Εντυπωσιακή ανταπόκριση στην ανακύκλωση ρούχων από τους Χανιώτες

Εντυπωσιακή ανταπόκριση στην ανακύκλωση ρούχων από τους Χανιώτες

Εντυπωσιακή είναι η συμμετοχή των Χανιωτών στο πρόγραμμα ανακύκλωσης ρούχων που ξεκίνησε πρόσφατα! Κάθε εβδομάδα συγκεντρώνεται ποσότητα πάνω από 1.2 τόνους από ρούχα, υποδήματα, τσάντες, ζώνες που οδηγούνται προς ανακύκλωση ενώ οι ποσότητες αυτές δεν επιβαρύνουν τους κοινούς, πράσινους κάδους.

Hταιρεία που είναι υπεύθυνη για την ανακύκλωση -η Recycom σε συνεργασία με τη ΔΕΔΙΣΑ- και κάνει ανάλογες εργασίες σε άλλες 20 πόλεις της χώρας, διαπιστώνει ότι το πρόγραμμα πηγαίνει εξαιρετικά στα Χανιά τον ενάμιση μήνα που πραγματοποιείται.
«Σε συνεργασία με την εταιρεία έχουμε κάνει 4 φορές αποκομιδή από την έναρξη του προγράμματος μετά το Πάσχα. Κάθε φορά που γίνεται αποκομιδή συλλέγονται περίπου 8 κυβικά ενδύματα, υποδήματα, ζώνες και τσάντες που αντιστοιχούν σε 1.2 τόνους περίπου! Η ποσότητα είναι πολύ μεγάλη και το πρόγραμμα πάει πολύ καλά σε σύγκριση και με άλλες πόλεις. Γενικά οι Χανιώτες ανταποκρίνονται πάρα πολύ καλά» μας δηλώνει ο διευθυντής του Εργοστασίου Μηχανικής Διαλογής και Κομποστοποίησης της ΔΕΔΙΣΑ κ. Κώστας Πατεράκης. Ενδεικτική της ανταπόκρισης του κόσμου που κρατάει τα παλιά, φθαρμένα και σε κακή κατάσταση ρούχα για τους κόκκινους κάδους είναι πως η αποκομιδή τους γίνεται μια φορά την εβδομάδα, έναντι μια φορά τις 15 ημέρες που γίνεται σε άλλες πόλεις της χώρας.

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ
Αναφορικά με τη περιοχή που δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία, στο Ακρωτήρι και ειδικότερα στα Κουνουπιαδιανά οι κάδοι λειτουργούν άριστα και διαπιστώνεται ότι υπάρχει ανάγκη και για άλλους ακόμα. Επίσης πολύ καλά πηγαίνουν και οι κάδοι που έχουν τοποθετηθεί κοντά σε προνοιακές δομές, στις οποίες οι πολίτες προσφέρουν μεγάλο όγκο ρούχων για να δοθούν σε οικονομικά ανήμπορους ωστόσο αρκετά από αυτά δεν είναι κατάσταση ώστε να επαναφορεθούν.
«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι ελάχιστα και έχουν να κάνουν κυρίως με απόρριψη κοινών απορριμμάτων στους κόκκινους κάδους. Αυτό έγινε κυρίως σε ένα κάδο στη περιοχή της Χαλέπας (κοντά στο ΤΕΙ) όπου ο μισός κάδος ήταν γεμάτος κοινά απορρίμματα. Το επόμενο διάστημα θέλουμε να δούμε που οι κόκκινοι κάδοι δεν αξιοποιούνται σωστά ή λειτουργούν με προβλήματα και να κάνουμε μια ανακατανομή, μια επαναδιευθέτηση τους, να πάρουμε κάδους δηλαδή από περιοχές που δεν γίνεται σωστή χρήση τους και να τα πάμε αλλού σε σημεία που εκτιμούμε ότι θα είναι πιο χρηστικοί» επισημαίνει ο κ. Πατεράκης.
Σημειώνεται ότι από τη συγκέντρωση των ρούχων που οδηγούνται σε διάλυση και επαναχρησιμοποίηση των υλικών από τα οποία κατασκευάστηκαν ενισχύεται το “Κοινωνικό Παντοπωλείο” του Δήμου Χανίων.

haniotika-nea.gr