Επιστήμονες ζητούν την απαγόρευση της κωδεΐνης

Επιστήμονες ζητούν την απαγόρευση της κωδεΐνης

Το ευρέως χρησιμοποιούμενο αναλγητικό κωδεΐνη δεν έχει αποτελεσματικότητα σε μερικούς ανθρώπους, ενώ για άλλους μπορεί να αποδειχτεί μοιραίο για τη ζωή τους, συνεπώς η χρήση της θα έπρεπε να απαγορευτεί, σύμφωνα με καναδούς επιστήμονες.

Οι ερευνητές Στιούαρτ ΜακΛέοντ και Νόνι ΜακΝτόναλντ του πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ αναφέρουν στο περιοδικό του Καναδικού Ιατρικού Συλλόγου, σύμφωνα με το New Scientist, ότι το πρόβλημα αφορά ιδιαίτερα τα νήπια, φέρνοντας το παράδειγμα δύο παιδιών που πέθαναν μετά την χορήγηση κωδεΐνης ύστερα από μια επέμβαση αμυγδαλεκτομής. 
Εξάλλου επισημαίνουν ότι δύο προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη δείξει την ύπαρξη ιχνών μη θανατηφόρας τοξικότητας στα νήπια, τα οποία έχουν θηλαστεί από μητέρες που έπαιρναν κωδεΐνη. Το Νοσοκομείο Παίδων του Τορόντο στον Καναδά έχει ήδη σταματήσει την χορήγηση κωδεΐνης και οι δύο ερευνητές προτείνουν αυτή η απαγόρευση να γενικευτεί.
Η κωδεΐνη έχει δραστικό αποτέλεσμα, επειδή μεταβολίζεται σε μορφίνη μέσα στον οργανισμό, όμως ο βαθμός του μεταβολισμού της εξαρτάται από τη γενετική κατασκευή κάθε ανθρώπου, με συνέπεια να ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο η ποσότητα της παραγόμενης μορφίνης, άρα και η αναλγητική αποτελεσματικότητα της κωδεΐνης. 

ΠΗΓΗ ΝΟΟΖ