Χανιά: Τέλος το πάρκινγκ και στην Ανατολική Τάφρο – Στην τελική ευθεία η ανάπλαση του μνημείου

Χανιά: Τέλος το πάρκινγκ και στην Ανατολική Τάφρο – Στην τελική ευθεία η ανάπλαση του μνημείου

“Κατά την τουριστική κυρίως περίοδο, μετατρέπεται σε παράνομο, αυτοσχέδιο χώρο στάθμευσης, χάνοντας εντελώς τον χαρακτήρα του δημόσιου χώρου και υποβαθμίζοντας όλο το μνημείο των ενετικών οχυρώσεων”, περιγράφεται στην εισηγητική έκθεση για την εκπόνηση των μελετών

Στην τελική ευθεία μπαίνει το θέμα της ανάπλασης του χώρου της Ανατολικής Τάφρου των Ενετικών Οχυρώσεων της Παλιάς Πόλης στα Χανιά καθώς ο δήμος Χανίων ενέκρινε και προχωρά η διαδικασία για την υπογραφή της σύμβασης που αφορά την σύνταξη πλήρους μελέτης για το έργο.

Όπως αναφέρει η απόφαση που παρουσιάζει το ΑΠΕ -ΜΠΕ, « στόχος είναι η διαμόρφωσή της Ανατολικής Τάφρου ως χώρου πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής με τη λειτουργική, περιβαλλοντική, αισθητική και αποκατάστασή της με επεμβάσεις ήπιας μορφής και κλίμακας, και με σεβασμό στην ιστορικότητα του χώρου». Η συνολική εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 377.979 ευρώ πλέον ΦΠΑ 24%.

Η Ανατολική Τάφρος αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα των Ενετικών Οχυρώσεων της πόλης και έχει σχεδόν τριγωνικό σχήμα. Η βάση πλάτους περίπου 63 μέτρων βρίσκεται στα νότια και η κορυφή στον βορρά, ενώ το μήκος της τάφρου είναι περίπου 220 μέτρα και το μέσο έχει πλάτος 45 μέτρα. Αποτελεί το Δημόσιο Κτήμα, η απαλλοτρίωση του οποίου κηρύχτηκε για αρχαιολογικούς σκοπούς με δαπάνες του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων. Ανήκει κατά κυριότητα και νομή στο Ελληνικό Δημόσιο, διαχειριστικής αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αναγκαία παρέμβαση

Η αναγκαιότητα της παρέμβασης για τη διάσωση του μνημείου περιγράφεται στην εισηγητική έκθεση για την εκπόνηση των μελετών που παρουσιάζει το ΑΠΕ -ΜΠΕ, στην οποία επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Με εξαίρεση το υπαίθριο θέατρο, ο υπόλοιπος χώρος παραμένει χωρίς συγκεκριμένη χρήση και καθώς δεν έχει σκιερά σημεία, δεν χρησιμοποιείται από τους κατοίκους.

Κατά την τουριστική κυρίως περίοδο, μετατρέπεται σε παράνομο, αυτοσχέδιο χώρο στάθμευσης, χάνοντας εντελώς τον χαρακτήρα του δημόσιου χώρου και υποβαθμίζοντας όλο το μνημείο των ενετικών οχυρώσεων. Επιπλέον, κατά μήκος του τείχους και του θολωτού αγωγού υπάρχει αυτοφυής παρασιτική βλάστηση που παρά τον τακτικό καθαρισμό αναβλαστάνει γρήγορα, ιδιαίτερα μετά από βροχοπτώσεις, προκαλώντας πλημμύρες στην Ανατολική Τάφρο».

Οι μελέτες

Για την ανάπλαση του χώρου της Ανατολικής Τάφρου και την απόδοσή της στους κατοίκους ως υπαίθριου πράσινου χώρου, προβλέπεται να εκπονηθούν οι παρακάτω μελέτες:

– Τοπογραφική μελέτη

– Αρχιτεκτονική μελέτη διαμόρφωσης ελεύθερου χώρου καί τεύχη Διακήρυξης Δημοσίων Συμβάσεων.

– Μελέτη ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και Τεύχη Διακήρυξης Δημοσίων Συμβάσεων.

– Φυτοτεχνική Μελέτη και Τεύχη Διακήρυξης Δημοσίων Συμβάσεων