Γόπα Πρότζεκτ – Ένα αντιγοπινγκ δρώμενο στα Χανιά (φωτο)

Γόπα Πρότζεκτ – Ένα αντιγοπινγκ δρώμενο στα Χανιά (φωτο)

Την παιδική χαρά που βρίσκεται δίπλα στο πάρκο της Πύλης της Άμμου καθάρισαν από πεταμένες γόπες μέλη της ομάδας “Ακαπνίστας” την Κυριακή το πρωί.

Η ομάδα θέλει να στείλει ένα μήνυμα ευαισθητοποίησης ενάντια στη μόλυνση που προκαλούν στο περιβάλλον τα τοξικά αποτσίγαρα.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για το πρόβλημα των αποτσίγαρων.

Μάλιστα όπως ανέφεραν τα μέλη του Συλλόγου τα τσιγάρα και τα νικοτινούχα υγρά πλήρωσης των τσιγάρων είναι από τις κυριότερες αιτίες δηλητηρίασης βρεφών και νηπίων.

Η ομάδα γράφει στο facebook

Μια αντικαπνιστική δράση συναντάει την οικολογία, που συναντάει την καθαριότητα, που συναντάει τον υπεύθυνο πολίτη, που αγαπάει την πόλη του.

Με αφετηρία την παιδική χαρά δίπλα στην Πύλη της Άμμου, την Κυριακή 17 Νοεμβρίου στις 10 το πρωί, σας περιμένουμε για να δούμε πόσα αποτσίγαρα θα μπορέσουμε να μαζέψουμε απο τους δρόμους της πόλης μας. Στην αφετηρία θα σας παρέχουμε γάντια, άδεια μπουκάλια και γιλέκα.
Το ραντεβού του τερματισμού μας θα είναι στις 11:30, στο καφέ του Δημοτικού Κήπου, όπου τα συγκεντρωμένα αποτσίγαρα θα ζυγιστούν και θα συγκριθούν με ογκομετρημένο δείγμα ώστε να έχουμε μια ρεαλιστική μέτρηση για το πόσα και σε πόση ώρα μπορέσαμε να μαζέψουμε.

Τα αποτσίγαρα δεν είναι χαρτί τυλιγμένο σε βαμβάκι. Θεωρούνται τοξικά απόβλητα και το αρσενικό, η νικοτίνη, ο μόλυβδος και η αιθυλική φαινόλη που περιέχουν αποτελούν κίνδυνο για όποιον οργανισμό έρχεται σε επαφή μαζί τους

Ίσως τα πεταμένα αποτσίγαρα να έχουν ενσωματωθεί απο καιρό σαν αναπόσπαστο στοιχείο του αστικού ιστού . Μπορεί ακόμα η κοινή γνώμη να νοιώθει ότι υπάρχουν άλλα πιο “καυτά” θέματα που αξίζουν την προσοχή και την επίλυσή τους.
Όμως στην καρδιά της εικόνας “Πεταμένες γόπες” , είναι η στερεοτυπική εικόνα ενός αδιάφορου πολίτη που μεταφράζει ως τασάκι, οποιοδήποτε κομμάτι γης ξεκινάει έξω απο την πόρτα του.
Όχι, δεν φέρεται έτσι στο χωράφι του. Ούτε στην αυλή του. Ούτε καν μέσα στο αμάξι του δεν πετάει τα αποτσίγαρα κάτω…Αντίθετα…τα αδειάζει όμορφα όμορφα στην μέση της ασφάλτου ή στο πάρκινγκ.
Σε αυτό το μείγμα αδιαφορίας, απαξίωσης και ωχαδερφισμου, απαντάμε με μια μετρήσιμη δράση.

Χανιώτικα νέα