Η φρεγάτα “ΣΠΕΤΣΑΙ” καταδιώκει Τουρκικό πλοίο με όπλα νότια των Χανίων

Η φρεγάτα “ΣΠΕΤΣΑΙ” καταδιώκει Τουρκικό πλοίο με όπλα νότια των Χανίων

Σκιά του εμπορικού πλοίου, σημαίας Τανζανίας, «Cirkin» έχει γίνει τις τελευταίες ώρες η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκεται στη Μεσόγειο στο πλαίσιο της επιχείρησης της ΕΕ «IRINI».

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το hellasjournal.com, το εμπορικό ξεκίνησε την πορεία του από την Τουρκία, και συνοδευόμενο από τρεις τουρκικές φρεγάτες πέρασε τα Δαρδανέλια.

Νοτιοδυτικά της Κρήτης και ενώ το ύποπτο πλοίο έπλεε προς τη Λιβύη, ο Ιταλός Επιχειρησιακός Διοικητής της επιχείρησης IRINI έδωσε εντολή απονήωσης του Aegean Hawk Sikorsky του Πολεμικού Ναυτικού να πλησιάσει το «Cirkin».

Σε κοντινή απόσταση το πλήρωμα του ελικοπτέρου επιχείρησε να ελέγξει το εμπορικό , αρχικά μέσω ασυρμάτου ωστόσο η απάντηση που έλαβε ήταν από τουρκική φρεγάτα η οποία και γνωστοποίησε ότι «το πλοίο βρίσκεται υπό κρατική προστασία της Τουρκίας».

Δείτε χάρτη με το στίγμα του φορτηγού πλοίου Cirkin στις 10:15 το πρωί της Τετάρτης

Ο Επιχειρησιακός Διοικητής από το Στρατηγείο της Ρώμης διέταξε το πλήρωμα του ελικοπτέρου να επιστρέψει στην φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» και η δεύτερη εντολή ήταν το Ελληνικό πλοίο να γίνει σκιά του ύποπτου εμπορικού και των συνοδών πλοίων.

Πρόκειται για σαφή ένδειξη κατάφορης παραβίασης των ψηφισμάτων του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη σημειώνουν με νόημα στρατιωτικές πηγές.

Και εδώ φαίνεται η ένδεια της επιχείρησης της ΕΕ «IRINI» που θέτει ένα πολεμικό πλοίο απέναντι από διπλάσια δύναμη η οποία συνοδεύει ένα ύποπτο εμπορικό το οποίο πιθανότατα μεταφέρει οπλισμό στη Λιβύη από την Τουρκία, μια τακτική που εφαρμόζει η Άγκυρα και δια θαλάσσης και από τον αέρα.

Η «IRINI» επιχειρησιακά εφαρμόστηκε από την 1η Ιουνίου ενώ νωρίτερα στην ίδια περιοχή και πάλι μόνη της έπλεε μια Γαλλική φρεγάτα η οποία αποχώρησε μόλις ανέλαβε καθήκοντα το Ελληνικό πολεμικό πλοίο.

Πολλές φορές γράψαμε στη σελίδα ότι με ένα, δυο ή τρία πολεμικά πλοία επιχείρηση δεν μπορεί να σταθεί στην ανοιχτή θάλασσα της Μεσογείου και τώρα με την συνοδεία τριών τουρκικών φρεγατών ενός εμπορικού πλοίου, φαίνεται πως επαληθεύονται όλες εκείνες οι ενδείξεις που υπήρχαν εξ αρχής για το πως θα πάει αυτή η επιχείρηση…