Χανιά: Σχεδόν 200 γυναίκες εμπλέκονται στο κύκλωμα με τις παράνομες υιοθεσίες

Χανιά: Σχεδόν 200 γυναίκες εμπλέκονται στο κύκλωμα με τις παράνομες υιοθεσίες

Ραγδαίες αναμένονται να είναι μετά τις απολογίες τους αύριο το πρωί στον εισαγγελέα Χανίων, οι εξελίξεις στην υπόθεση με τις παράνομες υιοθεσίες και τη «βιομηχανοποίηση γεννήσεων» στα Χανιά για την οποία έχουν συλληφθεί μέχρι ώρας 9 βασικοί συνεργάτες γνωστού κέντρου γονιμοποίησης, οι οποίοι μετά από έρευνες των αστυνομικών του τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, φαίνεται πως είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με συγκεκριμένη δράση και ρόλους μεταξύ των μελών της.

Από την ημέρα της αποκάλυψης μέχρι και σήμερα πολλά είναι τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί και «καίνε» τους εννέα συλληφθέντες, αλλά κυρίως τον φερόμενο «εγκέφαλο», ο οποίος είναι ο βασικός γυναικολόγος και ιδρυτής του κέντρου στα Χανιά.

Κατά την πολυετή δράση τους υπολογίζεται πως έχουν εξαπατηθεί γύρω στα 400 ζευγάρια που ήθελαν να αποκτήσουν παιδί, ενώ θύματα τους φαίνεται να έχουν πέσει και κοντά στις 200 γυναίκες που χρησιμοποιήθηκαν ως παρένθετες μητέρες ή δότριες ωαρίων.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Μιχάλη Μαύρο που έχει αναλάβει την υπεράσπιση του 73χρονου φερόμενου ως εγκέφαλος του κυκλώματος στόχος του διακεκριμένου γυναικολόγου ήταν:

«Ο μοναδικός του στόχος ήταν να ενισχύσει ανθρώπους που είχαν στόχο να γίνουν γονείς και ότι με την επεξεργασία που θα γίνει, θα αναδειχθεί η πραγματική διάσταση και αυτή θα είναι διαφορετική από αυτή που έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα στα μέσα ενημέρωσης».

Αυτή φαίνεται πως θα είναι η γραμμή που θα ακολουθήσει ο γιατρός και κατά την απολογία του, κάτι που είχε κάνει σαφές και με ανάρτηση του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook λίγες ώρες πριν την σύλληψη του.

Συγκεκριμένα ο 73χρονος γιατρός έχει αναρτήσει μια φωτογραφία του, την οποία συνοδεύει με την φράση του Αλεξανδρινού ποιητή της αρχαιότητας Καλλίμαχου «Ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος !!». Η νοηματική εξήγηση της φράσης φαίνεται πως θα είναι το “κλειδί” της αυριανής του απολογίας.

Όπως αποδείχτηκε σε πρώτη φάση κανένας από τους διαδικτυακούς του φίλους δεν κατάλαβε τι ακριβώς εννοούσε, όμως από την στιγμή που η υπόθεση με το κέντρο γονιμότητας όπου διαθέτει στα Χανιά, άρχισε να ξετυλίγεται με τα στοιχεία του να γίνονται ολοένα και πιο γνωστά, τότε όλο και περισσότεροι ήταν αυτοί που αποφάσισαν να σταθούν στο πλευρό του. Έτσι εκατοντάδες είναι πλέον τα μηνύματα από γονείς που βοηθήθηκαν σε βάθος χρόνου από τις συμβουλές και τις μεθόδους του γυναικολόγου που εξαιτίας του, όπως αναφέρουν απέκτησαν παιδί, εκεί που άλλοι τους το είχαν αποκλείσει.

Ο γυναικολόγος θεωρεί πως έχει στην διάθεση του όλα εκείνα τα στοιχεία που θα καταρρίψουν αν όχι όλο αλλά σίγουρα μέρος του κατηγορητηρίου που βαραίνει εκείνον και τους συνεργάτες του, με κάποιους από αυτούς να συνεργάζεται από την εποχή που αποφάσισε να δημιουργήσει στα Χανιά το κέντρο γονιμότητας η φήμη του οποίου έχει ξεπεράσει τα Ελληνικά σύνορα.

Αυτό το διαπιστώνει εύκολα κάποιος αρκεί να δει τις αμέτρητες αναρτήσεις του γιατρού στα social media από συνέδρια υπογονιμότητας στα οποία έχει συμμετάσχει σε όλο τον κόσμο ακόμα κι ως ομιλητής, αλλά και τις επισκέψεις του σε διάφορα ιατρικά κέντρα στα οποία φορώντας ιατρική στολή πρόσφερε τις υπηρεσίες του.

Μια από αυτές σύμφωνα και με την επίσημη ιστοσελίδα του κέντρου γονιμότητας στα Χανιά είναι και η παρένθετη μητρότητα, η οποία ως μέθοδος εξωσωματικής φαίνεται πως λειτουργούσε τόσο καλά που ο φερόμενος ως εγκέφαλος του κυκλώματος έφτασε στο σημείο στις 28 Μαΐου του 2022 να ζητά συνεργάτες :

«Προσκαλούνται μαιευτήρες, γυναικολόγοι για πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, με εμπειρία στην μαιευτική, για θέσεις στα προγράμματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και συνεργασίας στα προγράμματα παρένθετης μητρότητας».

Όπως αναφέρεται στο site το κέντρο γονιμότητας στα Χανιά βρίσκεται ανάμεσα στα λίγα κέντρα στον κόσμο, που έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν όλες τις πτυχές της παρένθετης μητρότητας. Από το 2006 όλη η ομάδα του κέντρου, έχουν την εμπειρία να βοηθήσουν τους ασθενείς που θέλουν να αποκτήσουν το δικό τους παιδί μέσω του προγράμματος παρένθετης μητρότητας «Στη μονάδα, εφαρμόζεται η μέθοδος, που επιτρέπεται από το Ελληνική νομοθεσία, κατά την οποία χρησιμοποιούνται μόνο τα ωάρια της παραγγέλουσας μητέρας ή ωάρια τρίτης ανώνυμης δότριας. Επομένως η παρένθετη μητέρα δεν σχετίζεται γενετικά με το παιδί που κυοφορεί».

Εξαπάτησης μέσω εικονικών εξωσωματικών

Από την έως τώρα έρευνα των αστυνομικών αρχών και συγκεκριμένα από τον Δεκέμβριο του 2022 φαίνεται πως από την μια η παρένθετη μητρότητα και από την άλλη η δωρεά ωραρίων, είναι οι δυο μέθοδοι εξωσωματικής που ξεσκέπασαν το κύκλωμα καθώς έχουν καταγραφεί εκατοντάδες περιπτώσεις ανθρώπινης εξαπάτησης με πιο συγκεκριμένα:

– 71 γυναίκες – δότριες ωαρίων, με ορισμένες εξ αυτών να εκμεταλλεύονται κατ’ επανάληψη από τα μέλη της οργάνωσης,

– 98 γυναίκες – θύματα εμπορίας ανθρώπων, οι οποίες τέθηκαν σε εργασιακή εκμετάλλευση ως παρένθετες μητέρες,

– 13 περιπτώσεις μη σύννομων περιστατικών για διαδικασία απόκτησης τέκνου μέσω προγράμματος παρένθετης μητρότητας,

– 4 περιπτώσεις παράνομων υιοθεσιών τετελεσμένων ή σε απόπειρα και

– 400 περιπτώσεις εξαπάτησης / πρόκλησης σωματικής βλάβης σε ασθενείς μέσω εικονικών εξωσωματικών κατά τα έτη 2021, 2022 και 2023

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι για τη διαμονή των παρένθετων μητέρων χρησιμοποιούνταν τουλάχιστον 14 σπίτια.

Το όφελος που αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση ανά πρόγραμμα παρένθετης μητρότητας κυμαινόταν συνήθως από 70.000 έως 100.000 ευρώ, με το 70% αυτών να αφορά καθαρό κέρδος ενώ

σε ιδιάζουσες περιπτώσεις το κόστος άγγιζε και τις 120.000 ευρώ.

Επίσης, από τις εικονικές πράξεις εμβρυομεταφοράς το παράνομο όφελος ξεπερνά κατά πολύ τις 120.000 ευρώ.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Πιο αναλυτικά, έχοντας ως χώρο της παράνομης δράσης τους κέντρο γονιμότητας σε περιοχή της Κρήτης, τα δύο αρχηγικά μέλη-διευθυντές της κλινικής, στρατολογούσαν «μεσίτριες» σε Κρήτη, Θεσσαλονίκη αλλά και στο εξωτερικό, με σκοπό να εντοπίσουν και να αποσπάσουν τη συναίνεση από ευάλωτες αλλοδαπές γυναίκες ώστε να τις μεταφέρουν στο εσωτερικό της χώρας και να τις εκμεταλλευτούν ως δότριες ωαρίων ή παρένθετες μητέρες.

Στη συνέχεια, το δίκτυο «μεσιτριών» μετέφερε στο εσωτερικό της χώρας τις αλλοδαπές γυναίκες ώστε μέσω της εκμετάλλευσης αυτών να ικανοποιήσουν αιτήματα «πελατών» της οργάνωσης απ’ όλο τον κόσμο (ζευγάρια τα οποία δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν, μοναχικοί άνδρες ή ομόφυλα ζευγάρια), που δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις.

Ακολούθως οι γυναίκες είτε υποβάλλονταν σε ειδική θεραπεία ως δότριες ωαρίων, τα οποία χρησιμοποιούνταν σε μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά και σε προγράμματα παρένθετης μητρότητας είτε εντάσσονταν σε ελεγχόμενους χώρους που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση, με σκοπό να κυοφορήσουν σε περιβάλλον εργασιακής εκμετάλλευσης κατά παρέκκλιση της σχετικής νομοθεσίας (υπέρβαση ορίου ηλικίας, πλαστές δικαστικές αποφάσεις, ανακριβές, ελλιπές ή ανύπαρκτο ιατρικό ιστορικό) και εν συνεχεία, έναντι αμοιβής, να παραδώσουν τα βρέφη. Σε κάποιες περιπτώσεις, πριν οι γυναίκες χρησιμοποιηθούν ως παρένθετες μητέρες, τις εκμεταλλεύονταν περαιτέρω, λαμβάνοντας και από αυτές ωάρια.

Για να πετύχουν τον σκοπό τους, τα μέλη της οργάνωσης, προέβαιναν σε πλήθος επιμέρους εγκληματικών πράξεων και συγκεκριμένα κατάρτιζαν πλαστά δικαιολογητικά με σκοπό την έκδοση δικαστικής απόφασης, για άτομα τα οποία δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις και, σε συνεργασία με κλινικές, ιατρικά εργαστήρια και ιατρούς, παραποιούσαν καταχωρήσεις ωοληψιών, παραποιούσαν ιατρικά έγγραφα, κατάρτιζαν εικονικά μισθωτήρια και εικονικά σύμφωνα συμβίωσης.

Παράλληλα, σε περιστατικά ενδιαφερόμενων γονέων από χώρες όπου απαγορευόταν η διαδικασία απόκτησης τέκνου μέσω παρένθετης μητέρας, δήλωναν τις γεννήσεις ως υιοθεσίες.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι, ενεργούσαν ως μεσολαβητές σε παράνομες υιοθεσίες βρεφών έναντι χρηματικού ανταλλάγματος ενώ προέβαιναν και στη συστηματική εξαπάτηση γυναικών ισχυριζόμενοι ψευδώς ότι υπέβαλαν αυτές σε πράξη εμβρυομεταφοράς.

Τα μέλη της οργάνωσης είχαν οργανωθεί έχοντας διακριτούς ρόλους, ως ακολούθως:

  • αρχηγός και συντονιστής της ομάδας ήταν 73χρονος ημεδαπός ιατρός, ιδρυτής και διαχειριστής της κλινικής. Κατεύθυνε τις «μεσίτριες» και επόπτευε την νομική διεκπεραίωση των προγραμμάτων παρένθετης μητρότητας ενώ καθοδηγούσε τα υπόλοιπα μέλη προκειμένου να εναρμονίσουν τα στοιχεία που θα περιλαμβάνονταν στην εκάστοτε απόφαση με την ακολουθούμενη από αυτούς έκνομη διαδικασία. Επίσης, με χρήματα της οργάνωσης χρηματοδοτούσε τη μίσθωση οικιών σε περιοχή της Κρήτης για προσωρινή στέγαση των κυοφόρων.
  • 44χρονος ημεδαπός, δεύτερος στην ιεραρχία, ο οποίος λάμβανε οδηγίες μόνο από τον αρχηγό. Ο ρόλος του ήταν να εποπτεύει, να κατευθύνει και να συντονίζει τα καθήκοντα και τις δράσεις των άλλων μελών. Επίσης, ενεργούσε ιατρικές πράξεις στα θύματα εμπορίας ανθρώπων και προέβαινε σε παραποιημένες καταχωρήσεις των ωοληψιών στο Μητρώο Δοτριών.
  • 44χρονη και 37χρονη είχαν ως βασική αρμοδιότητα να επιβλέπουν, να μεταφέρουν, να φροντίζουν για την διαμονή και την καταβολή των νομιμοφανών αμοιβών καθώς και να χορηγούν τα φάρμακα στις παρένθετες μητέρες. Η 37χρονη λειτουργούσε επίσης ως μεσίτρια ενώ η 44χρονη διεκπεραίωνε τη σύναψη εικονικών μισθωτηρίων, την πλαστογράφηση δικαστικών υποθέσεων κ.λπ.. Η αμοιβή τους για κάθε παρένθετη μητέρα που εισήγαγαν στη διαδικασία ξεκινούσε από 5.000 ευρώ και η μηνιαία αμοιβή για την εποπτεία τους από το δικαστήριο έως και τον τοκετό από 300-600 ευρώ.
  • 41χρονη ημεδαπή ως βοηθός εμβρυολόγου συμμετείχε από κοινού με τον 44χρονο υπαρχηγό σε ωοληψίες γενετικού υλικού καθώς και σε εμβρυομεταφορές στα σώματα γυναικών. Επιπλέον, ασχολούνταν με την εξεύρεση ενδιαφερόμενων άτεκνων και ομόφυλων ζευγαριών από την Ιταλία, με την συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών καθώς και με τη παροχή της πατρικής της οικίας για διαμονή των παρένθετων μητέρων και δοτριών.
  • 28χρονη ημεδαπή ως μαία προέβαινε σε ιατρικές πράξεις κατά τη διαδικασία φαρμακευτικής προετοιμασίας της δότριας γενετικού υλικού, ενώ διαχειρίζονταν τις αλλοδαπές παρένθετες μητέρες και δότριες ωαρίων,
  • 41χρονη ημεδαπή, ως υπάλληλος γραφείου έτερης κλινικής προέβαινε σε πλαστογραφήσεις στα αρχεία της εν λόγω κλινικής με σκοπό να συγκαλύψει την παράνομη δράση της οργάνωσης και μεριμνούσε για την εξεύρεση εικονικών συζύγων επί πληρωμή και
  • 38χρονη ημεδαπή εντόπιζε ευάλωτες αλλοδαπές και ημεδαπές γυναίκες στη Βόρεια Ελλάδα και οργάνωνε τη μεταφορά τους στην Κρήτη ενώ παράλληλα συγκέντρωνε δικαιολογητικά για την έκδοση των σχετικών δικαστικών αποφάσεων, λαμβάνοντας αμοιβή 3.000-4.000 ευρώ για κάθε παρένθετη μητέρα που εισήγαγε στη διαδικασία.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, εντοπίστηκαν 30 αλλοδαπές γυναίκες, δότριες ωαρίων ή έγκυες γυναίκες με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, οι οποίες εξετάσθηκαν παρουσία ψυχολόγου της Ελληνικής Αστυνομίας. Επιπλέον, ενημερώθηκε ο διεθνής μη κερδοσκοπικός και μη κυβερνητικός οργανισμός Α21, αρμόδιος φορέας για την φροντίδα και ενίσχυση των θυμάτων εμπορίας, ο οποίος απέστειλε κλιμάκιο στήριξης – διαχείρισης των γυναικών.

Παράλληλα, ενημερώθηκε η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής για τις δικές της περαιτέρω ενέργειες, ενώ από το ΣΔΟΕ διενεργείται οικονομικός και φορολογικός έλεγχος, καθώς και έρευνα για άλλες δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης.

Το προανακριτικό έργο για την εξακρίβωση του πλήρους εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας συνεχίζεται.

Πηγή: protothema.gr