Χανιά: Παράνομος ο φωτισμός στην Πύλη της Άμμου

Χανιά: Παράνομος ο φωτισμός στην Πύλη της Άμμου

Χανιά: Παράνομος ο φωτισμός στην Πύλη της Άμμου

Άμεση καθαίρεση της αυθαίρετης εγκατάστασης ζητά η Εφορεία Αρχαιοτήτων

Παράνομος είναι ο φωτισμός που τοποθετήθηκε από τον Δήμο Χανίων στην Πύλη της Aμμου στην περιοχή του Κουμ Καπί.

Αυτό προκύπτει από έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων που έχουν στη διάθεσή τους τα “Χ.ν.” με θέμα “άμεση καθαίρεση αυθαίρετης εγκατάστασης ηλεκτροφωτισμού επί του προμαχώνα Mocenigo”.

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο που κοινοποιείται στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χανίων, αυτοψία που πραγματοποίησε υπάλληλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων, έδειξε ότι όλη η εγκατάσταση ήταν παράνομη.

Αναλυτικά το έγγραφο αναφέρει τα εξής: «παρακαλούμε όπως προβείτε στην άμεση καθαίρεση του συστήματος ηλεκτροφωτισμού, το οποίο έχει τοποθετηθεί επί του προμαχώνα Mocenigo, χωρίς την έγκριση της Υπηρεσίας μας κατά παράβαση του Ν. 3028/2022.

Επισημαίνεται ότι οι παραπάνω αυθαίρετες εργασίες υλοποιήθηκαν εντός της θεσμοθετημένης και οριοθετημένης Ζώνης Α απολύτου προστασίας του αρχαιολογικού χώρου πόλης Χανίων (ΥΑ ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ ΑΡΧ/ Β1/Φ47/ 67503/2099 π.ε./23-3-2012 – ΦΕΚ 97/ΑΑΠ/28-3-2012) και επί αρχαίου μνημείου, όπου με βάση το άρθρο 10 του ίδιου νόμου “η τοποθέτηση τηλεπικοινωνιακών ή άλλων εγκαταστάσεων η επιχείρηση οποιουδήποτε τεχνικού ή άλλου είδους εργασίας καθώς και η οικοδομική δραστηριότητα πλησίον αρχαίου επιτρέπεται μόνο μετά από έγκριση του Υπουργού Πολιτισμού, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου”.

Συνεπώς, για εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού επί του μνημείου απαιτείται η υποβολή τεχνικής έκθεσης στην Υπηρεσίας μας, προκειμένου να εισηγηθεί αρμοδίως στο Συμβούλιο».

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Βάσει του παραπάνω εγγράφου προκύπτει, ότι η περιβόητη νομιμότητα που επικαλείται συχνά – πυκνά η Δημοτική Αρχή, στην προκειμένη περίπτωση πήγε… περίπατο.

Αν λοιπόν η κατασκευή είναι αυθαίρετη, τότε πώς έγινε η τοποθέτηση του φωτισμού και -κυρίως- πως έγινε η σύνδεση στο δίκτυο της ΔΕΗ χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες εγκρίσεις;

Εύλογα τίθεται ζήτημα δημόσιας ασφάλειας, ενώ σε ενδεχόμενο ατύχημα ποιος θ’ αναλάβει τις ποινικές ευθύνες;

Όμορφες οι φωτογραφίες που βγήκαν με το μνημείο, αλλά ακόμα πιο… όμορφο να γίνονται όλα με σχέδιο, με νόμιμο τρόπο και χωρίς να τίθενται ζητήματα ασφαλείας.

Δεν είναι δυνατόν να παρακάμπτονται οι αρμόδιες υπηρεσίες στο κυνήγι του εντυπωσιασμού.

Χανιώτικα νέα