Χανιά: Πυρκαγιά στις δικαστικές φυλακές – Στο νοσοκομείο 49χρονος άστεγος με εγκαύματα (φωτο)

Χανιά: Πυρκαγιά στις δικαστικές φυλακές – Στο νοσοκομείο 49χρονος άστεγος με εγκαύματα (φωτο)

Η πυρκαγιά στις δικαστικές φυλακές χτες ξύπνησε μνήμες της πυρκαγιάς, προ πενταετίας στους ιταλικούς στρατώνες, ελάχιστα χιλιόμετρα πιο μακριά και πάλι στο κέντρο των Χανίων.

Συναγερμός στο κέντρο των Χανίων: Δύο φωτιές στο Πολεμικό Μουσείο και στο Κουμ Καπί

Ήταν Ιούλιος του 2018 όταν οι εγκαταλειμμένοι ιταλικοί στρατώνες στη συμβολή των οδών Τζανακάκη και Σφακιανάκη, στο κέντρο της πόλης που στο παρελθόν στέγαζαν το Πολεμικό Μουσείο έπαιρναν φωτιά και γίνονταν στάχτη. Απεδείχθη ότι άστεγοι που είχαν αξιοποιήσει ως κατάλυμα το συγκεκριμένο κτήριο έβαλαν, άθελά τους, πυρκαγιά, δημιουργώντας όμως πανικό αφενός, καταστροφή από την άλλη σε ένα δημόσιο κτήριο που, μεταξύ άλλων ελέχθη ότι θα μπορούσε να γίνει εκεί το νέο δημαρχείο Χανίων.

Πέντε χρόνια μετά, ένα άλλο εγκαταλειμμένο κτήριο, εκείνο των δικαστικών φυλακών επί της οδού Γιαμπουδάκη στα Χανιά πήρε φωτιά χτες το βράδυ στις 11.

Πάλι ένας 49χρονος άστεγος βρισκόταν εντός του κτηρίου με το σκύλο του, με πιθανότερη αιτία να έβαλε άθελα του φωτιά. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος τραυματίστηκε, ευτυχώς όχι σοβαρά, ωστόσο οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι χειρότερες.

Πρόκειται για ένα κτήριο που εδώ και λίγα χρόνια παραμένει ανενεργό, ωστόσο προορίζεται να φιλοξενήσει το αρχείο των δικαστηρίων, με το θέμα πάντως να δείχνει να έχει παγώσει.

Όπως τόνισε σε πρόσφατο άρθρο του ο πρώην δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, “το κτήριο αυτό έχει παραχωρηθεί άνευ ανταλλάγματος στο Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων» (ΤΑΧΔΙΚ), με το ΦΕΚ 201/12/12/2019 για να χρησιμοποιηθεί γι’ αυτό τον σκοπό. Το παραχωρητήριο περιέχει όμως τον όρο ότι, εάν εντός δεκαετίας δεν έχει εκπληρωθεί ο σκοπός για τον οποίο παραχωρήθηκε, η παραχώρηση ανακαλείται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών”.

Σημαντικά λοιπόν κτήρια μέσα στην πόλη των Χανίων παραμένουν αναξιοποίητα και στρέφεται πάνω τους η επικαιρότητα μόνο όταν προκύπτουν απρόοπτα και δυσάρεστα συμβάντα, όπως το χτεσινό.

Ευτυχώς μάλιστα που δεν θρηνήσαμε θύματα και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο αποδεικνύεται ότι εκ μέρους των αρμόδιων φορέων δεν υπάρχει καμία ευελιξία ώστε αυτά τα κτήρια να αποδοθούν και να αξιοποιηθούν από την τοπική κοινωνία.

flashnews.gr