Έρευνα σε 3500 ζευγάρια έδειξε ότι όλα τα είδη του πορνό κάνουν κακό

Έρευνα σε 3500 ζευγάρια έδειξε ότι όλα τα είδη του πορνό κάνουν κακό

Στο συμπέρασμα ότι όλα τα είδη του πορνό κάνουν κακό στην σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού, κατέληξαν επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Brigham Young της Γιούτα οι οποίοι για να έρθουν σε αυτό το αποτέλεσμα χρειάστηκε να μελέτησουν 3.500 ανθρώπους που ήταν σε σχέσεις.

Συγκεκριμένα η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sex Research αποκάλυψε ότι τα άτομα που είναι σε σχέση και συνηθίζουν να παρακολουθούν μόνα τους πορνό, έχουν περισσότερες πιθανότητες να μην είναι τόσο σταθερά στη σχέση τους και να νιώθουν λιγότερο ικανοποιημένα από αυτή.

«Τα ζευγάρια θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το πορνό είναι ένας παράγοντας κινδύνου στη σχέση τους», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο KSL, ο επικεφαλής της μελέτης, Brian J. Willoughby, καθηγητής στο School of Family Life του πανεπιστημίου Mormon.

«Δεν είναι μόνο το “σκληρό” πορνό που οδηγεί σε αρνητικά αποτελέσματα», τόνισε.

Από τα 3.500 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, το 72% ήταν ετεροφυλόφιλοι, το 17% ομοφυλόφιλοι και το 11% αμφιφυλόφιλοι.

Επιπλέον, το 55% των συμμετεχόντων ήταν παντρεμένοι, το 23% δήλωσε ότι συζεί με το ταίρι του, το 12% ότι ξαναπαντρεύτηκε και το 2% ότι ήταν σε «ελεύθερη» σχέση.
Στη συνέχεια, η μελέτη χώρισε το πορνό σε δύο κατηγορίες: «mainstream», όπου το σεξ είναι συναινετικό μεταξύ ζευγαριών ή ατόμων, και «σκληρό», όπου το σεξ περιλαμβάνει πράξεις «που είναι πιο βίαιες και απεικονίζουν μία μη συναινετική συμπεριφορά».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε διαφορά στους τύπους του πορνό όσον αφορά την παραγωγή αρνητικού αντίκτυπου:
«Όλα τα είδη πορνό έκαναν τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ασταθείς και λιγότερο ικανοποιημένους από οτη σχέση τους».

Σύμφωνα με τον Willoughby, οι άνδρες – ειδικά εκείνοι που είναι θρησκευόμενοι – επηρεάστηκαν περισσότερο από το πορνό.

Ο Willoughby και άλλοι ερευνητές υπέθεσαν ότι ο λόγος που η μελέτη επηρέασε τόσο πολύ τους θρησκευόμενους άνδρες ήταν επειδή η παρακολούθηση πορνό ήταν αντίθετη με τις δικές τους ηθικές πεποιθήσεις και έτσι βρίσκονταν σε μία «σύγκρουση».

Σύμφωνα με τον Willoughby ο λόγος που το πορνό επηρεάζει τόσο πολύ τα ζευγάρια είναι «επειδή μπαίνουν στη διαδικασία να συγκρίνουν τον εαυτό τους με άλλους άνδρες-γυναίκες, δημιουργώντας μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τον εαυτό τους, το σώμα τους και το τι πιστεύουν ότι πρέπει να κάνει ο/η σύντροφός τους».