Χανιά: Το πρώτο «πράσινο» δημοτικό με υλικά από τη γη της Κρήτης (φωτο)

Χανιά: Το πρώτο «πράσινο» δημοτικό με υλικά από τη γη της Κρήτης (φωτο)

Ταξίδεψαν από τη Γαλλία στην Ελλάδα με μοναδικό σκοπό να δώσουν ξανά ζωή στο κλειστό εδώ και χρόνια Δημοτικό Σχολείο του Βαφέ στον Αποκόρωνα! 

Εικοσιπέντε Γάλλοι φοιτητές με την καθοδήγηση του καθηγητή τους και καθηγητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης, ανακατασκευάζουν το παλιό Σχολείο του χωριού, χρησιμοποιώντας χώμα, άχυρο και άλλα υλικά από τη γη της Κρήτης.

Η ιδέα ανήκει στον διευθυντή της Τεχνικής Σχολής Noria της Γαλλίας Έρικ Ρότζερ, ο οποίος έχοντας αγαπήσει τον Αποκόρωνα  από επισκέψεις του τα καλοκαίρια, σχεδιάζει πια να ζήσει μόνιμα στην περιοχή όταν συνταξιοδοτηθεί.  Χάρη στο πρόγραμμα Erasmus κατάφερε να δώσει ξανά προοπτική στο σχολείο, που τις τελευταίες τρεις εβδομάδες θυμίζει καλλιτεχνικό εργαστήρι, παρά εργοτάξιο, μιας και οι δημιουργίες των φοιτητών μόνο ως έργα τέχνης μπορούν να χαρακτηριστούν.

Αναμειγνύουν άχυρο με χώμα που μάζεψαν από διάφορες περιοχές του Αποκόρωνα – για να πετύχουν εναλλαγές στο χρωματισμό-  δημιουργώντας οικολογικά υλικά και πραγματοποιούν όλες τις εργασίες με το χέρι, από τα επιχρίσματα μέχρι τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες που έχουν έντονο το στοιχείο της φύσης. Χρησιμοποιούν επίσης πέτρες ,μαρμαρόσκονη ενώ για τις διακοσμητικές λεπτομέρειες, αξιοποιούν ακόμη και τους καρπούς των ελαιόδεντρων που υπάρχουν γύρω από το σχολείο.

Ο διευθυντής της Τεχνικής Σχολής Noria της Γαλλίας Έρικ Ρότζερ εξηγεί στο neakriti.gr πως ο στόχος αυτής της συνεργασίας είναι το σχολείο να ανακατασκευαστεί με φυσικά υλικά δόμησης τα οποία στο σύνολο τους προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή του Αποκόρωνα.

Η γαλλική τεχνική σχολή Noria έχει αναλάβει την ανακατασκευή ή την εξ αρχής κατασκευή πολλών κτηρίων στη Γαλλία με φυσικά υλικά δόμησης. Είναι όμως η πρώτη φορά που υλοποιεί κάτι ανάλογο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την κ. Μανδαλάκη «αυτή φορά η εκπαίδευση των φοιτητών ήταν διάρκειας τριών εβδομάδων. Αυτές τις μάρες ολοκληρώνεται και  θα ξαναγίνει κάτι αντίστοιχο τον Μάρτιο και εν συνεχεία τον Ιούνιο ,με στόχο την εκπαίδευση και φοιτητών του Πολυτεχνείου  και φοιτητών από τη Γαλλία, στη δόμηση με φυσικά υλικά χωρίς πρόσμικτα».

Η ιστορία του σχολείου

Το Δημοτικό Σχολείο Βαφέ που έχει εγκαταλειφθεί εδώ και δεκαετίες, χτίστηκε τη δεκαετία του ΄50 ,μεταπολεμικά,  με χρηματοδότηση Ελληνοαμερικανών με καταγωγή από το χωριό, για να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών της περιοχής.  Το σχολείο που προϋπήρχε βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς τα χρόνια της κατοχής.

Χάρη στο πρόγραμμα ΕRASMUS,  παίρνει ξανά ζωή και μαζί μ αυτό ολόκληρο το χωριό στο οποίο έχουν καταλύσει οι φοιτητές και οι καθηγητές. Ο κ. Γιώργος Σαρτζετάκης, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βαφέ, δεν κρύβει τη χαρά και τη συγκίνηση του που το σχολείο θα γίνει και πάλι λειτουργικό, έστω κι αν προορίζεται για διαφορετικές χρήσεις. «Αποφοίτησα από αυτό το Δημοτικό Σχολείο και σήμερα δε μπορώ παρά να είμαι περήφανος που κάποιοι άνθρωποι από μια μακρινή γωνιά της Ευρώπης ήρθαν εδώ για να το αποκαταστήσουν και μάλιστα με οικολογικά υλικά» είπε στη Ν.Κ.

Στη σημασία τέτοιων δράσεων στην ενδοχώρα της Κρήτης αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαφέ κ. Βαρδής Βασιλαντωνάκης. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που γίνεται αυτό στο χωριό μας. Χρειάζονται τέτοιες δραστηριότητες στα ορεινά γιατί το έχουν ανάγκη οι κοινωνίες, δίνουν ζωή και ειδικά τώρα που είναι μια περίοδος που τα χωριά ερημώνουν» σημείωσε.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών, το Δημοτικό Σχολείο του Βαφέ θα αξιοποιηθεί από τη Δημοτική Αρχή Αποκορώνου ως ένα Ευρωπαϊκό Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης στις Οικολογικές Κατασκευές. Θα είναι το πρώτο πράσινο σχολείο στα Χανιά φτιαγμένο αποκλειστικά με υλικά της φύσης και από τα χέρια Γάλλων και Ελλήνων φοιτητών.

neakriti.gr