Λίγα λόγια για την γραβιέρα Κρήτης Κωστάκη

Λίγα λόγια για την γραβιέρα Κρήτης Κωστάκη

Λίγα λόγια για την γραβιέρα  Κρήτης Κωστάκη

Η γραβιέρα Κρήτης Κωστάκη είναι ένα εξαιρετικό τυρί, που παράγεται από το 1975 στο Τζιτζιφέ Αποκορώνου, μια περιοχή του Νομού Χανιών με παράδοση στην κτηνοτροφία και τυροκομεία. Ξεκινήσαμε με πολύ μεράκι και σεβασμό στην παράδοση, την παραγωγή των τυροκομικών μας προϊόντων.

Από τότε και μέχρι σήμερα εξακολουθούμε να διατηρούμε την παραδοσιακή τεχνική που έχουμε άριστα συνδυάσει με τις σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους, ώστε να μην επηρεάζεται η παραδοσιακή ωρίμανση των τυριών μας.

Η προσεκτική επιλογή του γάλακτος αποκλειστικά από ορεινές περιοχές του νομού Χανίων και οι σύγχρονες πλέον εγκαταστάσεις μας, εγγυώνται τυριά με σταθερά άριστη ποιότητα και γεύση.

Για την γραβιέρα Κωστάκη, χρησιμοποιούμε 100% πρόβειο γάλα με ελάχιστο κατσικίσιο.

Το γάλα της τυροκόμησης παράγεται από ζώα που βόσκουν ελεύθερα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης, όπου δεν χρησιμοποιούνται λιπάσματα, εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα ή άλλοι ρυπαντές, και κατά συνέπεια αυτό και τα προϊόντα του μπορούν να χαρακτηριστούν βιολογικά.

Η ωρίμανση του διαρκεί από 3-6 μήνες. Η γεύση είναι πλούσια, γλυκιά, ελαφρά αλατισμένη, βουτυράτη και έχει το ευχάριστο άρωμα του γάλακτος.

Το χρώμα της είναι ανοιχτό κίτρινο προς το λευκό, με στρογγυλές τρυπούλες και φυσική κόρα εξωτερικά.

Έχει μέγιστη υγρασία 38%, ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα επί ξηρού 40% και μέγιστη περιεκτικότητα σε αλάτι 2%.

Είναι εκλεκτό επιτραπέζιο τυρί με ευχάριστη υπόγλυκη γεύση και πλούσιο άρωμα, ενώ αποτελεί σύμβολο τόσο της Κρητικής τυροκομίας, όσο και της παραδοσιακής Κρητικής διατροφής.

Την Κρητική γραβιέρα μπορείτε να την απολαύσετε είτε σκέτη με το αγαπημένο σας κρασί ή με μια τσικουδιά. Συνοδέψτε τη με χωριάτικο ψωμί, κριθαρομπουκιές, παξιμάδι ή πολύσπορα. Τολμήστε την ακόμη και με κάποια φρούτα, όπως το σταφύλι, το αχλάδι, ή βουτήξτε την στο μέλι.

Στην κουζίνα η γραβιέρα αποτελεί ιδανική επιλογή όταν θέλετε να απογειώστε τη γεύση μιας πίτας, να γεμίσετε πιπεριές ή μελιτζάνες. Θυμηθείτε ακόμη ότι τη γλυκιά, βουτυράτη γεύση τη λατρεύουν τα παιδιά. 

Την γραβιέρα Κωστάκη καθώς και άλλα τυροκομικά και Κρητικά προϊόντα μπορείτε να την προμηθευτείτε στα Καταστήματα μας στην Δημοτική αγορά Χανίων για να δείτε πληροφορίες μπείτε στην διεύθυνση www.aera.gr/kostakis