ΜΑΘΕ ΤΙ ΤΡΩΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

ΜΑΘΕ ΤΙ ΤΡΩΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

ΜΑΘΕ ΤΙ ΤΡΩΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Οι θερμίδες, τα σάκχαρα, τα λιπαρά, τα κορεσμένα, το νάτριο και εσείς!

Το σύστημα των GDAs εστιάζει σε 5 βασικά συστατικά τα οποία και πρέπει να γνωρίσετε.
Ξέρετε γιατί είναι καλό να κρατάτε χαμηλά το ποσοστό GDAs για το νάτριο;
Γιατί χρειαζόμαστε τα λιπαρά;

 

Τι είναι η Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη (GDAs);

  • Είναι η συνολική ημερήσια ποσότητα σε θερμίδες, σάκχαρα, λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά και νάτριο / αλάτι, που ενδείκνυται να προσλαμβάνονται από έναν υγιή ενήλικα.
  • Οδηγός ισορροπημένης διατροφής. Βοηθά τον καταναλωτή να αξιολογεί με μια ματιά, τόσο το κάθε τρόφιμο ξεχωριστά, όσο και τη θέση που έχει αυτό στο καθημερινό του διαιτολόγιο, διαμορφώνοντας, έτσι, μια ισορροπημένη διατροφή προσαρμοσμένη στις προσωπικές του ανάγκες.
  • Ευρέως διαδεδομένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) σύστημα διατροφικής πληροφόρησης. Η Βιομηχανία Τροφίμων χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο σύστημα αναγραφής των διατροφικών πληροφοριών.

Η ετικέτα με τα  GDAs

Γιατί επιλέχθηκε το σύστημα των GDAs;

Επιτρέπει στους καταναλωτές να κατανοούν τις επιλογές που κάνουν και να αξιολογούν τη θέση του κάθε τροφίμου στο καθημερινό τους διαιτολόγιο, με αποτέλεσμα μια ισορροπημένη διατροφή, προσαρμοσμένη στις προσωπικές τους ανάγκες και τον τρόπο ζωής τους.

Γραφική απεικόνιση των GDAs

Οι ανάγκες του κάθε άτομου σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά διαφέρουν και εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, το σωματικό βάρος και το επίπεδο της σωματικής δραστηριότητας. Ένας υγιής ενήλικας με φυσιολογικό σωματικό βάρος και μέσο επίπεδο σωματικής δραστηριότητας χρειάζεται 2000 θερμίδες την ημέρα.

Θερμίδες

Ο οργανισμός χρειάζεται ενέργεια για να λειτουργεί. Οι θερμίδες που προσλαμβάνονται από την κατανάλωση των τροφίμων είναι απαραίτητες για την αναπλήρωση της ενέργειας που χάνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο οργανισμός καταναλώνει ενέργεια ακόμη και για βασικές λειτουργίες όπως η αναπνοή. Όμως, η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των θερμίδων που προσλαμβάνονται, σε σχέση με αυτές που ξοδεύονται. Φυσικά, όσο μεγαλύτερη σωματική δραστηριότητα υπάρχει, τόσο περισσότερες θερμίδες απαιτούνται και αντίστροφα.

H Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη του υγιούς ενήλικα για τις θερμίδες είναι 2000.

Σάκχαρα

Τα σάκχαρα είναι ένα είδος υδατανθράκων, αποτελούν την άμεση και κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού και συμβάλ-λουν στη γεύση των τροφίμων. Τα σάκχαρα, τα προσλαμβάνου-με από μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων, όπως τα φρούτα, τα δημη-τριακά, το ψωμί, τα ζυμαρικά. Χρειάζονται, γιατί δίνουν ενέργεια και γεύση, αλλά καλύτερα να μένουμε μέσα στο όριο της Ενδει-κτικής Ημερήσιας Πρόσληψης.

Η Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη του υγιούς ενήλικα για τα σάκχαρα είναι 90g.

Λιπαρά

Φυτικά; Ζωικά; Κορεσμένα; Ακόρεστα; Στις ετικέτες συχνά υπάρχουν 2 είδη λιπαρών: τα κορεσμένα λιπαρά, που είναι κυρίως ζωικής προέλευσης, και τα ακόρεστα, που προέρχονται κυρίως από τα ψάρια ή είναι φυτικής προέλευσης. Τα λιπαρά είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, γιατί αποτελούν την πιο συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας και μεταφέρουν πολύτιμες λιποδιαλυτές βιταμίνες. Επομένως, θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο καθημερινό διαιτολόγιο, χωρίς, όμως, να υπερβαίνουν την Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη. Επιλέγουμε όσο το δυνατόν περισσότερα ακόρεστα λιπαρά.

Η Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη του υγιούς ενήλικα για τα λιπαρά είναι 70g.

Κορεσμένα

Τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, μπορεί να είναι εξαιρετικά νόστιμα, αλλά όταν καταναλώνονται σε υψηλές ποσότητες, αυξάνουν τη χολη στερόλη του αίματος, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να μην υπερβαίνουν την Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη.

Η Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη του υγιούς ενήλικα για τα κορεσμένα είναι 20g.

Νάτριο (Αλάτι)

Το αλάτι δίνει γεύση στα τρόφιμα, αλλά λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο έχει συσχετισθεί με υψηλή αρτηριακή πίεση, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο. Γι’αυτό, θα πρέπει η ημερήσια ποσότητα νατρίου να βρίσκεται κάτω από την Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη.

Η Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη του υγιούς ενήλικα για το νάτριο είναι 2,4g.

Οι ενδεικτικές ημερήσιες ποσότητες για τον υγιή μέσο ενήλικα.

Προτάσεις για μια ισορροπημένη διατροφή και υγιεινή διαβίωση

  • Καταναλώνετε ποικιλία τροφίμων σε λογικές μερίδες και σε τακτικά χρονικά διαστήματα την ημέρα.
  • Τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά.
  • Πίνετε άφθονα υγρά.
  • Φροντίστε το 50% -60% των ημερήσιων θερμίδων σας να προέρχονται από υδατάνθρακες, το 25% -35% από λιπαρά και το 10% -20% από πρωτεΐνες.
  • Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα και προσέξτε το βάρος σας.
  • Δεν υπάρχουν καλά και κακά τρόφιμα, αλλά κακές πρακτικές διατροφής. Αρχίστε σήμερα και αλλάξτε συνήθειες σταδιακά.

sevt.gr