Εγκατάσταση Κλιματιστικού – Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν κλείσεις το ραντεβού σου!

Εγκατάσταση Κλιματιστικού – Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν κλείσεις το ραντεβού σου!

Κλιματιστικό για όλες τις εποχές του χρόνου;

Αν αυτό που θέλετε είναι μια σταθερή θερμοκρασία στο σπίτι σας ή στον επαγγελματικό σας χώρο για όλες τις εποχές του χρόνου, η πιο ενδεδειγμένη λύση είναι η εγκατάσταση κλιματιστικού. 

Σε αντίθεση με όσα ξέραμε παλιότερα για τα κλιματιστικά και την υψηλή τους κατανάλωση, τα κλιματιστικά στις μέρες μας αποτελούν μια εξαιρετική λύση για καλοκαίρι και χειμώνα, καθώς αποδίδουν με ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση ρεύματος. Τα παλαιότερου τύπου κλιματιστικά, με την υψηλή κατανάλωση και τον θόρυβο που έκαναν, έχουν πλέον αντικατασταθεί από οικονομικά και αθόρυβα συστήματα που μας απαλλάσσουν σχεδόν εξ ολοκλήρου από την ηχορύπανση.

Γιατί να επιλέξω το MyConstructor;

Η εγκατάσταση κλιματιστικού είναι πλέον μια εξαιρετική λύση για θέρμανση και ψύξη καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, προσφέροντάς μας σταθερή θερμοκρασία χωρίς μεγάλη οικονομική επιβάρυνση

Στο MyConstructor.gr είστε σε θέση να απολαύσετε εξαιρετική ποιότητα εξυπηρέτησης και χαμηλές τιμές, με τη δυνατότητα να επεξεργαστείτε τις αξιολογήσεις των πελατών μας και τις προσφορές που κάνουν οι εξειδικευμένοι τεχνικοί με τους οποίους συνεργάζεται η εταιρεία μας.

Τα κλιματιστικά, όπως άλλωστε και όλες οι μηχανικές συσκευές, χρειάζονται καταρχήν σωστή εγκατάσταση και στη συνέχεια τακτική συντήρηση. Θέλοντας λοιπόν, να σας ενημερώσουμε σχετικά με το τι πρέπει να ξέρετε γύρω από την εγκατάσταση κλιματιστικού, όσο και για τη συντήρησή του, συγκεντρώσαμε στο παρόν άρθρο κάποιες πληροφορίες που θα σας φανούν χρήσιμες. 

Αφιερώνοντας λίγο χρόνο στην ανάγνωση αυτού του κειμένου, ίσως σας βοηθήσει να αποφύγετε κάποια λάθη και αβλεψίες και να προετοιμάσετε κατάλληλα την κλιματιστική σας μονάδα. Θα μπορέσετε με αυτό τον τρόπο να βελτιώσετε την απόδοση του κλιματιστικού σας, όπως επίσης και να έχετε πιο οικονομική κατανάλωση. 

Μετά την επιτυχή εγκατάσταση κλιματιστικού στον χώρο σας, θα είστε πλέον σε θέση να απολαύσετε ένα ζεστό περιβάλλον κατά τους κρύους μήνες του χρόνου, και ένα δροσερό περιβάλλον αντίστοιχα το καλοκαίρι.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ:  

Για την εσωτερική μονάδα;

 • Η εσωτερική μονάδα πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστον λίγο ψηλότερα από την εξωτερική.
 • Για μια πιο ορθολογική και πιο αποδοτική λειτουργία, η εγκατάσταση κλιματιστικού πρέπει να γίνει στο κατάλληλο σημείο που θα επιτρέπει την εκπομπή του αέρα προς το κέντρο του δωματίου. 
 • Ο αέρας είναι καλό να έχει κατεύθυνση προς το σημείο και τη θέση που βρισκόμαστε.
 • Η κατάλληλη θέση για την εγκατάσταση κλιματιστικού είναι σε έναν τοίχο που να βρίσκεται κοντά σε παράθυρα και πόρτες. Για τον λόγο ότι ο αέρας έχει αντίθετη φορά, εξασφαλίζουμε με αυτό τον τρόπο ένα αποτέλεσμα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.
 • Αν και εφόσον η εγκατάσταση κλιματιστικού πραγματοποιηθεί στην κουζίνα, είναι σημαντικό να κρατήσουμε μια απόσταση μεταξύ κλιματιστικού και ηλεκτρικής κουζίνας για λόγους ασφαλείας.
 • Από τη στιγμή που έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η εγκατάσταση κλιματιστικού, είναι πλέον στα χέρια σας η φροντίδα του και η τακτική συντήρηση, καθώς θα εξασφαλίσετε κατ’ αυτό τον τρόπο μια σταθερή και οικονομική απόδοση, όπως και μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ 

Για την εξωτερική μονάδα;

 • Κατά την εγκατάσταση κλιματιστικού φροντίστε ώστε η εξωτερική μονάδα να βρίσκεται σε σημείο που να μην είναι άμεσα εκτεθειμένη στον ήλιο και στις ακραίες καιρικές συνθήκες και να μπορεί να αερίζεται ανεμπόδιστα.
 • Θα πρέπει να έχουμε εύκολη πρόσβαση για τον καθαρισμό και τη συντήρησή της.
 • Η απόσταση που θα χωρίζει την εξωτερική από την εσωτερική μονάδα θα πρέπει να είναι σχετικά μικρή. Σε περίπτωση που συμβεί το αντίθετο, η απόδοση του κλιματιστικού σας θα επηρεαστεί αρνητικά σε μεγάλο βαθμό.
 • Θα πρέπει να τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις γύρω από την εξωτερική μονάδα, προφυλάσσοντας έτσι τη μονάδα από τυχόν βλάβες.
 • Ο αέρας που βγαίνει από την εξωτερική μονάδα θα πρέπει να μην κατευθύνεται προς τα κοντινά σπίτια, τις μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα.

ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ 

Για την εγκατάσταση κλιματιστικού;

 • Για μια επιτυχημένη εγκατάσταση κλιματιστικού, θα πρέπει επίσης να φροντίσουμε να μην έχουμε πολλές τσακίσεις στις σωληνώσεις και να αποφύγουμε τις ακραίες αλλαγές στη διαδρομή τους. 
 • Οι ψυκτικοί σωλήνες θα πρέπει να είναι καλά μονωμένοι και προστατευμένοι με ταινία, με επιθυμητό μήκος κάτω από τα 8 μέτρα. Σε περίπτωση που δεν λάβουμε υπόψη μας τα πιο πάνω, η απόδοση του κλιματιστικού μπορεί να είναι αισθητά υποδεέστερη.
 • Οι σωληνώσεις θα πρέπει να υποβληθούν σε διαδικασία κενού, και έπειτα να  τοποθετήσουμε το ψυκτικό υγρό.
 • Σχετικά με τις σωληνώσεις των αποχετεύσεων, η καλύτερη επιλογή που μπορούμε να κάνουμε είναι οι πλαστικές, είτε επιλέξουμε τον σκληρό είτε τον εύκαμπτο σωλήνα. Ο σωλήνας αποχέτευσης της εσωτερικής μονάδας θα πρέπει να καταλήγει σε σιφόνι.
 • Η εξωτερική σωλήνωση θα πρέπει να καταλήγει είτε σε σιφόνι είτε στον κήπο.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ 

Για τη συντήρηση του κλιματιστικού;

Η σωστή εγκατάσταση κλιματιστικού, όπως έχουμε αναφέρει, είναι το ένα σημαντικό σκέλος, όσον αφορά τη λειτουργία και την απόδοση του κλιματιστικού μας. Ας δούμε τώρα και το δεύτερο σκέλος, που είναι ο έλεγχος και η συντήρησή του. 

 • Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε μετά την εγκατάσταση κλιματιστικού είναι ο συντονισμός της μονάδας. Με αυτό τον τρόπο, θα είμαστε σε θέση να πληροφορηθούμε για πιθανά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει η κλιματιστική μονάδα. Καλό είναι να μην παραλείψετε αυτό το στάδιο και, σε περίπτωση που υπάρχει κάποια βλάβη, να καλέσετε έναν τεχνικό που θα επιθεωρήσει την κατάσταση και θα προβεί στις κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις.

 • Θα πρέπει να διατηρείτε τα φίλτρα της εσωτερικής μονάδας καθαρά, καθώς τα λειτουργικά φίλτρα είναι απαραίτητα για την απρόσκοπτη λειτουργία του κλιματιστικού, όπως και για τη διασφάλιση ενός καθαρού περιβάλλοντος στον εσωτερικό μας χώρο.
   
  Τα φίλτρα αέρα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, από τη στιγμή που παγιδεύουν αερομεταφερόμενη σκόνη και άλλα συσσωρευμένα σωματίδια. Θα χρειαστείτε λίγο TLC και ένα απλό πλύσιμο μια φορά τη σεζόν.  

  Πώς;
  Ανοίγετε το μπροστινό κάλυμμα, αφαιρείτε τα φίλτρα και τα πλένετε με κρύο νερό, τα αφήνετε να στεγνώσουν και τα τοποθετείτε ξανά στη θέση τους.

 • Πέρα από την εγκατάσταση κλιματιστικού, είναι επίσης σημαντικό να ελέγχουμε τις περιοχές που περιβάλλουν την εξωτερική μονάδα για πιθανή παρουσία φύλλων, γρασιδιού ή για ό,τι άλλο μπορεί να έχει επικαθίσει στην περιοχή.

  Κάντε ένα γρήγορο έλεγχο, έτσι ώστε να βεβαιωθείτε ότι ο χώρος γύρω από την εξωτερική σας μονάδα είναι καθαρός. Υλικά που συγκεντρώνονται θα μπορούσαν να βλάψουν τη ροή του αέρα και να εμποδίσουν την ομαλή λειτουργία τής μονάδας. 

 • Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση κλιματιστικού, ο εξειδικευμένος ψυκτικός θα σας συστήσει να ελέγχετε τα επίπεδα στάθμης του ψυκτικού υγρού.

  Η όποια έλλειψη του πολύ πιθανό να οδηγήσει το κλιματιστικό σας σε πιο εντατική εργασία, στην προσπάθειά του να κρυώσει τον αέρα. Ενδέχεται να οδηγήσει ακόμη και σε κατάψυξη της κλιματιστικής μονάδας, που θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

  Δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος ανησυχίας, αν έχετε διαπιστώσει ότι η στάθμη του ψυκτικού υγρού είναι χαμηλή. Προσθέστε την απαραίτητη ποσότητα και έπειτα κάντε τον απαραίτητο έλεγχο, ώστε να είστε σίγουροι ότι πλέον λειτουργεί κανονικά. 

 • Αποφύγετε τις όποιες διαρροές αέρα στον χώρο και σφραγίστε τα ανοίγματα που επιτρέπουν τον κρύο αέρα να διαφύγει. Αν συνηθίζετε να ανοίγετε και να κλείνετε ανενόχλητα τις πόρτες και τα παράθυρα, δεν θα έχετε την κατάλληλη ρύθμιση της θερμοκρασίας και το κλιματιστικό σας θα επιβαρύνετε με συνεχή λειτουργία χωρίς τα ανάλογα αποτελέσματα.

  Επίσης, σε περίπτωση που οι τοίχοι, οι πόρτες ή τα παράθυρά σας έχουν ρωγμές ή κενά, η κλιματιστική σας μονάδα θα χρειαστεί να καταβάλει πολλαπλάσια ενέργεια, πράγμα που δεν θα σας αποβεί και τόσο ευχάριστο μόλις παραλάβετε τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Επομένως, φροντίστε ώστε ο κλιματιζόμενος χώρος σας να είναι καλά μονωμένος και να μην έχετε διαρροές.

 • Η εγκατάσταση κλιματιστικού πλαισιώνεται, όπως έχουμε αναφέρει και πιο πριν, από την απαραίτητη τακτική συντήρηση και τη σωστή λειτουργία, όπως επίσης και από άλλες παραμέτρους.

   Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, βεβαιωθείτε ότι ο χώρος σας δεν είναι άμεσα εκτεθειμένος στο ηλιακό φως κατά τη διάρκεια της μέρας, έτσι ώστε να μην αυξάνεται ιδιαίτερα η θερμοκρασία από τη συνεχή έκθεση. Οι κουρτίνες, οι περσίδες και τα παντζούρια μπορούν να χρησιμεύσουν για να έχουμε χαμηλή έκθεση στον ήλιο.

  Αν χρησιμοποιείτε τις περσίδες και το σύστημα διαχωρισμού αέρα, στρέψτε τις προς το ταβάνι, έτσι ώστε ο δροσερός αέρας να κατεβαίνει και να κυκλοφορεί ομοιόμορφα σε όλο το δωμάτιο. Μέσω των πρόσθετων λειτουργιών, όπως μια αυτόματη ροή αέρα 3D για ομοιόμορφη κατανομή της ροής τού αέρα, θα είστε βέβαιοι ότι θα έχετε ένα δροσερό δωμάτιο.

 • Αν χρησιμοποιείτε το σύστημα διαχωρισμού αέρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι περσίδες να στραφούν προς τα κάτω. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ζεστός αέρας ανεβαίνει και τα πτερύγια προς τα κάτω διασφαλίζουν την καλύτερη κυκλοφορία του αέρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. 

Το ραντεβού σας για Εγκατάσταση Κλιματιστικού

Σε περίπτωση που χρειάζεστε τη βοήθεια κάποιου ειδικού, έτσι ώστε να έχετε μια πιο ακριβή εικόνα για την εγκατάσταση κλιματιστικού, επικοινωνήστε μαζί μας.

Για την Εγκατάσταση Κλιματιστικού, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του myconstructor.gr ή να μας καλέσετε στο 210 300 9323, για να λάβετε την καθοδήγηση που χρειάζεστε.