Χιλιάδες επισκέπτες στα Χανιά για τις ημέρες του Πάσχα

Χιλιάδες επισκέπτες στα Χανιά για τις ημέρες του Πάσχα

Με τις βαλίτσες ανά χείρας εγκατέλειψαν τα αστικά κέντρα κατά χιλιάδες οι πολίτες, μετά από δύο χρόνια περιορισμών, για να περάσουν τις Άγιες ημέρες στην ύπαιθρο. Υπολογίζεται ότι στα Χανιά, έφτασαν την Μεγάλη Εβδομάδα με “αεροπλάνα και βαπόρια” σχεδόν 30.000 επισκέπτες.

Ικανοποίηση για την αυξημένη κίνηση σε αρκετούς τους δήμους του Νομού όπου η ενδοχώρα ξανά ζωντάνεψε κυρίως λόγω των Ελλήνων επισκεπτών.

Έκανε την πρώτη Ανάσταση ο «ιπτάμενος» ιερέας στην Χίο (video)

Πάντως οι πληρότητες στα τουριστικά καταλύματα της παλιάς πόλης και τα ξενοδοχεία των Χανίων δεν έχουν ακόμη σταθεροποιηθεί καθώς οι περισσότεροι επισκέπτες που έφτασαν για το Πάσχα διαμένουν κυρίως σε συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα. Η τουριστική κίνηση εκτιμάται ότι θα σημειώσει μεγαλύτερη αύξηση μετά τις 10 Μαΐου, οπότε και αναμένονται περισσότερες πτήσεις από το εξωτερικό.

Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

Υψηλές πληρότητες στις 138 πτήσεις που προσγειώθηκαν από Μ. Δευτέρα 18/4 έως Μ. Σάββατο 23/4 στο αεροδρόμιο Χανίων, λόγω του Πάσχα. Συνολικά μέσω των προγραμματισμένων πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού έφτασαν στα Χανιά περίπου 20.500 περίπου επισκέπτες.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία από την Fraport Greece,
• στις 18/4 πραγματοποιήθηκαν προς αεροδρόμιο Χανίων 9 πτήσεις εσωτερικού και 13 εξωτερικού, μεταφέροντας συνολικά 3.000 επιβάτες συνολικά.
• στις 19/4 9 πτήσεις εσωτερικού και 10 πτήσεις εξωτερικού μεταφέροντας 2.500 επιβάτες συνολικά.
•στις 20/4 9 πτήσεις εσωτερικού και 13 πτήσεις εξωτερικού, μεταφέροντας 3.000 επιβάτες συνολικά.
• στις 21/4 11 πτήσεις εσωτερικού και 9 εξωτερικού, μεταφέροντας 3.000 επιβάτες συνολικά.
• στις 22/4 10 πτήσεις εσωτερικού και 13 εξωτερικού, μεταφέροντος 3.000 επιβάτες συνολικά.
•στις 23/4 7 πτήσεις εσωτερικού και 25 εξωτερικού, μεταφέροντας 6.000 επιβάτες περίπου.

ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ

Αυξημένη η επιβατική κίνηση και στο λιμάνι Σούδας σε σχέση με πέρυσι. Την Μεγάλη Εβδομάδα έφτασαν ακτοπλοϊκώς στα Χανιά περίπου 7.700 επιβάτες.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων, από Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου έως χθες Μεγάλη Παρασκευή έφτασαν συνολικά με τα πλοία της γραμμής από Πειραιά 7.703 επιβάτες, 1.462 ΙΧ, 766 Φ/Γ και 128 ΔΚ.
Το ίδιο διάστημα από το λιμάνι Σούδας προς Πειραιά με τα αντίστοιχα πλοία της γραμμής μετακινήθηκαν συνολικά 3.550 επιβάτες, 687 ΙΧ, 455 Φ/Γ, 71 ΔΚ και 4 Λ/Φ.

ΟΙ ΠΛΗΡΟΤΗΤΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ

Το 50% πλησιάζουν μόλις οι πληρότητες στα τουριστικά καταλύματα της παλιάς πόλης των Χανίων, για την περίοδο του Πάσχα σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Νομού Χανίων Ι. Κουκουράκη. Ο ίδιος εκτιμά ότι η υποτονική κίνηση οφείλεται στα ακριβά μεταφορικά (καύσιμα, εισιτήρια κτλ) και την γενικότερη οικονομική κρίση. Παράλληλα διαπιστώνει ότι οι περισσότεροι επισκέπτες φιλοξενούνται σε οικογενειακά ή φιλικά σπίτια.λ
Σε χαμηλά επίπεδα κινούνται μέχρι στιγμής και οι πληρότητες στα ξενοδοχεία των Χανίων για την περίοδο του Πάσχα. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων Μανώλη Σταματάκη, δεν υπάρχει ακόμη σταθερή ροή ξένων επισκεπτών και αναμένεται μεγαλύτερη κίνηση μετά τις10 Μαΐου όταν αυξηθούν οι πτήσεις εξωτερικού. Το ίδιο διάστημα αναμένεται να ανοίξουνε και οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες.
Οι Έλληνες επισκέπτες που έφτασαν στα Χανιά για το Πάσχα διαμένουν κυρίως σε συγγενείς ή γνωστούς
Όσο για τους ξένους επισκέπτες που βρίσκονται αυτό το διάστημα στα Χανιά είναι στην πλειοψηφία τους Γερμανοί, Σκανδιναβοί και Άγγλοι.

Πόλος έλξης ο Αποκόρωνας

Στον Αποκόρωνα, οι πληρότητες σε κάποιες περιοχές όπως Γεωργιούπολη, Καβρός και Καλύβες είναι πολύ καλές ενώ για το καλοκαίρι αγγίζουν το 100%, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αποκορώνου Χαράλαμπο Κουκιανάκη.

Μάλιστα, τα στοιχεία από τις προκρατήσεις σε μεγάλα ξενοδοχεία δείχνουν ότι οι πληρότητες θα πλησιάσουν τις εποχές προ 2019.
« Είναι μια τεράστια ανακούφιση μετά από δύο δύσκολα χρόνια» ανέφερε ο κ. Κουκιανάκης.
Όπως επεσήμανε για την περίοδο του Πάσχα, τα χωριά του Αποκόρωνα αποτελούν πόλο έλξης για δεκάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Κοσμοπλημμύρα στο Λουτρό

“Ανάσταση” για τους ανθρώπους του τουρισμού σε Λουτρό και Αγ. Ρουμέλη του Δήμου Σφακίων όπου οι πληρότητες για το Πάσχα αγγίζουν το 100%.

Όπως μας είπε η αντιδήμαρχος Τουρισμού Αφροδίτη Σφηνιά, η ζήτηση και οι κρατήσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες από Έλληνες επισκέπτες που επέλεξαν να διαμείνουν στις δύο περιοχές για την Ανάσταση και την ημέρα του Πάσχα. Οι περισσότεροι είναι Χανιώτες ή προέρχονται από άλλες περιοχές της Κρήτης.
Μάλιστα στην Αγ. Ρουμέλη έχει προγραμματίσει παραδοσιακό γλέντι μετά την Ανάσταση.

Πρώτοι τουρίστες στον Πλατανιά

Στον Πλατανιά, υπάρχουν κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν ανοίξει από τις 15 Απριλίου και φιλοξενούν ως επί το πλείστον ξένους επισκέπτες. Μέχρι το τέλος του μήνα σταδιακά εκτιμάται ότι θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα ξενοδοχεία.

«Υπάρχει μια αισιόδοξη αίσθηση όσον αφορά την επισκεψιμότητα της περιοχής και μάλιστα ξενοδοχειακοί παράγοντες έχουν προσδοκίες ότι η αύξηση θα πλησιάσει τα επίπεδα πριν το 2019 π.χ στο Γεράνι» ανέφερε ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης.

Ικανοποίηση και αισιοδοξία στην Κίσσαμο

Στην Κίσσαμο, ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από την τουριστική κίνηση αυτήν την περίοδο καθώς την περιοχή επισκέπτονται τουρίστες εδώ και δύο εβδομάδες λόγω του Πάσχα των Καθολικών.

« Έχουν ανοίξει αρκετά ξενοδοχεία, καταλύματα, καταστήματα εστίασης» επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Αντώνης Σταθόπουλος, προσθέτοντας ότι την Μ. Εβδομάδα στην Κίσσαμο υπάρχει εγχώριος τουρισμός από επισκέπτες Κισσαμίτικης καταγωγής που έφθασαν λόγω Πάσχα. « Σε σχέση με τρία χρόνια πριν τα μηνύματα που δεχόμαστε όσον αφορά την τουριστική κίνηση είναι πολύ καλά. Παραμένουμε αισιόδοξοι καθώς περιμένουμε μεγάλη επισκεψιμότητα λόγω των δημοφιλών παραλιών Φαλάσαρνα, Μπάλο, Ελαφονήσι. Μάλιστα για το επόμενο διάστημα η ζήτηση και οι κρατησεις στα τουριστικά καταλύματα της Κισσάμου είναι αυξημένη/ες. Σίγουρα φέτος το καλοκαίρι οι πληρότητες θα είναι 100%» σημείωσε.

Περιμένουν την Πρωτομαγιά στην Παλαιόχωρα

Στην Παλαιόχωρα, τη “νύμφη του Λιβυκού”, η κίνηση μέχρι χθες Μ. Παρασκευή ήταν υποτονική, σύμφωνα τον δήμαρχο Καντάνου- Σελίνου Αντώνη Περράκη.

Οι περισσότεροι Έλληνες επισκέπτες προτιμούν να διαμείνουν σε συγγενείς ενώ λιγοστοί ξένοι επισκέπτες έχουν παραμείνει στην περιοχή λόγω του διακοπών του Πάσχα των Καθολικών. Εκτιμάται ότι μεγαλύτερη κίνηση θα υπάρξει κατά το Σαββατοκύριακο που συμπίπτει με την αργία της Πρωτομαγιάς.

Πασχαλινή επιστροφή στη Γαύδο

Στην ακριτική Γαύδο, υπήρχε μέχρι χθες επισκεψιμότητα από Έλληνες και λιγότερους ξένους. «Πολλοί είναι Γαυδιώτες που ζουν μακρυά από το νησί και επιστρέφουν για το Πάσχα καθώς έχουν τις ρίζες τους από εδώ» ανέφερε η δήμαρχος Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη.

Η ίδια επεσήμανε πως οι εκκλησίες του ακριτικού νησιού θα λειτουργηθούν από ιερέα που έφτασε από την μονή Χρυσοσκαλίτισσας.