Μύθοι και πραγματικότητες για τη στυτική δυσλειτουργία

Μύθοι και πραγματικότητες για τη στυτική δυσλειτουργία

Στο παρελθόν, η άγνοια κι ο δισταγμός να συζητήσει κανείς για τη στυτική δυσλειτουργία δημιούργησαν πολλούς μύθους για αυτό το θέμα. Αν και στο διαδίκτυο διατίθεται πληθώρα πληροφοριών για αυτήν πολλοί άνθρωποι έχουν πλήρη άγνοια. Οι πιο διάσημοι μύθοι είναι οι ακόλουθοι:

Μύθος 1ος: Οι άνδρες κάτω από τα 40 δεν επηρεάζονται από τη Στυτική Δυσλειτουργία

Πραγματικότητα: Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, όμως κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν πως αυτή η κατάσταση δεν τους επηρεάζει, αν βρίσκονται στα 30 τους. Στην πραγματικότητα, τα δεδομένα υποδηλώνουν πως η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και σε άνδρες στα 30 τους. Μελέτες του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των Η.Π.Α. αποκαλύπτουν πως περίπου 30 εκατομμύρια άνδρες όλων των ηλικιών υποφέρουν από στυτική δυσλειτουργία στη χώρα.

Μύθος 2ος: Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί μέρος της φυσικής διαδικασίας γήρανσης

Πραγματικότητα: Οι περισσότεροι πιστεύουν πως η στυτική δυσλειτουργία είναι φυσιολογική, επομένως πρέπει να την αποδεχθούν ως μέρος της ζωής τους. Όμως, αυτή η στάση τούς κάνει διστακτικούς στο να ζητήσουν θεραπεία. Η στυτική δυσλειτουργία, ωστόσο, μπορεί να συνδέεται με διαβήτη, υπέρταση και υπερβολική χοληστερίνη. Επομένως, δεν εξαρτάται απολύτως με την ηλικία και μπορεί να θεραπευθεί με τη σωστή θεραπεία κι έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Μύθος 3ος: Δεν υπάρχει θεραπεία

Πραγματικότητα: Είναι κοινή πεποίθηση, πως τίποτα δε μπορεί να γίνει για τη στυτική δυσλειτουργία και πως η λήψη φαρμάκων είναι άδικος κόπος. Η ανακάλυψη της sildenafil citrate έχει καταρρίψει τον μύθο της στυτικής δυσλειτουργίας κι αυτό το φάρμακο χορηγείται από διάσημους ουρολόγους σε όλο τον κόσμο.

Μύθος 4ος: Είναι όλα στο μυαλό

Πραγματικότητα: Δεν αληθεύει πάντα πως το στρες και η έλλειψη αυτοπεποίθησης προκαλούν στυτική δυσλειτουργία. Αυτό που ισχύει είναι πως διάφορες παράλληλες ασθένειες, όπως η υψηλή πίεση, ο διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας, και οι τραυματισμοί που οδηγούν σε φθορά της πυέλου ή της σπονδυλικής στήλης, μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στη στύση. Επομένως, αν αντιμετωπίσουμε αυτές τις παράλληλες αιτίες μπορεί να βελτιώσουμε και τα συμπτώματά της.

Μύθος 5ος: Το αλκοόλ μάς χαλαρώνει και βοηθά στη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας

Πραγματικότητα: Αν και μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα στυτικής δυσλειτουργίας προσωρινά, το αλκοόλ στην πραγματικότητα χειροτερεύει το κρυφό αίτιο της στυτικής δυσλειτουργίας.

Πηγή: newsmax

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr