Θα βρέξει αστέρια από την ουρά του Χάλεϊ

Μία ακόμη βροχή διαττόντων αστεριών - τις Ήτα Υδροχοΐδες -, που προέρχονται από την ουρά του κομήτη του Χάλεϊ θα σημειωθεί τα χαράματα της Παρασκευής αλλά και του Σαββάτου.  Αν ο καιρός το επιτρέπει θα είναι ορατές και από τη χώρα μας. 

Στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη του βορείου ημισφαιρίου, όπου βρίσκεται και η χώρα μας, αναμένονται περίπου 10 έως 15 διάττοντες ανά ώρα στον ουρανό, ενώ πιο νότια ο αριθμός τους αυξάνεται σημαντικά σε πάνω από 50. 
Θα "βρέξει" αστέρια από την ουρά του Χάλεϊ

Μία ακόμη βροχή διαττόντων αστεριών – τις Ήτα Υδροχοΐδες -, που προέρχονται από την ουρά του κομήτη του Χάλεϊ θα σημειωθεί τα χαράματα της Παρασκευής αλλά και του Σαββάτου.  Αν ο καιρός το επιτρέπει θα είναι ορατές και από τη χώρα μας. 

Στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη του βορείου ημισφαιρίου, όπου βρίσκεται και η χώρα μας, αναμένονται περίπου 10 έως 15 διάττοντες ανά ώρα στον ουρανό, ενώ πιο νότια ο αριθμός τους αυξάνεται σημαντικά σε πάνω από 50. 
Συνήθως στο βόρειο ημισφαίριο το καλύτερο θέαμα προσφέρεται λίγο πριν την αυγή (μία έως δύο ώρες), αν κανείς κοιτάξει με κατεύθυνση νότια και χαμηλά, σε μια γωνία 15 μοιρών από τη γραμμή του ορίζοντα. 

Η ονομασία της “βροχής” οφείλεται στο ότι οι διάττοντες, που έχουν μέση ταχύτητα 67 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, φαίνεται να προέρχονται από το άστρο Ήτα του αστερισμού του Υδροχόου. 

Δύο φορές το χρόνο παρατηρούνται “πεφταστέρια”, καθώς η τροχιά της Γης διασταυρώνεται με τα σωματίδια σκόνης που έμειναν στο διάστημα από τη διέλευση του κομήτη του Χάλεϊ. 

Την πρώτη φορά (Ήτα Υδροχοΐδες) η “βροχή” διαρκεί από τις 28 Απριλίου έως τις 21 Μαΐου, με αποκορύφωμα στις 6 Μαΐου, ενώ τη δεύτερη φορά (Ωριωνίδες) από τις 4 Οκτωβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου, με αποκορύφωμα στις 22 Οκτωβρίου. 

Έχουν περάσει περίπου 25 χρόνια από τότε που για τελευταία φορά ο Χάλεϊ εισήλθε στο εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος και πέρασε από τη “γειτονιά” μας. Είχε βρεθεί τότε, στις 9 Φεβρουαρίου 1986, στο κοντινότερο σημείο του από την ήλιο, περνώντας ανάμεσα στον Ερμή και την Αφροδίτη.

Ο κομήτης, που έχει μια έκκεντρη ελλειπτική τροχιά, διάρκειας 75 ετών, απομακρύνεται πλέον διαρκώς από τον πλανήτη μας. 

Παρόλα αυτά έχει αφήσει πίσω του μια “σκονισμένη κληρονομιά“, ένα ρεύμα σωματιδίων, που είχαν ξεπηδήσει από τον παγωμένο πυρήνα του και τα οποία έχουν παραμείνει στο διάστημα κατά μήκος της τροχιάς του.

ΠΗΓΗ ΝΟΟΖ

Chania Must See – What to See & Do in Chania, Crete

Explore Chania through local eyes. Chania Must See offers real experiences, not just a list of sights, for travellers who want more.

Δημοφιλή

  1. Χανιά: Νέες αποκαλύψεις για την εγκληματική οργάνωση – Το τροχαίο με νεκρό 22χρονο στη Σούδα, το αυτοκίνητο του αρχιμανδρίτη Δαμασκηνού και οι σχέσεις με αρχηγό κόμματος
  2. Χανιά: Η ακτινογραφία της μαφίας – Ο Αρχηγός, ο «Αυστραλός», ο «Μικρός» και οι τρεις υποομάδες – Πήραν με εκβιασμούς εκκλησιαστική περιουσία €1,5 εκατ.
  3. Χανιά: Κουμπάρος του ηθοποιού Στράτου Τζώρτζογλου ο «εγκέφαλος» της μαφίας
  4. Χανιά: Η επιχείρηση που αποκάλυψε τη μαφία στην Κρήτη – Οι δύο μυστικοί αστυνομικοί – Τα δύο αδέλφια με πολυτελή ξενοδοχεία και παρελθόν στους εκβιασμούς οι αρχηγοί
  5. Χανιά: Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ – Συλλήψεις αστυνομικών, στρατιωτικών και επιχειρηματιών
  6. Χανιά: “Δολοφόνοι”… Γέμισαν συνθήματα τα περιπολικά και τις κλούβες έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο για τον θάνατο του Μανιουδάκη (φωτο)
  7. Χανιά: Η ωμή καθημερινότητα των μελών του κυκλώματος μέσα από τους διαλόγους – «Δεν είμαι εστιατόριο, ναρκωτικά πουλάμε»