Εφυγε ο διακεκριμένος Χανιώτης Παύλος Παυλάκης

Εφυγε ο διακεκριμένος Χανιώτης Παύλος Παυλάκης

Ο λόγος για τον πολιτικό μηχανικό Παύλο Παυλάκη, έναν από τους μεγαλύτερους -σε ηλικία- μηχανικούς στην Ελλάδα, με αριθμό μητρώου 6066, ο οποίος παρακολουθούσε έως την τελευταία στιγμή, με ενδιαφέρον και αγωνία, τα τοπικά δρώμενα, προσφέροντας τις πλούσιες γνώσεις και τη βαθιά του εμπειρία, όποτε χρειαζόταν.

Σεμνός, αθόρυβος, δημιουργικός, ο Παύλος Παυλάκης, ο οποίος γεννήθηκε το 1926, είχε τιμηθεί πριν από τρία χρόνια, στις 23 Απριλίου 2014, από τον Δήμο Χανίων και την ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ για την πολύτιμη συμβολή του στην επιστήμη και την ανάπτυξη του τόπου μας, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.

Μιλώντας τότε στους δημοσιογράφους, ο Παύλος Παυλάκης είχε τονίσει ότι «αυτό που πετύχαμε μαζί με τους συνεργάτες μου ήταν ότι όλα τα έργα που μελετήσαμε προχώρησαν στην υλοποίησή τους. Δηλαδή καταφέραμε να μπουν σε προγράμματα κατασκευής. Αυτό γιατί είχα την ικανότητα να ενθουσιάζω τους συνεργάτες μου και να βλέπουμε κάθε μελέτη που κάναμε ως έργο που μπορεί να υλοποιηθεί».

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί σήμερα, Κυριακή 23 Απριλίου, στις 4 μ.μ., στον Ιερό Ναό Πέτρου και Παύλου, στα Χανιά.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΑΚΗΣ

Ο Παύλος Παυλάκης ήταν γέννημα και θρέμμα τούτης της πόλης. Πολιτικός μηχανικός, πτυχιούχος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και με διδακτορική διατριβή με βαθμό Άριστα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ομιλούσε την αγγλική, τη γαλλική και τη γερμανική γλώσσα.

Ήταν μέλος πολλών επαγγελματικών και επιστημονικών οργανισμών. Πολλά έργα της Κρήτης φέρουν τη σφραγίδα του, όπως: μελέτες και επιβλέψεις μεγάλων έργων του ΝΑΤΟ στη Ναυτική Βάση Σούδας, του παλαιού Νοσοκομείου Χανίων, του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Χανίων, του Νοσοκομείου του Αγίου Νικολάου, του ξενοδοχείου «ΚΥΔΩΝ» στην πόλη των Χανίων και άλλων μικρότερων έργων.

Επίσης ο Παύλος Παυλάκης ήταν κύριος μελετητής (με συνεργάτες επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων) στις έρευνες και στην εκπόνηση μελετών μεγάλων υδραυλικών έργων.

α. «Αξιοποίησης Υδατικού Δυναμικού Δυτικής Κρήτης» κατά μήκος της βόρειας παραλιακής της ζώνης για ύδρευση πληθυσμού 200.000 ισοδ. κατ. και άρδευση 220.000 στρεμ.

β. «Υδρευσης Ευρύτερης Περιοχής Ηρακλείου Αγίου Νικολάου» (230.000 κατ.), με χρήση νερών από υπόγειους υδροφορείς και επιφανειακών από τον ταμιευτήρα του Φράγματος Αποσελέμη.

γ. «Αξιοποίησης του Υδατικού Δυναμικού της Υδρολογικής Λεκάνης Ποταμού Πλατύ Ρεθύμνου – Α ‘ Φάση».

δ. Έργων Συλλογής, Μεταφοράς, Επεξεργασίας και Διάθεσης Λυμάτων (περιλαμβάνονται οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και οι υποθαλάσσιοι αγωγοί):

• Της αστικής – τουριστικής περιοχής Χανιά – Μάλεμε – Κολυμπάρι.
• Της αστικής – τουριστικής περιοχής Κόλπου Κισσάμου 30.000 ισοδ. κατοίκων.
• Του Δήμου Αγίου Νικολάου.
• Του Δήμου Γουβών.

Το επιστημονικό έργο του Παύλου Παυλάκη είναι μεγάλο. Είχε πολλές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, εισηγήσεις σε συνέδρια και ημερίδες.

hania.news