Χάος και στα Χανιά με τους Σκανδιναβούς: Ακυρώσεις πτήσεων – αλαλούμ με τις αφίξεις – τουρίστες «εγκλωβισμένοι»

Χάος και στα Χανιά με τους Σκανδιναβούς: Ακυρώσεις πτήσεων – αλαλούμ με τις αφίξεις – τουρίστες «εγκλωβισμένοι»

Τεράστιες αναταράξεις στις πτήσεις των Σκανδιαβών και από και προς Χανιά έχει φέρει η απεργία των πιλότων της SAS. Μόνο το Σάββατο στο Αεροδρόμιο Χανίων ακυρώθηκε η άφιξη οκτώ πτήσεων των Σκανδιναβικών Αερογραμμών και η αναχώρηση πέντε πτήσεων.

Την ίδια ώρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εξελίσσεται από την Παρασκευή -όχι χωρίς προβλήματα, μια μαραθώνια προσπάθεια για την επιστροφή χιλιάδων Σκανδιναβών τουριστών στα σπίτια τους (και από ελληνικούς προορισμούς).

Ο εγκλωβισμός των Σκανδιναβών σε προορισμούς στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, οφείλεται στην απεργία, που κήρυξαν πιλότοι της SAS.

Η σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία, που κατέθεσε αίτηση πτώχευσης στις ΗΠΑ πριν από λίγες ημέρες, αναγκάστηκε να ακυρώσει εκατοντάδες πτήσεις από τη Δευτέρα, όταν κατέρρευσαν οι συνομιλίες με τους πιλότους για μια νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Άλλες 181 πτήσεις ακυρώθηκαν την Παρασκευή, σύμφωνα με τα στοιχεία της FlightAware, της υπηρεσίας παρακολούθησης πτήσεων. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει σχεδόν το 70% των πτήσεών της την Παρασκευή.

Άδεια αεροπλάνα πετούν για τον επαναπατρισμό των Σκανδιναβών και από την Ελλάδα

Τελικά οι πιλότοι, σύμφωνα με τα στοιχεία, που συνέλεξε το Tornos News, συμφώνησαν να πετάξουν άδεια αεροπλάνα σε προορισμούς με τσάρτερ πτήσεις για να επαναπατρίσουν πελάτες που ταξίδεψαν πριν από την έναρξη της απεργίας τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου πιλότων της SAS στη Νορβηγία, Ρότζερ Κλόκσετ, τα πρώτα άδεια αεροπλάνα ξεκίνησαν από χθες Παρασκευή να μεταφέρουν εγκλωβισμένους επιβάτες από προορισμούς, που είναι δύσκολο να βρουν εναλλακτική μεταφορά προς τη χώρα τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται κυρίως για πτήσεις προς διάφορους προορισμούς στην Ελλάδα. Εννέα από αυτά τα αεροπλάνα θα μεταφέρουν επιβάτες στη Νορβηγία, τα περισσότερα από τα οποία στο αεροδρόμιο του Όσλο.

Από την Παρασκευή έως την Κυριακή, η SAS θα μεταφέρει εγκλωβισμένους Σκανδιναβούς τουρίστες στα σπίτια τους με τη βοήθεια σχεδόν 100 πτήσεων. Οι πτήσεις αφορούν όλες τις σκανδιναβικές χώρες. Σήμερα Σάββατο αναμένεται να πραγματοποιηθούν περίπου 50 πτήσεις και αύριο Κυριακή θα υπάρξουν ακόμη 30 πτήσεις.

Ο Apollo επιβεβαιώνει τον επαναπατρισμό

Είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες. Πολλοί Σκανδιναβοί τουρίστες που βρίσκονται στο εξωτερικό μπορούν τώρα να επιστρέψουν στο σπίτι τους, δήλωσε η επικεφαλής επικοινωνίας του τουριστικού οργανισμού Apollo, Sandra Miller Kinge.

Η ίδια, ωστόσο, εξέφρασε τον προβληματισμό της γιατί οι συνομιλίες με τους πιλότους δεν φαίνεται επί του παρόντος να οδηγούν στη λύση της απεργίας, υπογραμμίζοντας πόσο άσχημο είναι να καταστρέφονται οι διακοπές, που περιμένει ο καθένας όλο το χρόνο.

Πάντως, 3.000 πελάτες του Apollo που είναι σε διακοπές στο εξωτερικό ενημερώθηκαν ότι μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους, ενώ άλλοι 3.000 (το σύνολο των παραθεριστών που θα ταξίδευαν την επόμενη εβδομάδα) ενημερώθηκαν ότι δεν μπορούν να πετάξουν και ότι η πτήση τσάρτερ τους ακυρώθηκε.

Η ζημιογόνα SAS έχει εκτιμήσει ότι η απεργία κοστίζει 10 έως 13 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

zarpanews.gr