Χανιά: Πάταγο έκανε η Παραδοσιακή Στράτα! – Πλήθος κόσμου, χοροί και τραγούδια στο Ενετικό Λιμάνι (video)

Χανιά: Πάταγο έκανε η Παραδοσιακή Στράτα! – Πλήθος κόσμου, χοροί και τραγούδια στο Ενετικό Λιμάνι (video)

Χοροί, τραγούδια, μαντινάδες, τσικουδιά, καλή διάθεση και πλήθος κόσμου στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων.

aeweb

Στην αναβίωση της παραδοσιακής στράτας, το παραδοσιακό μουσικοχορευτικό δρώμενο, από την Τρίτη 21 Ιουνίου μέχρι τέλη Αυγούστου προχωράνε ο δήμος Χανίων και παραδοσιακοί σύλλογοι των Χανίων.

Ομάδες από παραδοσιακούς συλλόγους του τόπου μας, με τη συνοδεία μουσικών παραδοσιακών οργάνων και καλλιτεχνών, θα περιδιαβαίνουν το παραλιακό τμήμα του Ενετικού λιμανιού, αναβιώνοντας με μουσική και τραγούδι το παραδοσιακό έθιμο, για όλες τις Τρίτες του καλοκαιριού.

Την πρεμιέρα έκανε Χορευτικό Όμιλο Χανίων “Ο Ψηλορείτης” που ξεκίνησε από το Νεώριο του Μόρο και το Φρικά, συναντήθηκαν στο Γυαλί Τζαμισί  και μετά κατέληξαν στην πλατεία Αθηναγόρα (Μητρόπολη) στην οδό Χάληδων.

Στην πλατεία, το σενάριο περιλάμβανε ότι οι μουσικοί θα παίξουν και θα τραγουδήσουν για τις κοπελιές που βρίσκονταν σε ένα από τα κτίρια, σ΄ ένα ψηλό παράθυρο. Αναβίωσε έτσι την παράδοση, οι ερωτευμένοι να απευθύνονται με έντεχνο τρόπο στις κοπελιές που αγαπούσαν, τα βράδια κάτω από τα παράθυρά τους, τη γνωστή σε όλους καντάδα.

Η εκδήλωση έκανε μεγάλη εντύπωση στους επισκέπτες των Χανίων που βρίσκονταν στο λιμάνι, ενώ και στην πλατεία της Μητρόπολης συνεχίστηκαν οι χοροί. Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Νεκτάριος Ψαρουδάκης, ο οποίος προώθησε τη διεξαγωγή της δράσης αυτής, ήταν δικαιολογημένα χαρούμενος:

“Ο κόσμος είναι πολύ ενθουσιασμένος, ξαφνιάστηκε ευχάριστα. Θέλουμε να δώσουμε μια διαφορετική νότα, μια καλύτερη εμπειρία και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε κάθε Τρίτη για όλους”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ψαρουδάκης.

“Η δύναμη της παράδοσης, του πολιτισμού, τα προσόντα της Κρήτης μας απλώνονται απόψε στο λιμάνι των Χανίων. Η βραδιά είναι υπέροχη κι εμείς νιώθουμε μια περίσσεια χαράς που συντελούμε σε αυτή την ομορφιά”, δήλωσε ο Κώστας Μπούτζουκας, πρόεδρος του Χ.Ο. “Ο Ψηλορείτης”.

Κάνετε εγγραφή στο νέο μας κανάλι στο youtube