Χανιά: Πέθανε ο Βαγγέλης Πεντάρης – Ήταν ο Κρητικός που είχε βάλει τέλος στη βεντέτα με την οικογένεια Σαρτζετάκη

Χανιά: Πέθανε ο Βαγγέλης Πεντάρης – Ήταν ο Κρητικός που είχε βάλει τέλος στη βεντέτα με την οικογένεια Σαρτζετάκη

Έφυγε από τη ζωή ο Βαγγέλης Πεντάρης, ένας καπετάνιος- βουλευτής, ένας πλοίαρχος της ειρήνης, όπως ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει τον εαυτό του στην αυτοβιογραφία του. Ο Πεντάρης έχει συνδέσει το όνομά του με ηρωικές πράξεις, ως καπετάνιος, αλλά η πλέον καθοριστική στιγμή της ζωής του ήταν όταν αποφάσισε να συνταχτεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου και να ψηφίσει για πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Χρήστο Σαρτζετάκη. Με αυτή του την κίνηση, έδωσε τέλος στη βεντέτα της οικογένειάς του με την οικογένεια Σαρτζετάκη.

Πώς η ψήφος του αποτέλεσε την αφορμή ενός σασμού

H βεντέτα ξεκίνησε για μια γυναίκα το 1941 και το 1985 σφραγίστηκε και τυπικά η λήξη της, με την εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ήταν μία βεντέτα που είχε κοστίσει τη ζωή στον 14χρονο αδελφό του, Ανδρέα.

Χρόνια αργότερα, ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα, όμως, αποφάσισε να κάνει εκείνο που θεώρησε σωστό.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου τότε προτείνει τον Χρήστο Σαρτζετάκη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εκείνη την περίοδο, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ήταν ο Βαγγέλης Πεντάρης. Ο Χρήστος Σαρτζετάκης εκλέγεται τελικά Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην 3η ψηφοφορία, εκεί όπου χρειαζόταν 180 ψήφους.

Η 181η ψήφος προήλθε από τον Βαγγέλη Πεντάρη που ψήφισε έναν Σαρτζετάκη για ΠτΔ, βάζοντας και τυπικά έτσι ένας τέλος στην κόντρα των δύο οικογενειών με μια κίνηση σασμού για να ακολουθήσει η επίσκεψη Σαρτζετάκη στον Κάνδανο Σελίνου στα Χανιά.

«Αν δεν τον ψήφιζα θα ήμουν προδότης της Δημοκρατίας, της Ελλάδας, του κόμματος και του Ανδρέα Παπανδρέου», είχε πει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Πατρίς.

Συλλυπητήριο Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, κ. Νικολάου Καλογερή, για την απώλεια του Βαγγέλη Πεντάρη

Με θλίψη, αποχαιρετούμε σήμερα τον Βαγγέλη Πεντάρη, έναν ξεχωριστό Χανιώτη που υπηρέτησε με τιμιότητα και ήθος την πατρίδα μας, τόσο ως πλοίαρχος του εμπορικού ναυτικού, όσο και ως μέλος της Βουλής των Ελλήνων, με γνώμονα πάντα την αγάπη του για τον άνθρωπο και τη δικαιοσύνη. Αναθρεμμένος στο τραχύ τοπίο της Σεληνιώτικης Μαδάρας, σε εποχές πολύ δύσκολες, με έντονα πολιτικά και όχι μόνο πάθη, διακρίθηκε για την πίστη στις ιδέες του και το ανυποχώρητο του χαρακτήρα του. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του.

Πηγή: cretalive.gr