Έρωτας για τα Χανιά για ζευγάρι από την Τουρκία

Έρωτας για τα Χανιά για ζευγάρι από την Τουρκία

Έτοιμοι να μετακομίσουν στα Χανιά καθώς είναι ερωτευμένοι με τον τόπο, δηλώνουν ο Deniz Kugukbumin και η Reyhan Tuncay από την Τουρκία!

Το ζευγάρι επισκέπτεται συνέχεια τα τελευταία χρόνια την Δυτική Κρήτη και θέλει να από τη νέα χρόνια να αφήσει τη Γαλλία όπου ζει από το 2014 και να έλθει στα Χανιά για μόνιμη εγκατάσταση.

Τους συναντήσαμε στην πλατεία της Σπλάντζιας να πίνουν καφέ με τους ντόπιους να ανταλλάσουν κουβέντες στα τούρκικα, στα ελληνικά, στα Αγγλικά.

Ο Deniz φυλακίσθηκε για 8 μήνες από το καθεστώς Ερντογάν για τις πολιτικές του απόψεις καθώς ανήκει σε κόμμα της αριστεράς και σε συνθήκες ασφυκτικές αναγκάστηκε μετά το τέλος των σπουδών του να φύγει για τη Γαλλία όπου εργάζεται ως φωτογράφος.

Έρωτας για τα Χανιά για ζευγάρι από την Τουρκία
Ο Deniz Kugukbumin και η Reyhan Tuncay (όρθιοι δεξιά) μαζί με απόγονους Μικρασιατών και άλλους Σπλαντζιανούς στην ιστορική πλατεία.

Το ζευγάρι με καταγωγή από την Τουρκία που είναι εξοριστο στη Γαλλία επιθυμεί να μετακομίσει στα Χανιά.

ΟΙ ΡΙΖΕΣ

Στα Χανιά βρέθηκε πρώτη φορά πριν από 12 χρόνια. «Τότε είχα έλθει μόνος αναζητώντας τις ρίζες μου γιατί η προγιαγιά μου ήταν από τα Χανιά. Μου άρεσε από την αρχή αυτό το μέρος και τα τελευταία τρία χρόνια έρχομαι για 20 ημέρες. Τι μου αρέσει στα Χανιά; Θα σου έλεγα οι άνθρωποι! Ωραία μέρη βρίσκεις και στη Γαλλία και στην Ισπανία αλλά οι άνθρωποι σε κάνουν να νιώθεις σαν το σπίτι σου» δηλώνει ο Deniz, ενώ η Reyhan, που και αυτής οι πρόγονοι βρέθηκαν στη Σμύρνη από τη Μυτιλήνη, παρατηρεί πως «είναι απίστευτο ξέρουμε περισσότερους ανθρώπους στα Χανιά απο την πόλη της Γαλλίας που ζούμε! Στη γειτονιά που μένουμε όλοι μας γνωρίζουν, μας χαιρετάνε, προσφέρουν φρούτα στο κορίτσι μας».

Πλέον το ζευγάρι σκέπτετε σοβαρά να μετακομίσει στα Χανιά αφού νιώθει πολύ οικεία και διαπιστώνει πολλά κοινά στοιχεία.
«Μας αρέσει όλο το νησί, ίσως με εξαίρεση την πόλη του Ηρακλείου που δεν είναι τόσο ωραία, αλλά λατρεύουμε τα Χανιά και το Ρέθυμνο. Δεν πηγαίνουμε στις μεγάλες τουριστικές παραλίες μας αρέσει ο Τερσανάς που είναι πολύ ωραία αν έχεις μικρά παιδιά. Προτιμάμε επίσης τις επισκέψεις σε μικρά χωριά και ταβερνάκια» μας λένε, ενώ στην ερώτηση μας για κάτι που τους ενοχλεί η απάντηση είναι «ειλικρινά τίποτα. Ισως το ψωμί στην πόλη είναι λίγο πιο σκληρό (γέλια) αλλά αυτό είναι μια λετομέρεια» αναφέρει ο Deniz.

ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ

Το ζευγάρι καλοδέχεται μια παρέα από Σπλαντζιανούς, οι περισσότεροι πρόγονοι προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Ο κ. Κυριάκος Μπαλής με τα λίγα τούρκικα που ξέρει μπορεί να συνενοείται μαζί τους στην μητρική τους γλώσσα. «Έχω πάει 11 φορές στη Μικρά Ασία και ξέρω λίγα Τούρκικα. Με τα παιδιά γνωριστήκαμε πριν από τρία χρόνια και τους συναντάμε κάθε χρόνο. Καθημερινά τα λέμε πίνουμε τον κφέ μας, αγαπήσαμε πολύ το κοριτσάκι και μας αγάπησε » τονίζει ο κ. Κυριάκος, ενώ ένας ακόμα από την παρέα τονίζει πως «είναι άνθρωποι υψηλού επιπέδου και καλής καρδιάς.»

Χανιώτικα νέα