Φτερό στον άνεμο… το ενετικό λιμάνι Χανίων (φωτο)

Φτερό στον άνεμο… το ενετικό λιμάνι Χανίων (φωτο)

Φτερό στον άνεμο… το ενετικό λιμάνι Χανίων (φωτο)
explore Chania

Ανυπεράσπιστο στους βοριάδες και στις κακοκαιρίες παραμένει το ενετικό λιμάνι των Χανίων, αφού ο κυματοθραύστης που ξεκίνησε να κατασκευάζεται πριν από 30 χρόνια και δεν ολοκληρώθηκε, χρήζει άμεσης ανακατασκευής!

Στο θέμα έχουν αναφερθεί πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν τα “Χ.Ν.” με δημοσιεύματα τους καθώς την ανάγκη επανασύστασης του κυματοθραύστη (επανατοποθέτηση των τσιμέντινων κατασκευών που με τα χρόνια έχουν φύγει από τη θέση τους) έχουν επισημάνει τόσο μηχανικοί και λιμενολόγοι όσο και επαγγελματίες του λιμανιού.

Η έλλειψη αποτελεσματικής προστασίας φάνηκε και στην τελευταία κακοκαιρία όπου η θάλασσα ανέβηκε στο παραλιακό μέτωπο και το μεσημέρι της Δευτέρας έφτασε μέχρι και τις αλυσίδες της πλατείας Συντριβανίου.

Πολλά καταστήματα στο “μέτωπο” του λιμανιού έμειναν κλειστά, σε πολλά αναφέρθηκε εισροή υδάτων, ενώ είχαμε μικροζημιές με σπάσιμο πόρτας σε κατάστημα πίσω από το Γυαλί Τζαμί και παράσυρση καρεκλών και τραπεζιών από τα κύματα.

Στο ουζερί “Κάβουρας” ο ιδιοκτήτης Αντώνης Καμηλάκης μας δείχνει την άμμο που έφεραν τα κύματα μέσα στο μαγαζί του μέχρι και την κουζίνα! «Έχουν δώσει την έμφαση τους στις γραμμές και στα όρια των τραπεζοκαθισμάτων και έχουν αφήσει τελείως το θέμα της ασφάλειας του λιμανιού. Εδώ και 30 χρόνια υπάρχει ένα μισό έργο, αυτό του κυματοθραύστη, που υπάρχει ανάγκη να ανασηκώσουν τα μπλόκια, να το συμμαζέψουν λίγο. Όταν δεν υπήρχε η θάλασσα έφτανε στη Χάληδων, τώρα κόβει λίγο την ένταση των κυμάτων αλλά αν είχε ολοκληρωθεί και συντηρηθεί θα προστατεύονταν αποτελεσματικά το λιμάνι. Πρέπει να ενισχυθεί ο υπάρχων κυματοθραύστης» λέει ο κ. Καμηλάκης.

«Είμαι 42χρόνια στο λιμάνι και τα κύματα να φτάνουν στις αλυσίδες όπως έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας το είχα δει άλλη μια φορά πριν από 30 χρόνια» είπε στα “Χ.Ν.” ο κ. Σωκράτης Μελισσηνός ιδιοκτήτης του καφέ “Μούσες” στην πλατεία Συντριβανίου.

Ο ίδιος επισήμανε πως «ευτυχώς που υπάρχει και ο κυματοθραύστης και κάτι κάνει αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ όπως θα έπρεπε ενώ θα πρέπει κάποια στιγμή να συντηρηθεί να επαναφέρουν τα “μπλόκια” που έχουν φύγει από τη θέση τους γιατί τη Δευτέρα το κύμα έρχονταν όλο μέσα στο λιμάνι. Επίσης θα περίμενα να έλθουν κάποιοι από αυτούς που μελετούν τα σκιάδια για το λιμάνι να δουν πως θα αντέξουν κάτω από αυτές τις συνθήκες».

Οι επαγγελματίες επίσης τονίζουν πως μια βασική αιτία των πολλών σπηλαιώσεων που εντοπίζονται στο λιμάνι είναι ότι δεν υπάρχει επαρκή προστασία του από τα στοιχεία της φύσης.

Χανιώτικα νέα