Διπλασιάζονται τα πρόστιμα για άσκοπη μετακίνηση και ψευδή βεβαίωση μετακίνησης

Διπλασιάζονται τα πρόστιμα για άσκοπη μετακίνηση και ψευδή βεβαίωση μετακίνησης

Διπλάσια από τον Μάρτιο θα είναι τα πρόστιμα για όσους δεν τηρήσουν τα μέτρα του περιορισμού κυκλοφορίας όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊου.

Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι τα πρόστιμα διαμορφώνονται στα 300 ευρώ σε όσους κινούνται άσκοπα και 500 ευρώ στους εργοδότες που θα δώσουν ψευδείς βεβαιώσεις τύπου Α σε εργαζομένους τους.

Ίδιο μένει το πρόστιμο σε όσους ανοίξουν τα καταστήματα τους παρά την απαγόρευση και διαμορφώνεται στα 5.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά καθ’ όλο το 24ωρο υπάρχει περιορισμός μετακινήσεων και υπάρχει εξαίρεση για τους εξής λόγους:

Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).

Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους.

Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα

Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη.