Χανιά: Βραχνάς η έλλειψη προσωπικού και φέτος για τα ξενοδοχεία

Χανιά: Βραχνάς η έλλειψη προσωπικού και φέτος για τα ξενοδοχεία

Ορατή φαίνεται να είναι και φέτος η έλλειψη προσωπικού για τον τουριστικό τομέα, ενώ βρισκόμαστε ένα μήνα πριν από την επίσημη έναρξη της σεζόν!

Ξενοδοχεία, καταλύματα κάθε είδους, καταστήματα εστίασης αναζητούν προσωπικό για όλες σχεδόν τις ειδικότητες, ενώ η εκτίμηση του Σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων στα Χανιά είναι πως οι εργαζόμενοι που επιθυμούν να εργαστούν στον τομέα αυτό φέτος θα είναι λιγότεροι από πέρυσι!

«Φέτος η έλλειψη προσωπικού θα είναι μεγαλύτερη! Αυτό μας δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία» μας αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου ξενοδοχουπαλλήλων κ. Μανώλης Μπαμιάκης.

Οι βασικοί λόγοι της έλλειψης αυτής σύμφωνα με τον κ. Μπαμπιάκη είναι:

  • Στις ήδη υπάρχουσες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν προστεθεί νέα ξενοδοχεία που λειτουργούν από φέτος και πολλές βίλες.
  • Πέρα από τα ξενοδοχεία δημιουργούνται θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, στα super market κα. μειώνοντας τον αριθμό του διαθέσιμου προσωπικού.
  • Την ίδια στιγμή πολλοί παλιοί ξενοδοχουπάλληλοι αποχωρούν από το επάγγελμα γιατί δεν μπορούν να ζήσουν με 6 μήνες δουλειά και 3 μήνες στο ταμείο ανεργίας. «Τους άλλους 3 μήνες του χρόνου πως θα τα βγάλουν πέρα; Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να ζήσουν, έχουν οικογένειες, παιδιά, όσα χρήματα και να μαζέψεις το καλοκαίρι μπορείς για 3 μήνες να μην έχεις κανένα εισόδημα; Για αυτό διεκδικούμε από το κράτος να επαναφέρει τους μήνες που μπορείς να ενταχθεί ο συνάδελφος στο ταμείο ανεργίας στο προηγούμενο καθεστώς,προ μνημονίων» είπε ο κ. Μπαμιάκης.
  • Πολλοί ξενοδοχουπάλληλοι αναζητούν εργασίες που να είναι 12μηνες ακόμα και αν δεν είναι και οι καλύτερα αμειβόμενες γιατί μπορεί στα ξενοδοχεία να είναι καλύτεροι οι μισθοί αλλά είναι μόνο για 6 μήνες.
  • Ένα άλλο θέμα είναι τα ωράρια. «Οι συνθήκες είναι δύσκολες. Η εργασία είναι για 10 και 12 ώρες, ελάχιστα τα ρεπό και οι άδειες. Αν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες θα αποχωρήσει και άλλος κόσμος γιατί η πίεση είναι μεγάλη» τονίζει ο πρόεδρος του σωματείου.
  • Στα Χανιά τη θερινή σεζόν έρχονταν πολλοί από αλλοδαποί ή Έλληνες από την ηπειρωτική χώρα για την περίοδο της θερινής σεζόν να εργαστούν. Ο αριθμός αυτών των ανθρώπων έχει περιοριστεί αφού σύμφωνα με τους ξενοδοχοϋπάλληλους «υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τα σπίτια. Δεν υπάρχουν κατοικίες που να δίνονται σε λογικές τιμές ώστε οι άνθρωποι αυτοί να έλθουν εδώ και να εργαστούν 6-7 μήνες. Όταν παίρνει 1200 ευρώ το μήνα, αλλά το ενοίκιο που βρίσκει είναι 450 και 500 γιατί να έλθει εδώ; Είναι πολύ αρνητικός παράγοντας αυτό. Βέβαια κάποια ξενοδοχεία προσφέρουν χώρους διαμονής αλλά σίγουρα δεν επαρκούν. Για την έλευση αλλοδαπών εργαζόμενων εμείς δεν έχουμε κανένα θέμα αλλά πρέπει να εργάζονται με τα ίδια δικαιώματα με τους ντόπιους. Ποιος θα το ελέγξει αυτό; Η υποστελεχωμένη μόνιμα Επιθεώρηση εργασίας;».

Για να καλύψουν νωρίς τις ελλείψεις του πολλά ξενοδοχεία προχώρησαν μέσα στο χειμώνα σε διοργάνωση “Ημερών Καριέρας” ζητώντας προσωπικό για να στελεχωθούν νωρίς.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος αγγελιών των “Χανιώτικων νέων” για το μήνα που πέρασε και για τις δύο πρώτες ημέρες του Μάρτη το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο για προσωπικό στον τομέα του τουρισμού.

Για τα ξενοδοχεία η ειδικότητα που ζητείται περισσότερο είναι οι καμαριέρες, ακολουθούν οι μάγειρες και οι σερβιτόροι, υπάλληλοι reception και οι συντηρητές.
Για τα εστιατόρια έχουν ζητηθεί 111 μάγειρες και 80 σερβιτόροι.

Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας συλλογικής τοπικής σύμβασης με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους με τις εξελίξεις να αναμένονται για την ερχόμενη εβδομάδα.

Χανιώτικα νέα