Αρχές Μαρτίου οι προσφορές για τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης

Αρχές Μαρτίου οι προσφορές για τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης

Αρχές Μαρτίου…κληρώνει για τα πετρέλαια νοτίως της Κρήτης με τις ξένες εταιρείες να έχουν εκδηλώσει επενδυτικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στους διαγωνισμούς. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα εταιρείες από το Ισραήλ και την Αμερική, αλλά και τη Γαλλία και τη Νορβηγία, που εκτός από τις έρευνες νότια της Κρήτης, διεκδικούν συμμετοχή σε επενδυτικά project στο Ιόνιο και τα τρία «οικόπεδα» της Δυτικής Ελλάδας.

Την ερχόμενη εβδομάδα μάλιστα αναμένεται να υπογραφεί το προεδρικό διάταγμα για την ίδρυση του φορέα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σε συνέδριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για τις έρευνες υδρογονανθράκων.

Εκεί, ο κ. Μανιάτης, σημείωσε ότι στις 2 Μαρτίου θα κατατεθούν οι προσφορές για τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη, ενώ για τις έρευνες σε Πατραϊκό Κόλπο, Κατάκολο και Ιωάννινα οι προσφορές αναμένονται στις 2 Ιουλίου. 

Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ακόμη ότι το γαλλικό ινστιτούτο BEICIP, που ήταν ο τεχνικός σύμβουλος της κυπριακής κυβέρνησης, έχει αναλάβει σύμβουλος και της Ελλάδας. Στελέχη του ινστιτούτου έχουν εγκατασταθεί από την προηγούμενη εβδομάδα στο ΥΠΕΚΑ.

Ο υφυπουργός, τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει το παράδειγμα της Κύπρου στον τομέα των ερευνών, θύμισε ωστόσο ότι η Κύπρος ξεκίνησε με την ανακήρυξη της ΑΟΖ το 2003, προσέλαβε τεχνικό σύμβουλο το 2005, έκανε σεισμικές έρευνες το 2006, προκήρυξε γύρο παραχωρήσεων το 2007, υπέγραψε το συμβόλαιο με τη Noble Energy το 2008 και τα γεωτρύπανα μπήκαν το 2011. Προσπαθούμε, είπε, να συντμήσουμε τους χρόνους.

Δηλώσεις του Περιφερειάρχη Κρήτης

«Καλό είναι να περιμένουμε. Το θέμα χειρίζεται το Υπουργείο και όλα δείχνουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον. Ας περιμένουμε να εγκατασταθούν τα τρυπάνια και να βγει κάτι καλό για την οικονομία της χώρας», επισημαίνει ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης.

Εν τω μεταξύ, στο επόμενο χρονικό διάστημα η Περιφέρεια Κρήτης θα προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις σε ότι έχει να κάνει με τη εταιρία λαϊκής βάσης για την εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο νησί. 

flashnews.gr