Χανιά: Ποιος είναι ο λόγος που γέμισε το ενετικό λιμάνι με λύματα (φωτο)

Χανιά: Ποιος είναι ο λόγος που γέμισε το ενετικό λιμάνι με λύματα (φωτο)

Χανιά: Ποιος είναι ο λόγος που γέμισε το ενετικό λιμάνι με λύματα (φωτο)
explore Chania

Σε φερτά υλικά που φέρνουν οι ισχυροί κυματισμοί μέσα στο παλιό λιμάνι οφείλονται οι αφροί που εντοπίσθηκαν και προχθές το απόγευμα όπως και πριν από ένα δίμηνο στην ανατολική λιμενολεκάνη μπροστά στην ακτή Ενώσεως.

Στο θέμα είχαν αναφερθεί στις 27 Ιανουαρίου με δημοσίευμα τους τα “Χ.Ν.”. Από μεριάς των λιμενικών αρχών η απάντηση ήταν πως το φαινόμενο παρατηρείται μετά από κάθε κακοκαιρία και έχει να κάνει το πιθανότερο με φερτά υλικά που έρχονται από το ανοικτό πέλαγος.

Σημείωσαν επίσης πως το ότι το λιμάνι είναι κλειστό συμβάλλει στη δημιουργία του αφρού, που όμως ως ρύπανση είναι περισσότερο αισθητική και έχει να κάνει και με φερτά υλικά και με φυτοπλαγκτόν και ότι σε έρευνες που έχουν γίνει δεν έχει διαπιστωθεί μικροβιακό φορτίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το τμήμα περιβάλλοντος της Π.Ε. Χανίων δεν έχει ειδοποιηθεί για το συγκεκριμένο φαινόμενο πέρα από κάποιο δημοσίευμα προ διμήνου των “Χ.Ν.”.

Τα “Χ.Ν.” επικοινώνησαν και με την πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ κα Χ. Χατζηδάκη που ανέθεσε στις Υπηρεσίες να ελέγξουν την καταγγελία. Με ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑΧ τονίζει ότι «κατόπιν της σχετικής αυτοψίας του συνεργείου συντήρησης δικτύων αποχέτευσης της Δ.Ε.Υ.Α. Χανίων σε όλα τα αντλιοστάσια και το δίκτυο αποχέτευσης σε όλο το μήκος του βόρειου παραλιακού μετώπου της πόλης των Χανίων, δεν διαπιστώθηκε βλάβη σε κάποιο από τα αντλιοστάσια ή διαρροή λυμάτων από το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων (λυμάτων)».

Σύμφωνα με τη ΔΕΥΑΧ είναι πολύ πιθανόν να πρόκειται για φερτά υλικά που κατέληξαν στη θάλασσα μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις.

haniotika-nea.gr