Επικίνδυνη διάβρωση στο Καλαμάκι απειλεί τον δρόμο και διατηρητέο κτίριο (φωτο)

Επικίνδυνη διάβρωση στο Καλαμάκι απειλεί τον δρόμο και διατηρητέο κτίριο (φωτο)

Επικίνδυνη διάβρωση στο Καλαμάκι απειλεί τον δρόμο και διατηρητέο κτίριο (φωτο)

Ένα φαινόμενο εν εξελίξει που απειλεί με ανεπανόρθωτες καταστροφές αν δεν γίνουν άμεσα παρεμβάσεις

Οι πρώτες προειδοποιήσεις για την επικίνδυνη διάβρωση στην παλαιά Εθνική Οδό Χανίων – Κισσάμου, από Καλαμάκι μέχρι Σταλό και ειδικά στην λεγόμενη “κακιά στροφή” έγιναν το 2015

Στην περιοχή, τον Φεβρουάριο του 2015, τον Μάιο του 2016, τον Ιανουάριο του 2018 ενώ και τον Φεβρουάριο του 2017 είχε δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα και ανησυχία καθώς τα κύματα είχαν «ξεκουφίσει» όλη την παραθαλάσσια πλευρά του δρόμου, στη λεγόμενη “κακιά στροφή”..

Παρόλο που είχαν γίνει παρεμβάσεις αποκατάστασης, καμία δεν είχε οριστικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα το πρόβλημα να επανεμφανίζεται με διαφορετική μορφή, πότε με το “ξεκούφισμα” κάτω από το δρόμο, ή με ρωγμές στο πεζοδρόμιο κτλ.

Λίγα μέτρα πιο κάτω, κοντά στο λιμενίσκο του Καλαμακίου, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες του Λιμενικού Ταμείου ν.Χανίων, το ίδιο φαινόμενο της διάβρωσης απειλεί τόσο τον δρόμο, από τον οποίο καθημερινά διέρχονται δεκάδες οχήματα, βαρέου τύπου και μη, όσο και προστατευόμενο από την αρχαιολογία κτίριο, που στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν ως χώρος επεξεργασίας σαρδέλας.
Στις φωτογραφίες του Flashnews.gr, φαίνονται καθαρά τα σημάδια της διάβρωσης, ενός φαινομένου που απειλεί και άλλες περιοχές στα Χανιά όπως το Κουμ Καπί.

Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου ν.Χανίων Δημήτρης Μπουντρογιάννης, επεσήμανε στο Flashnews.gr οτι το προσεχές διάστημα πρόκειται να γίνουν παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης που περιλαμβάνουν μεταφορά βράχων για την προστασία του δρόμου ενώ στο ίδιο έργο, θα συμπεριληφθούν και παρεμβάσεις σε παρακείμενο προστατευόμενο κτίριο.

Πρόκειται για παρεμβάσεις που εντάσσονται στην 3η φάση του έργου ανάπλασης του λιμένα του Καλαμακίου, που έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες που εντάσσονται στη 2η φάση του έργου και το προσεχές διάστημα θα γίνει η δημοπράτηση της 3ης φάσης του έργου.

Δυστυχώς, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, θα έχει μπει για τα καλά ο χειμώνας και η έναρξη των εργασιών δεν πρέπει να αναμένεται πριν τα Χριστούγεννα.

Ας ελπίσουμε οτι η καταστροφική διάβρωση στο σημείο δεν θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες φθορές, μέχρι ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης.

flashnews.gr