Χανιά: Σκάβουν ξανά την οδό Περίδου και προκάλεσαν μεγάλη ζημιά (φωτο)

Χανιά: Σκάβουν ξανά την οδό Περίδου και προκάλεσαν μεγάλη ζημιά (φωτο)

Χανιά: Σκάβουν ξανά την οδό Περίδου και προκάλεσαν μεγάλη ζημιά (φωτο)
explore Chania

Αναστάτωση προκλήθηκε χθες το μεσημέρι στην οδό Περίδου όταν περίοικοι και επαγγελματίες που υποχρεώνονται να παραμένουν είτε στο σπίτι τους είτε στο γραφείο τους λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό, είδαν συνεργείο με αρκετούς εργαζόμενους να σκάβει το δρόμο για να περάσει καλώδιο οπτικών ινών!

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των εργασιών, το συνεργείο που εργαζόταν για λογαριασμό του ΟΤΕ έκοψε, από λάθος, υπόγειο καλώδιο του ΔΕΔΔΗΕ με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους του συγκεκριμένου δρόμου! Οι εργάτες στάθηκαν τυχεροί καθώς υπήρχε κίνδυνος ηλεκτροπληξίας και εργατικού δυστυχήματος. Ωστόσο προκλήθηκε προβληματισμός για την ασφάλεια μελλοντικών εργασιών καθώς, όπως διαπιστώθηκε, το καλώδιο ρεύματος ήταν κοντά στην επιφάνεια.
Από νωρίς το μεσημέρι περίοικοι και επαγγελματίες με τηλεφωνήματά τους στα “Χανιώτικα νέα” εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εργασίες, υποστηρίζοντας ότι δεν βλέπουν να τηρούνται μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, όπως μάσκες, γάντια ή τήρηση αποστάσεων μεταξύ των εργατών.
Το έργο που είναι σε εξέλιξη αφορά στο πρόγραμμα: “Fiber to the home”, δηλαδή για οπτική ίνα μέχρι το σπίτι.

ΚΟΠΗΚΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ
Όπως είπε στα “Χ.ν.” επαγγελματίας της περιοχής, «η διακοπή ρεύματος θεώρησα ότι είναι από τις συνηθισμένες βλάβες της ΔΕΗ, που πολλές φορές κόβεται το ρεύμα και μετά από μισή – μία ώρα επανέρχεται. Αφού περνούσε η ώρα βγήκα έξω. Απευθύνθηκα στον υπεύθυνο του έργου ο οποίος μου είπε ότι είχε πάρει άδεια και εκτίμησε ότι η διακοπή δεν είχε να κάνει με το έργο».
Ωστόσο, την ώρα εκείνη έφτασε συνεργείο του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) που διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών κόπηκε το υπόγειο καλώδιο ρεύματος.
Στο σημείο βρέθηκε ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΔΕΔΔΗΕ Κωνσταντίνος Φωκάς, ο οποίος μας είπε ότι «έχουμε ένα συνεργείο του εργολάβου που περνάει τις οπτικές ίνες στην οδό Περίδου για λογαριασμό του ΟΤΕ. Οι άνθρωποι, με τον τροχό προφανώς, πέρασαν και έκοψαν μία υπόγεια σωλήνα η οποία είχε μέσα ένα καλώδιο της ΔΕΗ που έδινε σε ένα κομμάτι της οδού Περίδου ηλεκτρικό ρεύμα. Εχει προκληθεί μία αναστάτωση και καταλαβαίνουμε τον κόσμο. Εμείς θα βρούμε την εναλλακτική λύση να πάρει ο κόσμος ρεύμα άμεσα και μετά θα γίνει αποκατάσταση. Το καλώδιο αυτό είναι κομμένο στη γωνία των οδών Υψηλαντών και Περιδου.
Στο σημείο έσπευσε και εκπρόσωπος του ΟΤΕ ενώ ο επιβλέπων του έργου ανέφερε ότι το συνεργείο έχει όλες τις απαραίτητες άδειες και εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, για την πραγματοποίηση των εργασιών.

Καταγγελία Σωματείων Οικοδόμων
Στο μεταξύ, τα Σωματεία Οικοδόμων Ηρακλείου, Χανίων και Ρεθύμνου με κοινή ανακοίνωσή τους «καταγγέλλουν την κυβέρνηση που δεν λαμβάνει μέτρα για τους εργαζόμενους στις κατασκευές, αφήνοντάς τους απροστάτευτους». Μεταξύ άλλων υποστηρίζουν ότι «οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες στην πλειοψηφία τους σε όλη την Κρήτη, όχι μόνο δεν έχουν πάρει στοιχειώδη μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς και διάδοσης του κορωνοϊού (αντισηπτικά, κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας, ενημέρωση των εργαζομένων από τον τεχνικό και το γιατρό εργασίας), αλλά εντατικοποιούν την εργασία με ατέλειωτα ωράρια και δουλειά το Σαββατοκύριακο.
Τι ώρα που η κυβέρνηση «απαγορεύει» τις συνευρέσεις άνω των 10 ατόμων, υπάρχουν εργοτάξια – ανακαινίσεις ξενοδοχείων- με πολλές δεκάδες οικοδόμους ο ένας δίπλα στον άλλο».
Τα σωματεία οικοδόμων ζητούν, μεταξύ άλλων, «αμεσα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, να εξασφαλισθεί η μεταφορά των εργαζομένων από την εργοδοσία κι όχι να πέσει στις πλάτες των οικοδόμων, να δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ και στους οικοδόμους, που είτε σταμάτησαν την εργασία τους, είτε είναι άνεργοι χωρίς επίδομα ανεργίας, να καταβληθεί στους οικοδόμους το Δωρόσημο του Πάσχα κανονικά στον προβλεπόμενο χρόνο, να απαγορευτεί κάθε απόλυση στους χώρους δουλειάς», κ.α..

haniotika-nea.gr

Χανιά: Σκάβουν ξανά την οδό Περίδου και προκάλεσαν μεγάλη ζημιά (φωτο) Χανιά: Σκάβουν ξανά την οδό Περίδου και προκάλεσαν μεγάλη ζημιά (φωτο)