Χανιά: Σκέψεις για κυκλοφοριακές αλλαγές στην ευρύτερη ζώνη της Παλιάς Πόλης

Χανιά: Σκέψεις για κυκλοφοριακές αλλαγές στην ευρύτερη ζώνη της Παλιάς Πόλης

Για το επόμενο συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Χανίων, το οποίο θα γίνει διά ζώσης, μεταφέρθηκε η συζήτηση για την πρόταση “Απαγόρευσης διέλευσης οχημάτων στην Παλιά πόλη (πλην των μόνιμων κατοίκων) από 11:00 το πρωί έως 06:00 της επομένης”.

Το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί στη χθεσινή συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης του συμβουλίου της κοινότητας ωστόσο αναβλήθηκε για την επόμενη συνεδρίαση.

Με βάση την εισήγηση του συμβούλου κ. Νεκτάριου Τζομπανάκη στην παλιά πόλη «ενώ υπάρχει ωράριο ανεφοδιασμού της περιοχής έως 09:00 το πρωί δεν τηρείται (δεν έχουμε δημοτική αστυνομία).

Και όχι μόνο δεν τηρείται αλλά όλοι ξέρουν πως μετά το κλείσιμο του λιμανιού (09:00) θα σταθμεύσουν στο πεζοδρόμιο της γωνίας Αρχολέων (προέκταση Δασκαλογιάννη) και Καλεργών (δεν έχουμε δημοτική αστυνομία). Τι θα γίνει όταν θα αρχίσουν τα έργα στα Νεώρια, που θα περνούν συνέχεια εργολαβικά οχήματα;». Ο κ. Τζομπανάκης διατυπώνει προβληματισμούς αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην παλιά πόλη και κάνει μια πρόταση 16 σημείων:

• Την απαγόρευση της διέλευσης των οχημάτων ΙΧ πλην αυτών των μόνιμων κατοίκων της παλιάς πόλης από της 11:00 το πρωί έως της 06:00 της επομένης.
• Την επανατοποθέτηση των πινακίδων που απαγορεύουν την διέλευση μέσα από την πλατεία της Σπλάντσιας.
• Την ενημέρωση μέσω έντυπου τύπου και σημειωμάτων στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων ΙΧ που είναι παρκαρισμένα στην παλιά πόλη, για διάστημα 10 ημερών
• Την ενημέρωση όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται μέσα στην παλιά πόλη για τους κανόνες ανεφοδιασμού των καταστημάτων τους. (Π.χ. στην πόλη San Gimignano της Ιταλίας που έχει την ίδια ίσως και μεγαλύτερη σε έκταση Παλιά Βενετσιάνικη πόλη, η αποκομιδή των σκουπιδιών και ο καθαρισμός των πεζόδρομων γίνετε μεταξύ 01:00 έως 06:00 και ο ανεφοδιασμός με ειδικά μικρά ηλεκτρικά οχήματα, από της 05:00 έως της 07:00) . Δεν μπορεί να έρχεται ο επισκέπτης το πρωί στο Ενετικό λιμάνι και να σταθμεύει ο οποιοσδήποτε για να ξεφορτώσει το εμπόρευμα του.
• Την κατάργηση της διαδρομής του κόκκινου λεωφορείου μέσα από την Παλιά πόλη. Το μέγεθος του και το ύψος του δεν συνάδει με το ύψος των κτιρίων της παλιάς πόλης και την αισθητική .
• Την αυστηρή τήρηση διαδρομής, ωραρίου και ημερήσιου αριθμού των αμαξών μέσα στην Παλιά πόλη.
• Η στάθμευση των ΙΧ αυτοκινήτων των κατοίκων πρέπει να είναι σε συγκεκριμένα σημεία και όχι άναρχα.
• Την οριστική μονοδρόμηση της οδού Μίνωος με πορεία από Επιμενίδου προς Νικηφόρου Φωκά όπου θα είναι και η μοναδική έξοδος από την παλιά πόλη.
• Την αντίστροφη μονοδρόμηση των οδών Κύπρου και Δωδεκανήσου από το ύψος της οδού Νικηφόρου Φωκά έως και την πύλη της άμμου (δεύτερη είσοδος , περιφερική προς την παλιά πόλη).
• Την μόνιμη 24ωρη παρουσία ασθενοφόρου μέσα στην παλιά πόλη για την άμεση παροχή υγειονομικής βοήθειας. (Αυτό το όχημα μπορεί να το στελεχώσει ο Δήμος)
• Την μόνιμη 24ωρη παρουσία μικρού πυροσβεστικού οχήματος (Αυτό το όχημα μπορεί να το στελεχώσει ο Δήμος)
• Μηδενικά δημοτικά τέλη για τους μόνιμους κατοίκους.
• Την στάθμευση των οχημάτων ανεφοδιασμού στα δύο άκρα του λιμανιού Πλατεία Δευκαλίωνα και Πλατεία Τάλω και από εκεί καρότσια ή ηλεκτρικά τρίκυκλα να εφοδιάζουν τα καταστήματα έως τις 9:00 το πρωί.
• Την δημιουργία σε όλα τα υπαίθρια δημοτικά πάρκιγκ χώρων παρκαρίσματος για μοτοσυκλέτες.
• Την δημιουργία θέσης αντιδημάρχου για την παλιά πόλη.
• Τέλος την σύνδεση και δημιουργία ασφαλούς περιπατητικής διαδρομής (και για Αμεα από την παλιά πόλη έως το νέο αρχαιολογικό μουσείο στην Χαλέπα.

ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Το συμβούλιο τέλος στη συνεδρίαση του ενέκρινε κατά πλειοψηφία το αίτημα των καταστημάτων SENAL, “Μπαράκι” και “Άσπρος Γάτος” για να παίζουν μουσική πέραν του ωραρίου έως και τις 30 Νοεμβρίου του 2021.

Το Δ.Σ. επίσης ανέβαλλε για την επόμενη συνεδρίαση του την έκφραση γνώμη επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατασκευών έργων προστασίας της παράκτιας ζώνης ανατολικά της πόλης των Χανίων (Χαλέπα) καθώς απουσίαζε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.