είναι τα αυτονόητα, επισημαίνοντας πως «το στέλεχος Όμικρον είναι αρκετά μεταδοτικό και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούμε ευλαβικά τα μέτρα προστασίας. Συχνή χρήση τεστ, χρήση μάσκας, αποφυγή συγχρωτισμού και επιλέγουμε προσεκτικά με ποιους θα διασκεδάσουμε τις ημέρες των εορτών».

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε: «Αυξήθηκαν κατά 11% οι νέες διαγνώσεις παγκοσμίως την τελευτυαία εβδομάδα, ενώ μειώθηκαν κατά 5% οι θάνατοι. Χθες καταγράφηκαν 904.000 διαγνώσεις, οι περισσότερες από τον Απρίλιο. Έχουμε τα πρώτα σημεία αναζωπύρωσης στην Ευρώπη, από τα 47 χώρες, οι 18 είχαν επιδείνωση. Στην Ελλάδα, για τέταρτη εβδομάδα διαδοχική είχαμε βελτίωση στις νέες διαγνώσεις. Τις τελευταίες μέρες έχουμε τάση επιδείνωσης. Οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 12% με τάση αποσυμπίεσης του ΕΣΥ. Στι 1 πλησιάζει το ισοζύγιο εξιτηρίων εισιτηρίων».

Ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, είπε: «Έχουν γίνει 3,15 εκατ. εμβολιασμοί τρίτης δόσης. Ένα ποσοστό 75% των δικαιούχων έχουν κλείσει ραντεβού για αναμνηστική δόση. Το 90% των άνω των 60 έχουν κλείσει ραντεβού» .

Παράλληλα όπως τονίστηκε, τα κρούσματα σήμερα ήταν αυξημένα και είναι σημαντικό να προσέχουμε. «Αισθανόμαστε Χριστούγεννα αλλά παράλληλα προσέχουμε», ήταν το μήνυμα της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.