Χανιά: Σείστηκε στους ρυθμούς της ποντιακής λύρας η παλιά πόλη (video – φωτο)

Χανιά: Σείστηκε στους ρυθμούς της ποντιακής λύρας η παλιά πόλη (video – φωτο)
aeweb

Tη γνωριμία με τη μουσική και τους χορούς του Πόντου είχαν την ευκαιρία να απολαύοσουν όσοι βρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στην Παλιά Πόλη των Χανίων.

Υπό τους ήχους των λυρών και των νταουλιών, το γνωστό και ως «λάλεμαν ση στράταν», με δεκάδες χορευτές και τελικό προορισμό το Γυαλί Τζαμί, ξεκίνησε λίγο μετά τις 8 το απόγευμα του Σαββάτου η τιμητική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ξεκινώντας από την πλατεία 1866, η πόλη σείστηκε κυριολεκτικά με την Ποντιακή Μουσική και πλήθος κόσμου παρακολουθούσε και συμμετείχε ενεργά στην εκδήλωση.

Επίσης, παραδοσιακά κεράσματα, που προσέφεραν οι χορευτές, περίμεναν όσους βρέθηκαν στο σημείο, όπως προστάζει το ποντιακό έθιμο.

Η εκδήλωση επίσης εκτός από την μουσική και το χορό περιελάμβανε

  • Προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η μνήμη του Γένους»
    (παραγωγή ΠΟΠΣ ,έρευνα – επιμέλεια Χριστίνα Σαχινίδου-Τσαρτσίδου)
  • Μουσικοθεατρικό δρώμενο «Ρίζα μ’»
  • Κυκλικό χορό, με όλους τους παρευρισκόμενους να στέλνουν μήνυμα ενότητας και σύμπνοιας.

H εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Ποντίων Π.Ε Χανίων η «Ρωμανία», σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματίων (ΠΟΠΣ), την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Δήμο Χανίων και την ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ. Στην εκδήλωση επίσης συμμετείχαν η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Ν. Ηρακλείου, η Αδελφότητα Μικρασιατών «Ο Άγιος Πολύκαρπος» και ο Χορευτικός Όμιλος Χανίων «Ο Ψηλορείτης».

 

 

 

 

 

 

 

 

zarpanews.gr