Δημήτρης Σκαρμούτσος: Θα έκανα και αύριο παιδιά με τη Μαριέττα

Δημήτρης Σκαρμούτσος: Θα έκανα και αύριο παιδιά με τη Μαριέττα

Ο λόγος που γύρισε στην Ελλάδα, στην Ελλάδα, η αποτοξίνωση από το αλκόολ και τα ναρκωτικά, η σχέση με τον 14χρονο γιο του και ο άγνωστος γάμος στο Λας Βέγκας

‘Εφτασε στη φωτογράφιση για το περιοδικό People με τη μηχανή του. Η απόλυτη ελευθερία που του δίνει η αίσθηση των δύο τροχών είναι κάτι που δεν αλλάζει ούτε με το ακριβότερο αυτοκίνητο του κόσμου. «Μόνο στην Αμερική είχα δύο Cadillac» ομολογεί. Εξάλλου, από πολύ μικρός ένιωθε μοναχικός καβαλάρης. Θυμάται τον εαυτό του να μεγαλώνει στα νότια προάστια της Αθήνας. «Τότε υπήρχε η Αμερικανική Βάση στο Ελληνικό και η περιοχή είχε τεράστια άνθηση. Στο δρόμο της μπιφτεκούπολης στη Γλυφάδα δεν έμπαινε εύκολα Έλληνας, παρά μόνο Αμερικανοί. Σχεδόν δεν άκουγες ελληνικά». Ο μπαμπάς του εργάζεται ως ηλεκτρολόγος και η μητέρα του είναι νοικοκυρά. «Ήμασταν φτωχή οικογένεια. Οι περισσότερες οικογένειες της δεκαετίας του 1970 και του 1980 τα έφερναν δύσκολα. Από την άλλη, όμως, δεν στερήθηκα πράγματα. Ήμασταν πάντα ευχαριστημένοι, γιατί είχαμε το παιχνίδι στη γειτονιά. Θέλαμε μόνο μια μπάλα και μέχρι να νυχτώσει παίζαμε στις αυλές». Πρώτος στο παιχνίδι, πρώτος και στο σχολείο, καθώς ήταν από τους μαθητές «που τα έπαιρναν» από την παράδοση. Μόλις γυρνούσε στο σπίτι, πάντα πήγαινε στην κουζίνα. Εκεί, άλλωστε, ήταν και το μέρος συνάντησης όλης της οικογένειας. «Παρατηρούσα τις κινήσεις τις μητέρας μου. Μύριζα, έβλεπα τις προετοιμασίες, αλλά ποτέ δεν μαγείρευα μαζί της. Κάθε πρωί, η πρώτη κουβέντα της μητέρας μου με τις γειτόνισσες ήταν “Τι θα μαγειρέψεις σήμερα;”. Οι συνταγές και τα φαγητά πηγαινοέρχονταν από σπίτι σε σπίτι. Πάντα είχαμε πολύ καλές και όχι ακριβές πρώτες ύλες, όπως λαχανικά, όσπρια, ψάρια δεύτερης ποιότητας (σαρδέλα, γαύρο) και κάποιες φορές κρέας».

Ακούγοντάς τον να μιλά με τόσο ενθουσιασμό για τη μαγειρική, μου κάνει εντύπωση που αποφάσισε να φύγει στην Αμερική και να σπουδάσει οικονομικά. «Πάντα μου άρεσε η θεωρία των οικονομικών. Εκείνη την εποχή, η Ελλάδα μού φαινόταν πολύ μικρή και ήθελα να ανοίξω τα φτερά μου. Άλλωστε, υπήρχε δυνατότητα (η μητέρα του, όπως και ο ίδιος, είχαν αμερικανική υπηκοότητα) και αποφάσισα να φύγω για σπουδές οικονομικών στο UCLA στην Καλιφόρνια».

Ο άγνωστος γάμος στο Λας Βέγκας
Ήταν το 1989, όταν άνοιξε τα φτερά του. Το αεροπλάνο του απογειώνεται από την Αθήνα και μαζί με αυτό τα όνειρά του για μια καλύτερη ζωή. Με το που πατάει το πόδι του στο αεροδρόμιο LAX του Λος Άντζελες, όλα του φαίνονται μεγάλα και εντυπωσιακά. Νοικιάζει μόνος του ένα σπίτι και, παράλληλα με τις σπουδές του, ξεκινάει να δουλεύει ως λαντζέρης σε εστιατόρια. Στο μυαλό του, όμως, έχει ήδη αποφασίσει πως θέλει να ασχοληθεί με τη μαγειρική και τις υπηρεσίες εστίασης. Μόλις τελειώνει το UCLA, γράφεται κατευθείαν στο Culinary Institute of America. Παράλληλα, εργάζεται ως σερβιτόρος στα εστιατόρια της σχολής, προκειμένου να μπορεί να πληρώνει όλα του τα έξοδα. Το πρώτο εστιατόριο που εργάζεται πλέον μέσα στην κουζίνα είναι το French Laundryστη Napa Valley, στην Καλιφόρνια. «Για δυόμισι χρόνια, δούλεψα δίπλα στον Thomas Keller, έναν εξαιρετικό σεφ και δάσκαλο που τιμάω. Ήταν, βέβαια, πολύ σκληρός. Στην αρχή, μας άφηνε μόνο σημειώματα για το τι θα κάνουμε στην κουζίνα. Δεν μας απεύθυνε το λόγο και δεν μας άφηνε να παίρνουμε πρωτοβουλίες» παραδέχεται. Το 1996, του προτείνουν μια συνεργασία με την αλυσίδα ξενοδοχείων Sheraton-Starwood. Τότε ουσιαστικά γίνεται το μεγάλο βήμα στην καριέρα του. «Η πρώτη μου δουλειά ήταν στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Sheraton του αεροδρομίου LAX. Εκείνη την εποχή, o σεφ που είχα έγινε corporate executive chef, υπεύθυνος δηλαδή για την εστίαση όλων των ξενοδοχείων Sheraton. Ο ίδιος, έφτιαξε μια ομάδα από άτομα που εμπιστευόταν και όλοι μαζί πηγαίναμε και κάναμε τα εγκαίνια στις κουζίνες των ξενοδοχείων. Θυμάμαι πως κάποια στιγμή, είχαμε πάει στο ξενοδοχείο του Καναδά, όπου εκείνη την περίοδο γινόταν ανακαίνιση, και επειδή η εταιρεία δεν ήθελε να μας νοικιάσει δωμάτιο στα Hilton, λόγω ανταγωνισμού, έπρεπε να μείνουμε στο ξενοδοχείο που δεν είχε τζάμια! Για επτά μέρες, κοιμόμασταν μέσα σε sleeping bag στους -20 βαθμούς Κελσίου. Ήταν, όμως, μια φοβερή εμπειρία» εξομολογείται.

Άλλη μια μοναδική εμπειρία που έζησε ήταν ο γάμος που έκανε στο Λας Βέγκας σε ηλικία μόλις 26 ετών. «Στην Αμερική είναι εύκολο να το κάνεις, δεν το σκέφτεσαι. Έμεινα για δύο χρόνια παντρεμένος με μια μαύρη Αμερικανίδα, που ήταν εξαιρετικό παιδί».

«Γύρισα στην Ελλάδα για το παιδί μου»
Το 2001 αποφασίζει να επιστρέψει στην Ελλάδα. Θα εγκατασταθεί στα Χανιά, όπου θα εργαστεί σε γνωστά εστιατόρια της περιοχής, όπως η Νυχτερίδα και ο Μύλος του Κερατά. «Μέσα στα δώδεκα χρόνια που έλειπα, δεν είχα έρθει ποτέ στην Ελλάδα. Γύρισα για το παιδί μου που γεννήθηκε το 2001 στα Χανιά» αρκείται να πει χωρίς να επιθυμεί να επεισέλθει σε λεπτομέρειες. Ο Δημήτρης junior είναι πλέον 14 ετών, το αγαπημένο του χόμπι είναι η ξιφασκία και ζει μόνιμα στα Χανιά με τη μητέρα του. «Πέρσι για πρώτη φορά συνειδητοποίησα, μέσω του παιδιού μου, τι έκανα εγώ στους γονείς μου. Ουσιαστικά αισθάνομαι την ίδια αγωνία για τον Δημήτρη με εκείνη που ένιωθαν οι γονείς μου για μένα όταν ήμουν έφηβος. Πέρσι, λοιπόν, κατάλαβα πόσο πολύ τους αγαπώ και πόσο τυχερός είμαι που με μεγάλωσαν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι». Ως μπαμπάς, δεν είναι ιδιαίτερα αυστηρός, αλλά όπως λέει «όταν πρέπει, μπορεί να γίνω». Μου εξομολογείται πως έχει υπερβολική αδυναμία στο γιο του. «Βλέποντας τον Δημήτρη, παρατηρώ ότι τα σημερινά παιδιά κάνουν πολλά περισσότερα πράγματα από εμάς. Δεν νομίζω πως θα ασχοληθεί με το δικό μου επάγγελμα. Έχει μαθηματικό μυαλό, διαβάζει πολλά βιβλία και πιστεύω πως θα βρει το δρόμο του».

«Με την Μαριέττα μπορεί να είμαστε και παντρεμένοι»
Το 2012 αποχωρεί από το Αλάτσι. Παρότι είχε γραφτεί πως τσακώθηκαν με τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο Δημήτρης βάζει τα πράγματα στη θέση τους. «Ποτέ δεν μαλώσαμε. Απλά ξεκίνησα να συνεργάζομαι με την ERGON, μια εξαιρετική εταιρεία στη Θεσσαλονίκη, που έχει ελληνικά προϊόντα και εστιατόρια». Αυτή τη στιγμή, η ERGON μετρά ήδη εννιά εστιατόρια σε Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Αθήνα, Χαλκιδική, Λευκάδα, Σκιάθο, Λονδίνο και Βριξέλες, ενώ πρόσφατα άνοιξαν και ένα μαγαζί με burger στη Θεσσαλονίκη. «Ταξιδεύω συνέχεια στο εξωτερικό και σκοπεύουμε να επεκτείνουμε ακόμα περισσότερο τις επαγγελματικές μας δραστηριότητες». Δεν φοβάται την οικονομική κρίση, διότι κάνει αργά και σταθερά βήματα. «Όλα τα χρήματα που βγάζω τα επενδύω στη δουλειά. Δεν έχω δικό μου σπίτι, μένω στο ενοίκιο και δεν είμαι άνθρωπος που θα πάρω ακριβό αυτοκίνητο». Τηλεοπτικά συνεργάζεται με την εκπομπή Joy στο Mega και πηγαίνει αρκετά συχνά στην εκπομπή Happy Day στον Alpha. Ωραία όλα αυτά, αλλά με την προσωπική του ζωή τι ακριβώς συμβαίνει; Μια μέρα μετά του Αγίου Βαλεντίνου, όταν ήταν καλεσμένος στο Mega με Μια, είπε χαριτολογώντας πως θα παντρευτεί σύντομα την εδώ και τρία χρόνια σύντροφό του, Μαριέττα Ντάνα. «Μπορεί να είμαστε ήδη παντρεμένοι και απλά να μην το ξέρει ο κόσμος» λέει γελώντας. Θα γινόταν μπαμπάς για δεύτερη φορά; «Εννοείται. Θα έκανα και αύριο παιδιά με τη Μαριέττα. Τα παιδιά είναι ευτυχία και σου βγάζουν από μέσα σου ό,τι πιο αγνό έχεις».

protothema.gr