Χανιά: Στις ελληνικές καλένδες τα ενιαία σκιάδια για το ενετικό λιμάνι

Χανιά: Στις ελληνικές καλένδες τα ενιαία σκιάδια για το ενετικό λιμάνι

Νέα παράταση (η τρίτη), αυτή τη φορά μέχρι τον Οκτώβριο του 2023 πήρε ο νόμος αντικατάστασης των σκιαδίων στο Ενετικό λιμάνι Χανίων.

aeweb

Σε άρθρο νόμου που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης στις 15 Φεβρουαρίου και αφορά των Κώδικα ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου προβλέπεται νέα παράταση “για τα περί κατασκευών έργα εντός περιοχών δικαιοδοσίας φορέων διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένων” μέχρι την 31η Οκτώβρη του 2023.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι παραμένουν “στον πάγο” τα σχέδια του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου για αντικατάσταση των υπαρχόντων σκιαδίων και τοποθέτηση ομοιόμορφων και καλαίσθητων κατασκευών.

Ένας “πάγος” που μπήκε το 2017 με το άρθρο 96 του ν. 4504/2017 επί υπουργίας Π. Κουρουμπλή και αφορούσε όλα τα λιμάνια στα οποία δεν υπήρχε εγκεκριμένη μελέτη για κατασκευές (σκιάδια).
Παρότι από τότε ο Δήμος Χανίων είχε ζητήσει την τροποποίηση του Νομού καθώς για το Ενετικό λιμάνι είχε εκπονηθεί εγκεκριμένη μελέτη για τα σκιάδια σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας αυτό δεν έγινε ποτέ και ακολούθησαν με υπουργικές αποφάσεις μια σειρά από παρατάσεις του νόμου.

Πώς θα γίνει το Ενετικό Λιμάνι με τα νέα σκιάδια – Παρουσιάστηκε η μελέτη 2017

Χανιά: Παρουσιάζονται οι αρχιτεκτονικές προτάσεις για τα σκιάδια στο Λιμάνι 2015

ΜΕΛΕΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Την ίδια στιγμή – σύμφωνα με πληροφορίες – ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη εφαρμογής για τα σκιάδια στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων που ανέθεσε σε αρχιτεκτονική ομάδα το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Η μελέτη προβλέπονταν να παραδοθεί μέχρι τέλος του Ιανουαρίου ωστόσο τελικά θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες ώστε στη συνέχεια να κατατεθεί προς έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Η μελέτη εφαρμογής θα “δένει” τα σκιάδια με τις υπάρχουσες κτηριακές υποδομές προκρίνοντας τα μοντέλα σκιαδίων (τέσσερα διαφορετικά μοντέλα προέβλεπε η σχετική μελέτη) για τα καταστήματα του ενετικού λιμανιού με το κόστος για την κατασκευή και την τοποθέτηση τους να το επωμίζεται το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.

Για τον παραχωρούμενο και τον σκιασμένο χώρο στο Ενετικό λιμάνι υπάρχει έγκριση του ΚΑΣ, με τους επιχειρηματίες να έχουν εκφράσει αντιρρήσεις καθώς υποστηρίζουν πως σε πολλά σημεία ο σκιασμένος χώρος καταλαμβάνει το 1/3 του παραχωρούμενου, με αποτέλεσμα, να μην μπορούν να αξιοποιήσουν όλο τον χώρο που τους παραχωρείται το καλοκαίρι, καθώς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την έντονη ηλιοφάνεια, αλλά ούτε και τον χειμώνα που είναι έκθετοι στις κακές καιρικές συνθήκες.

Για να αλλαξουν τα όρια του παραχωρούμενου – σκιασμένου χώρου θα πρέπει να υπάρξουν νέες εγκρίσεις από το ΚΑΣ, κάτι που θεωρείται ότι θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο την όλη διαδικασία εγκατάστασης των νέων σκιαδίων που εκκρεμεί εδώ και 20 χρόνια!

Χανιώτικα νέα