Χανιά: Σχέδιο προστασίας για το Κεδρόδασος

Χανιά: Σχέδιο προστασίας για το Κεδρόδασος

Και το Κεδρόδασος βρίσκεται στην κοινή πρόταση των Δήμων Καντάνου – Σελίνου και Κισσάμου για απαλλοτρίωση των ιδιωτικών εκτάσεων και εφαρμογή ενός σχεδίου διαχείρισης που θα προστατεύει πλήρως και την περιοχή αυτή.

Τοπ παραλίες στα Χανιά

Το σχέδιο διαχείρισης όλης της ευαίσθητης περιβαλλοντικά ζώνης είναι σχεδόν έτοιμο από τους δύο δήμους όπως μας εξηγεί ο μηχανικός περιβάλλοντος κ. Μανώλης Κοτρωνάκης. «Υπάρχει βούληση απαλλοτρίωσης όλης της περιοχής, από το Λαφονήσι μέχρι και το Κεδρόδασος προκειμένου να μπορεί να υλοποιηθεί στο 100% το σχέδιο διαχείρισης που προτείνουν οι δύο δήμοι. Μάλιστα υπάρχει ομόφωνη βούληση του Δημ. Συμβουλίου Καντάνου- Σελίνου ότι αυτός ο οικότοπος προτεραιότητας πρέπει να προστατευτεί.»

Ειδικότερα στις προτάσεις των δύο δήμων για το Κεδρόδασος συγκαταλέγονται:
• Απαγόρευση εγκαταστάσεων αναψυχής, αναψυκτήρια, τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων στο σύνολο της περιοχής Κεδρόδασος
• Επιτρέπεται η περιήγηση, η κολύμβηση και η θαλάσσια περιήγηση (μάσκα αναπνευστήρας)
• Δεν επιτρέπεται η προσέγγιση στην ακτή μηχανοκίνητων μέσων
• Επιτρέπεται η κατασκευή ξύλινων υπερυψωμετρικών διαδρομών προσέγγισης στην ακτή όπως και η σήμανση και κατασκευής ξύλινων πληροφοριακών πινακίδων .

Η τοποθέτηση των ξύλινων διαδρομών θα γίνει προκειμένου να μην πατιούνται οι ρίζες των κέδρων, ενώ προβλέπεται και η τοποθέτηση ξύλινων πασάλων ώστε να αποφεύγεται η διέλευση κάτω από τους κέδρους.
• Προτείνεται η συνολική έκταση του οικοτόπου να περιφραχθεί ώστε να υπάρξει προστασία από την ελεύθερη – ανεξέλεγκτη βόσκηση .
• Προτείνεται συνολικό σχέδιο πλήρους αποκατάστασης του οικότοπου εκεί όπου έχουν καταστραφεί – εξαφανισθεί τα υποκείμενα κέδρων τα τελευταία 30 χρόνια με βάση έλεγχο και ερμηνεία ζευγών αεροφωτογραφιών, αλλά και πρόσφατων δορυφορικών εικόνων
• Δεν επιτρέπεται η παραμονή μετά τη δύση του ήλιου.

ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

Αναφορικά με τα απορρίμματα που παράγονται από τους επισκέπτες και αλλοίωναν την εικόνα της περιοχής ο Δήμος Καντάνου- Σελίνου απευθύνει έκκληση σεβασμού του περιβάλλοντος. «Γίνεται τακτικά η αποκομιδή αλλά παρακαλούμε τους επισκέπτες να σέβονται την περιοχή. Να παίρνουν τα απορρίμματα και να τα βάζουν στους 16 κάδους που έχουμε εκεί και να μην τα αφήνουν απέξω. Όταν οι κάδοι γεμίζουν, εμείς στέλνουμε άμεσα απορριμματοφόρο και τους αδειάζουν, αλλά αν τυχών είναι γεμάτοι ας τα πάρουν μαζί τους και ας τα αφήσουν στον πρώτο κάδο που θα βρουν πηγαίνοντας για Παλαιόχωρα ή Κίσσαμο» μας επισημαίνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για θέματα καθαριότητα του Δήμου Καντάνου- Σελίνου κ. Μανώλης Κουκουλάς.

Χανιώτικα νέα