Χανιά: Τουρίστες με “μικρό” πορτοφόλι τον Ιούλιο στον Πλατανιά

Χανιά: Τουρίστες με “μικρό” πορτοφόλι τον Ιούλιο στον Πλατανιά

Για μεγάλες πληρότητες αλλά μειωμένη κατανάλωση μιλούν επιχειρηματίες της περιοχής.

Μεγάλες πληρότητες – μειωμένη κατανάλωση, είναι το χαρακτηριστικό του Ιουλίου για τον Πλατανιά, την περιοχή του Νομού Χανίων με περισσότερες από 20.000 κλίνες σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, βίλες, που αποτελεί “οδηγό του τουρισμού” για τη Δυτική Κρήτη.

Μετά από μια όχι και τόσο καλή έναρξη της τουριστικής σεζόν τον Μάιο και τον Ιούνιο, ο Ιούλιος είναι ένας εξαιρετικός μήνας σε ότι αφορά τις αφίξεις και τις διανυκτερεύσεις.

Όπως δηλώνει στα “Χ.ν.” το μέλος του Δ.Σ. του “Συλλόγου Επιχειρηματιών Πλατανιά- Ιάρδανος” και πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Πλατανιά κ. Γιώργος Κουκουτσάκης, «τον Ιούλιο η επισκεψιμότητα είναι πολύ μεγάλη και οι πληρότητες στα ξενοδοχεία ξεπερνούν το 90%. Αυτό θα συνεχιστεί μέχρι και τον Σεπτέμβρη καθώς πηγαίνουν καλά οι προκρατήσεις και οι κρατήσεις για το φθινόπωρο. Η τουριστική σεζόν δεν ξεκίνησε πολύ καλά. Ο κακός καιρός τον Μάιο επηρέασε τους επισκέπτες της τελευταίας στιγμής ώστε να επιλέξουν άλλους προορισμούς και φάνηκε τόσο στα ξενοδοχεία όσο και στα καταστήματα εστίασης».

Οι 150 ταβέρνες και τα άλλα καταστήματα εστίασης στα όρια του Πλατανιά είναι γεμάτα τις απογευματινές και τις βραδυνές ώρες, σε ποσοστά που θυμίζουν εποχές πριν την κρίση.
«Είναι πολύ θετικό αυτό ότι τα καταστήματα γεμίζουν, δεν έχει κόσμο μόνο ο δρόμος και τα πεζοδρόμια» παρατηρεί ο κ. Κουκουτσάκης και συμπληρώνει πως «την ίδια στιγμή όμως οι καταναλώσεις δεν είναι όπως παλιά. Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει πάρα πολύ την κατανάλωση των επισκεπτών μας όχι μόνο από τις Σκανδιναβικές χώρες που παραδοσιακά έρχονται στον Πλατανιά αλλα και από άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά και τις ΗΠΑ. Και σε αυτούς έχει αυξηθεί πολύ η ενέργεια και το κόστος και το βλέπουμε και στα καταστήματα μας».

Σύμφωνα με τον κ. Κουκουτσάκη και τα καταστήματα εστίασης έχουν αυξήσεις τις τιμές τους προκειμένου να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος. «Η ενέργεια, οι μισθοί, οι πρώτες ύλες όλα έχουν ανεβεί κάθε μέρα που παραλαμβάνουμε πράγματα διαπιστώνουμε αυξήσεις σε όλα τα είδη από 5-10 λεπτά μέχρι και 50 λεπτά! Προσπαθούμε να απορροφήσουμε τις τιμές αυτές αλλά είναι αδύνατο πλέον» τονίζει.

Παραδοσιακά ο Πλατανιάς συγκεντρώνει ένα μεγάλο αριθμός επισκεπτών που έρχονται κάθε χρόνο στην περιοχή, πολλές φορές και δύο και τρεις φορές κατά τη διάρκεια της σεζόν. «Διαπιστώνουμε πως και οι επισκέπτες μας έχουν μειώσει το χρόνο παραμονής τους, αν έκλειναν παλαιότερα δύο εβδομάδες τώρα θα κλείσουν μια εβδομάδα γιατί και αυτοί δεν μπορούν περισσότερο» καταλήγει.

Χανιώτικα νέα