Γέννησε και αμέσως πέθανε από τα λάθη των γιατρών

Γέννησε και αμέσως πέθανε από τα λάθη των γιατρών

Θύμα 42χρονη γυναίκα που μπήκε για προγραμματισμένη καισαρική τομή – Το δικαστήριο επιδίκασε συνολική αποζημίωση στην κόρη και στην οικογένειά της 348.800 ευρώ

Η τελευταία σελίδα του βιβλίου της ζωής μιας 42χρονης γράφτηκε με τον πιο τραγικό τρόπο. εισήχθη σε δημόσιο νοσοκομείο για να γεννήσει το πρώτο της παιδί, αλλά ο τοκετός σφραγίστηκε με τον θάνατό της. Θάνατος που επήλθε μόλις σε 5 λεπτά και οφείλεται σε μια σειρά από πλημμελείς χειρισμούς των γιατρών και των νοσηλευτών.

Η αστική Δικαιοσύνη αναγνώρισε τους ελλιπείς και εσφαλμένους χειρισμούς του προσωπικού του δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος και επιδίκασε στα μέλη της οικογένειας της άτυχης γυναίκας αποζημίωση συνολικού ύψους 348.800 ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων να καταβάλλεται στην 8χρονη σήμερα κόρη της, η οποία ήρθε σε επαφή με το μητρικό χάδι για ελάχιστα λεπτά της ώρας μέσα στην αίθουσα χειρουργείου. Στις 29 Δεκεμβρίου 2009 η 42χρονη εισήλθε σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε προγραμματισμένη καισαρική τομή στο πρώτο της παιδί. Η επέμβαση είχε κριθεί απαραίτητη «λόγω ανώμαλης ισχιακής προβολής του εμβρύου».

Στο ιστορικό της επιτόκου δεν αναφερόταν κανένα παθολογικό πρόβλημα κατά τη διάρκεια της κύησής της, η ίδια, δε, είχε ενημερώσει τους γιατρούς της ότι έπασχε από αλλεργικό άσθμα και ότι σε περιπτώσεις κρίσης ελάμβανε συγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα. Την ημέρα του τοκετού, στις 12 το μεσημέρι, η 42χρονη, ενώ βρισκόταν στην αίθουσα χειρουργείου για την καισαρική τομή, παρουσίασε «οξεία αναπνευστική δυσχέρεια με αδυναμία ακρόασης του αναπνευστικού ψιθυρίσματος». Αμέσως η αναισθησιολόγος τής χορήγησε κορτιζόνη και αδρεναλίνη και της τοποθέτησε μάσκα οξυγόνου. Η επίτοκος επανήλθε και μετά από τρεις ώρες η αναισθησιολόγος αποφάσισε να της χορηγήσει ραχιαία αναισθησία (επισκληρίδιος) προκειμένου να προχωρήσει η επέμβαση καισαρικής. Η 42χρονη γέννησε στις 3.30 μ.μ. ένα υγιέστατο κοριτσάκι, η δε πορεία της δικής της υγείας κρίθηκε άριστη. Επειτα από δυόμισι ώρες στην αίθουσα τοκετού η λεχώνα μεταφέρθηκε σε απλό θάλαμο νοσηλείας. Η αναισθησιολόγος της χορήγησε δύο σκευάσματα αναλγητικά δεδομένου ότι η επίδραση τής τοπικής αναισθησίας είχε παρέλθει.

Τα μοιραία λεπτά στον θάλαμο νοσηλείας

Πριν καλά-καλά συμπληρωθεί 12ωρο από την εισαγωγή της 42χρονης στο δημόσιο νοσοκομείο, ο χρόνος στην κλεψύδρα της ζωής της λιγόστευε. Μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι είχε γίνει μητέρα, η υγεία της άρχισε να επιδεινώνεται.

Στις 23.40 της 29ης Δεκεμβρίου η γυναίκα αισθάνθηκε δυσφορία και έκανε δύο εισπνοές από φάρμακο που ελάμβανε όταν εμφάνιζε κρίση αλλεργικού άσθματος, ενώ η μαία τής χορήγησε κορτιζόνη και η νοσηλεύτρια τής τοποθέτησε μάσκα οξυγόνου. Παράλληλα κλήθηκε η εφημερεύουσα αναισθησιολόγος η οποία, σύμφωνα με όσα κατέθεσαν η μαία και η νοσηλεύτρια στη διάρκεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), προσήλθε εντός 5 λεπτών. «Η αναισθησιολόγος βρήκε τη λεχώνα σε κατάσταση άπνοιας, κυανωτική, άσφυγμη και με μυδρίαση παρότι στο διάστημα αυτό της είχε χορηγηθεί και δεύτερη αμπούλα κορτιζόνης», αναφέρεται στη δικαστική απόφαση. Στη συνέχεια, «η λεχώνα οδηγήθηκε συνοδεία της αναισθησιολόγου στο χειρουργείο, όπου κατόπιν επείγουσας κλήσεως προσήλθαν εφημερεύων καρδιολόγος και εφημερεύοντες γυναικολόγοι.

Συνδέθηκε σε μόνιτορ και επιχειρήθηκε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση με αδρεναλίνη ενδοφλεβίως και ενδοτραχειακώς, μαλάξεις και απινιδώσεις, οι οποίες συνεχίστηκαν έως τις 00.45, οπότε και σταμάτησαν καθώς δεν υπήρχε ανταπόκριση από την ασθενή, δεδομένου ότι ουδέποτε ανέκτησε καρδιακή λειτουργία». Το δικαστήριο σε πολυσέλιδη απόφασή του (3847/2015) έκρινε ότι ο θάνατος της 42χρονης επήλθε λόγω πλημμελών χειρισμών των ιατρών και των νοσηλευτών. Λαμβάνοντας υπόψη του το αποτέλεσμα της ιατροδικαστικής εξέτασης που διαπίστωνε ότι επρόκειτο για «ασφυκτικό θάνατο συμβατό με την αναφερόμενη κρίση βρογχικού άσθματος» και εξετάζοντας μαρτυρικές καταθέσεις ειδικευμένων επιστημόνων και τη διεθνή βιβλιογραφία, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκρινε πως «η κρίση βρογχικού άσθματος συνέβη στο πλαίσιο νοσηλείας της σε απλό θάλαμο, δεν διαγνώστηκε έγκαιρα και η ιατροφαρμακευτική θεραπεία που έλαβε ήταν καθυστερημένη».

Παράλληλα, οι δικαστές σημειώνουν ότι «αν η δεύτερη κρίση βρογχικού άσθματος που υπέστη η ασθενής είχε διαγνωστεί έγκαιρα, τότε θα ήταν δυνατή η ταχεία χορήγηση εξειδικευμένης θεραπείας και το πιθανότερο είναι να είχε αποτραπεί ο θάνατός της. Σε κάθε περίπτωση, επρόκειτο για ασθενή με γνωστό ιστορικό παροξυσμικού αλλεργικού άσθματος, εγκυμονούσα, με πρόσφατη βαρεία κρίση πριν τη διενέργεια καισαρικής τομής και η οποία έχρηζε ιδιαίτερης ιατροφαρμακευτικής φροντίδας-επίβλεψης».

Σύμφωνα με το δικαστήριο, «η απόφαση των γιατρών για τη μετακίνηση της λεχώνας από την αίθουσα τοκετών όπου ευρίσκετο υπό συνεχή παρακολούθηση σε απλό θάλαμο νοσηλείας, χωρίς συνεχή και επισταμένη ιατρική και νοσηλευτική παρακολούθηση από έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ήταν καθοριστική για την εξέλιξη του επακολουθήσαντος περιστατικού της δεύτερης οξείας ασθματικής κρίσης της λεχώνας, και του συνεπεία αυτής επελθόντος θανάτου από ασφυξία εντός 5 λεπτών από την εκδήλωση της βαριάς ασθματικής κρίσης».

Με το σκεπτικό αυτό, το δικαστήριο επιδίκασε συνολική αποζημίωση στην κόρη της 42χρονης και σε μέλη της οικογένειάς της το ποσό των 348.800 ευρώ. Συγκεκριμένα, η ανήλικη κόρη της θανούσης θα λάβει το ποσό των 205.050 ευρώ για ψυχική οδύνη, αλλά και για στέρηση διατροφής και παροχής υπηρεσιών, ενώ η μητέρα της θανούσης, η οποία ανέλαβε και την ανατροφή του παιδιού, θα λάβει το ποσό των 87.500 ευρώ για ψυχική οδύνη. Για τον ίδιο λόγο η αδελφή της θανούσης θα λάβει το ποσό των 56.250 ευρώ.

protothema.gr