Δύσκολη νύχτα για την Κρήτη – Ισχυρές βροχές & καταιγίδες

Δύσκολη νύχτα για την Κρήτη – Ισχυρές βροχές & καταιγίδες

Δύσκολη νύχτα για την Κρήτη – Ισχυρές βροχές & καταιγίδες

Τις νυχτερινές ώρες «επέλεξε» αυτή την φορά το σύστημα που αναμένεται να προκαλέσει καταιγίδες με  ισχυρές βροχές και κεραυνούς στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τις έως τώρα προγνώσεις, η ένταση των καιρικών φαινομένων ξεκινά από τις 21:00 – 22:00 το βράδυ και από τις δυτικές – νοτιοδυτικές περιοχές του Δήμου Κισσάμου και τις νότιες του Δήμου Καντάνου – Σελίνου.

Σταδιακά στην διάρκεια της νύχτας και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες κινείται προς τα κεντρικά και ανατολικά της Κρήτης.

Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν φαίνονται από το σύστημα «Ποσειδών» οι βροχοπτώσεις  στις 23:00 της Πέμπτης και στις 3:00 και 6:00 της Παρασκευής.

Επίσης η κεραυνική δραστηριότητα το βράδυ της Πέμπτης στην Κρήτη.

(Οι ώρες στους χάρτες είναι σε UTC και η κανονική ώρα είναι +2)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

 Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

 Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

 Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

 Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

 Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

 Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

 Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

flashnews.gr