Χανιά: Το παλιό λιμάνι έχασε τη “μασκότ” του (φωτο)

Χανιά: Το παλιό λιμάνι έχασε τη “μασκότ” του (φωτο)

Νεκρός βρέθηκε ο “Χάρης” η θαλάσσια χελώνα που για 20 χρόνια κρατούσε συντροφιά σε ψαράδες και περαστικούς.

«Eφυγε ένας φίλος…» λένε οι ψαράδες του Ενετικού λιμανιού για τον “Χάρη” τη χελώνα του ενετικού λιμανιού που βρέθηκε νεκρή ανοικτά από τα Λαζαρέτα. Από τις φωτογραφίες της νεκρής χελώνας οι ψαράδες αναγνώρισαν από ορισμένα χαρακτηριστικά σημάδια τον “Χάρη” τη χελώνα που εδώ και 20 χρόνια επισκεπτόταν κάθε χρόνο από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο το Ενετικό Λιμάνι.

Η χελώνα είχε εξοικειωθεί τόσο με τους ψαράδες που έτρωγε καλαμάρια και ψάρια από τα χέρια τους, ακολουθούσε τα σκάφη τους, ενώ ακόμα και κολυμπούσε δίπλα τους καθώς την είχαν σώσει ουκ ολίγες φορές για να ξεμπλεχτεί από σχοινιά. Όπως μας είπαν τα αδέλφια Κοπάση, επαγγελματίες αλιείς, είναι πιθανό ο θάνατος να προήλθε είτε από χτύπημα προπέλας, είτε από μπλέξιμο σε δίκτυα. Οι ίδιοι είχαν δει τον Μάιο το “Χάρη” στο λιμάνι ωστόσο για πολλές μέρες τον είχαν χάσει.

Το τάισμα του “Χάρη” κάθε πρωί και μεσημέρι αποτελούσε αγαπημένο στιγμιότυπο για τους επισκέπτες του λιμανιού των Χανίων, οι οποίοι το απαθανάτιζαν με φωτογραφίες.

Στο λιμάνι βρίσκεται πλέον μια μικρότερη χελώνα η οποία όμως δεν έχει εξοικειωθεί με το περιβάλλον ώστε να βγαίνει στην επιφάνεια και να λαμβάνει από εκεί την τροφή της.

Χανιώτικα νέα