Εντονότερες οι βροχοπτώσεις σε Χανιά και Ρέθυμνο – Η νεότερη πρόγνωση καιρού

Εντονότερες οι βροχοπτώσεις σε Χανιά και Ρέθυμνο – Η νεότερη πρόγνωση καιρού

Νεότερα δεδομένα στην εξέλιξη του καιρού προκύπτουν από τα τελευταία στοιχεία των προγνωστικών μοντέλων.

Εντείνονται οι βροχοπτώσεις στα δυτικά για τις επόμενες ώρες, με την εμφάνιση και καταιγίδων, καθώς αποκαθίστανται σταδιακά και οι ενισχυμένοι Βόρειο – Βορειοανατολικοί άνεμοι.

Η διατήρηση των φαινομένων αυτών και οι πιθανές εντάσεις των απαιτούν μία ιδιαίτερη προσοχή για τις ευπαθείς πλέον περιοχές του Ν. Χανίων. Βροχές, και πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών καταιγίδων, θα σημειώνονται και στις άλλες περιοχές του νησιού για σήμερα Κυριακή, με την ένταση τους όμως να λαμβάνει χώρα από αύριο Δευτέρα (με τα έως τώρα δεδομένα προσδιορίζεται η μεγαλύτερη ένταση τους προς το μεσημέρι της Δευτέρας) καθώς θα επεκταθούν και οι Βόρειοι ενισχυμένοι άνεμοι. 

(Σημείωση: Αυτή την ώρα χιονοπτώσεις σημειώνονται μόνο στην περιοχή της Β.Εύβοιας ενώ και οι βροχές έχουν περιορισθεί σε τοπικό επίπεδο στην Στερεά Ελλάδα, με κανένα μάλιστα σταθμό της Αττικής να δίνει φαινόμενα. Παρόλα αυτά κυριαρχεί η ειδησεογραφία της έντασης του καιρού για τις περιοχές αυτές προκειμένου να δικαιολογηθούν …τα αδικαιολόγητα. Ας διατηρήσουμε όμως και εμείς στο νησί μας μία ψύχραιμη επιφυλακή και σε κάθε περίπτωση ας επιστήσουμε την προσοχή του κόσμου στην όποια ένταση των καιρικών φαινομένων.)

Εντείνεται ο καιρός στη Δυτική Κρήτη και από αύριο Δευτέρα και στα Ανατολικά

Τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα εμφανίζουν αρκετά αυξημένες τις περιόδους βροχόπτωσης καθώς και έντασης των στις δυτικές περιοχές της Κρήτης με εκδήλωση και τοπικών καταιγίδων, στο Ρέθυμνο αλλά ακόμη περισσότερο στο Ν. Χανίων. Βροχές  παροδικές  θα σημειώνονται και στην υπόλοιπη Κρήτη, κατά τόπους δεν αποκλείεται να σημειωθούν και τοπικές καταιγίδες έστω και πρόσκαιρα, αλλά η μεγαλύτερη ένταση των να αναμένεται κυρίως αύριο Δευτέρα. Χιονοπτώσεις δεν αναμένονται στο νησί μας παρά μόνο σε πολύ μεγάλα υψόμετρα χωρίς να προκαλούν καμία ανησυχία. 

Στις επόμενες ώρες αναμένεται η αποκατάσταση του Βορειοανατολικού ψυχρού και ενισχυμένου ρεύματος στα δυτικά το οποίο αποτελεί μία σημαντικότερες αιτίες πρόκλησης των έντονων βροχοπτώσεων, ιδιαίτερα για τα βόρεια τμήματα του Ν. Χανίων, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες.  Τα προγνωστικά δείχνουν και μία διατήρηση των φαινομένων αυτών έως και τις βραδινές ώρες της Κυριακής. Ο άνεμος προς το παρόν παραμένει γενικά από Ανατολικές διευθύνσεις με την ένταση του στα 3 – 4 Μποφώρ με λίγες τοπικές βροχές να σημειώνονται σε αρκετές περιοχές στα δυτικά. Σταδιακά όμως αναμένεται να επικρατήσουν οι Βόρειο – Βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις στα 6 – 7, τοπικά στα δυτικά και νότια, έως και τα 8 Μποφώρ. Προσοχή απαιτείται και στον υψηλό κυματισμό που θα προκληθεί στο βόρειο παράκτιο μέτωπο των δυτικών περιοχών.  Στις υπόλοιπες περιοχές της Κρήτης θα διατηρηθεί γενικά η Ανατολική τάση των ανέμων με την ένταση τους στα 3 – 4 Μποφώρ.

Για αύριο Δευτέρα αναμένεται η σταδιακή επέκταση του Βορείου ρεύματος και ανατολικότερα προκαλώντας και στις περιοχές αυτές πιο έντονες βροχοπτώσεις , το διάστημα της έντασης προσδιορίζεται προς τις μεσημβρινές ώρες. Με την επέκταση των Βορείων ανέμων και στα ανατολικά η ένταση τους θα φθάνει στα 6 – 7 , τοπικά στα δυτικά τα νότια και στα πελάγη έως και τα 8 Μποφώρ. Υψηλός θα είναι και ο κυματισμός σε όλο πλέον το βόρειο παράκτιο μέτωπο του νησιού. Η θερμοκρασία αναμένεται να υποχωρήσει σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα από αύριο Δευτέρα.

Το καθόλα χειμωνιάτικο αυτό σκηνικό του καιρού αναμένεται να διατηρηθεί και την Τρίτη το πρωί. Σταδιακά όμως από το μεσημέρι αναμένεται ή σταδιακή βελτίωση του καιρού η οποία μέχρι τις απογευματινές ώρες θα έχει επεκταθεί σε ολόκληρη την Κρήτη. Από το μεσημέρι αναμένεται και η σταδιακή εξασθένηση του Βορείου ρεύματος με τους ανέμους να στρέφονται από Βορειοδυτικές διευθύνσεις και να διατηρούν εντάσεις στα 4 – 5 Μποφώρ. 

Με νεότερα δεδομένα θα προσδιορίσουμε στο κατά πόσο θα είναι πρόσκαιρη η βελτίωση του καιρού από την Τρίτη και μετά.

Λέκκας Εμμανουήλ
Μετεωρολόγος, MSc
www.meteocrete.gr