Χανιά: Υποχώρησε η θάλασσα, φάνηκαν τα βράχια στο Κουμ Καπί (φωτο)

Χανιά: Υποχώρησε η θάλασσα, φάνηκαν τα βράχια στο Κουμ Καπί (φωτο)

Σε πολλές περιοχές της Κρήτης, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και σε περιοχές της Ευρώπης (βλ. Βενετία), τα νερά της θάλασσας έχουν υποχωρήσει σημαντικά το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να προκαλεί ένα φαινόμενο, που  δεν βλέπουμε πολύ συχνά.

Στην περιοχή του Κουμ Καπί στα Χανιά, αλλά και σε τμήμα της παραλίας μπροστά από τον προμαχώνα Mocenigo, φάνηκαν ακόμη και τα βράχια, που μέχρι προχθές σκέπαζε η θάλασσα, εξαιτίας του φαινομένου της υποχώρησης των υδάτων.

 

Το εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο με την υποχώρηση της στάθμης της θάλασσας, έχει κάνει τις τελευταίες ημέρες το γύρο του Διαδικτύου με τις εικασίες να δίνουν και να παίρνουν.

Από την πλευρά τους οι επιστήμονες έσπευσαν να καθησυχάσουν τους πολίτες, τονίζοντας κατηγορηματικά, ότι πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο, που σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με τον πρόσφατο σεισμό στην Ελασσόνα.

 

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο γεωλόγος Χαράλαμπος Φασουλάς, μιλώντας στην ΕΡΤ:

«Πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο με ετήσια εμφάνιση που σχετίζεται με την εαρινή ισημερία. Εξαιτίας του προκαλείται μετατόπιση νερού στους ωκεανούς. Σε κάποιες θάλασσες το νερό υποχωρεί σε άλλες ανεβαίνει. 

Το φαινόμενο κρατά μερικές μέρες και μετά η θάλασσα επανέρχεται σιγά-σιγά στα φυσιολογικά επίπεδα. Δεν έχει καμία σχέση με σεισμό και καμία σχέση με τσουνάμι» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το φαινόμενο θα κάνει τον κύκλο του σε περίπου 10 ημέρες και τα νερά θα επιστρέψουν στη φυσική τους θέση, μέχρι την ευθυγράμμιση των πλανητών, οπότε και θα επαναληφθεί.