Χανιά: Σοκ στα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού από τις καταστροφές στα μνημεία Τι αποφασίστηκε για Επιπρομαχώνα – Κερίτη – Ελληνική Καμάρα

Χανιά: Σοκ στα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού από τις καταστροφές στα μνημεία  Τι αποφασίστηκε για Επιπρομαχώνα – Κερίτη – Ελληνική Καμάρα

Στα Χανιά βρέθηκε σήμερα εσπευσμένα κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού με επικεφαλής την γενική γραμματέα Μαρία Βλαζάκη ώστε να εκτιμήσει τις ζημιές και να υποδείξει τα επόμενα βήματα διαχείρισης της καταστροφής που έχουν υποστεί μνημεία, μετά την πρόσφατη κακοκαιρία.

Για τον Επιπρομαχώνα του Αγίου Δημητρίου, η αποκατάσταση θα είναι συνολική και οι αναπροσαρμογές στην ήδη υπάρχουσα μελέτη αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα. Η Ελληνική Καμάρα στον Αποκόρωνα δεν κινδυνεύει με κατάρρευση και η σχετική συντήρηση που ξεκινά το συντομότερο, δεν θα ξεπεράσει τις 300.000 ευρώ. Στον Κερίτη ποταμό, η ανακατασκευή της γέφυρας θα γίνει με “οδηγό” τα τμήματα που έχουν σωθεί ενώ θα ανασυρθούν από το ποτάμι τα αυθεντικά στοιχεία. Το έργο θα επιβλέπουν στελέχη που ήδη ασχολούνται με το Γεφύρι της Πλάκας, το μεγαλύτερο πρότζεκτ αναστύλωσης πέτρινης γέφυρας στον κόσμο.

Κανένα “μπλόκο” από την Αρχαιολογία σε καθαρισμούς και συντηρήσεις

“Ήταν όντως σοκαριστικό αυτό που συναντήσαμε ειδικά στην περιοχή του Αλικιανού. Στην γέφυρα του Κερίτη ποταμού είδαμε ότι έχει μείνει ένα τμήμα της γέφυρας, το οποίο είναι πολύ βοηθητικό στο πώς θα αποκατασταθεί έχουμε αρκετά στοιχεία ενώ και μέσα στον ποταμό είναι τμήματα τα οποία θα συγκεντρωθούν και θα χρησιμοποιηθούν στην αποκατάσταση. Άμεσα θα προχωρήσει η υπογραφή της προγραμμτικής σύμβασης μεταξύ των εμπλεκομένων.” τόνισε η κα Βλαζάκη, σε δηλώσεις της στα ΜΜΕ μετά το πέρας της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων.Η ίδια, διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες για “μπλόκο” από την αρχαιολογία σε οποιαδήποτε εργασία συντήρησης ή καθαρισμού της γέφυρας που συστηματικά καλλιεργούνται τις τελευταίες ημέρες.

Επιπρομαχώνας Αγίου Δημητρίου: Έπεσαν τα… επισκευασμένα

Όπως διαπιστώθηκε, τα τμήματα που κατέρρευσαν στον Επιπρομαχώνα, είναι αυτά τα οποία είχαν καταρρεύσει και το 1992 με τις σχετικές επισκευές να ολοκληρώνονται το 2001. “Αυτές οι σύγχρονες παρεμβάσεις είναι που κατέρρευσαν τόσο το 2017 όσο και τώρα” τόνισε η κα Βλαζάκη:

“Δεν έχει νόημα να επισκευάζει κανείς ένα τμήμα και μετά να πέφτει το άλλο. Οπότε με μια μελέτη που έχουμε στα χέρια και με την επέκτασή της τώρα, θα συμπεριλάβουμε όλο τον επιπρομαχώνα, ώστε το αποτέλεσμα που θα έχουμε να εξασφαλίζει τη στερεότητα όλου του μνημείου και να μην υπάρχει ανησυχία” τόνισε.Όπως εξήγησε, η μελέτη έχει περάσει από το ΚΑΣ ενώ πριν 10 μέρες είχαν ενσωματωθεί και κάποιες παρατηρήσεις που είχαν γίνει. Η τελική μελέτη αναμένεται να είναι έτοιμη σε περίπου 1,5 μήνα ενώ εκτιμάται πως οι τελικές εγκρίσεις θα έχουν τυπικό χαρακτήρα. Σε πρώτη φάση θα γίνουν μεταλλικές αντιστηρίξεις και σε άλλα τμήματα ώστε στην πορεία όταν θα αρχίσει να υλοποιείται η μελέτη να υπάρχει και αντιστήριξη κίνδυνος πτώσης άλλων σημείων.

Όπως επεσήμανε η κα Βλαζάκη ακόμα κι αν είχε ξεκινήσει με την πρώτη μορφή της η υλοποίηση, αυτό που συνέβη τώρα αφορά σε άλλο τμήμα που ούτως ή άλλως θα κατέρρεε.

Το κόστος θα είναι υψηλό αλλά θα καλυφθεί εξολοκλήρου από το Υπουργείο Οικονομίας.Δεν κινδυνεύει η Ελληνική Καμάρα

Καλά είναι τα νέα για το ιστορικό γεφυράκι των ελληνιστικών χρόνων στον Αποκόρωνα, το οποίο, όπως διαπιστώθηκε, δεν κινδυνεύει με κατάρρευση.

“Ήδη έχει συνταχθεί η μελέτη και θα προχωρήσει η αποκατάστασή της ελληνικής καμάρας. Έχει πληγεί σε ένα σημείο που έχει να κάνει με μια συκιά όμως η κατάσταση επιδεινώθηκε από τα ορμητικά νερά” τόνισε η κα Βλαζάκη, εκτιμώντας πως ο προϋπολογισμός ανέρχεται στις 300.000 ευρώ.

Η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτσιμού, Μαρία Βλαζάκη, συνοδευόταν από την γενική διευθύντρια αναστύλωσης, Αμαλία Ανδρουλιδάκη τον καθηγητή δομοστατικής του ΕΜΠ και μέλος του ΚΑΣ, Βλάσιο Κουμούση , τον τμηματάρχη της διεύθυνσης αναστύλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων κ. Πύλουρη την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, κ. Ελένη Παπαδοπούλου και υπηρεσιακά στελέχη από την υπηρεσία νεωτέρων μνημείων που έχει έδρα το Ηράκλειο.

zarpanews.gr