Χανιά: «Πάγωσε» το μουστάκι του – Ο Μανούσος στους -44 βαθμούς Κελσίου (photo)

Χανιά: «Πάγωσε» το μουστάκι του – Ο Μανούσος στους -44 βαθμούς Κελσίου (photo)
aeweb

Πίσω από την ιστορία, μια ομάδα νέων από την Κρήτη, που περηφανεύεται ότι έφτιαξε τον “πρώτο Κρητικό αστροναύτη”, τον Μανούσο. Χθες η ομάδα, πέτυχε να αποστείλει τον Μανούσο, μια φιγούρα αστροναύτη με κρητικό μουστάκι, πάνω από τα 28 χλμ., κατακτώντας τη στρατόσφαιρα.
Μία ομάδα νέων από την Κρήτη, έχοντας στείλει ήδη μία φορά τον πρώτο Κρητικό Αστροναύτη, τον Μανούσο, κατάφερε να φτάσει για δεύτερη φορά στο διάστημα, την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019.

Η ομάδα Cretan Astronaut αποτελείται από νέους φοιτητές και αποφοίτους, οι οποίοι έχουν τοποθετήσει την Κρήτη στον χάρτη της Αεροδιαστημικής από το 2018. Η ομάδα πέτυχε να αποστείλει τον Μανούσο, μια φιγούρα αστροναύτη με κρητικό μουστάκι, πάνω από τα 28 χλμ.*, κατακτώντας τη στρατόσφαιρα.

Η αποστολή πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης, στις 25 Σεπτεμβρίου, από τα Χανιά της Κρήτης. Ο Μανούσος αναχώρησε από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης στην περιοχή Όασης Βαρυπέτρου στις 07:51:09 ώρα Ελλάδος, έφτασε τα 28 χλμ. ύψος και προσγειώθηκε 85 χλμ. μακριά, στην περιοχή Κλήμα Ηρακλείου στις 09:47:51, ύστερα από 1 ώρα 56 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα ταξίδι.

Η θερμοκρασία του υπολογιστή πτήσης έφτασε έως -12°C, ενώ οι εξωτερικές θερμοκρασίες που συνάντησε ήταν χαμηλότερες από -44°C. Η επιτυχία των δυο αποστολών οφείλεται στην ανάπτυξη και στον ενδελεχή έλεγχο όλων των μερών της αποστολής από την ομάδα.

Υπήρχαν περιπτώσεις και στις δυο αποστολές όπου προϊόντα της αγοράς (tracker, camera) δεν ανταποκρίθηκαν, μερικώς ή καθόλου, στις περιστάσεις. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει τις εγγενείς δυσκολίες αυτού και αντίστοιχων εγχειρημάτων καθώς και την σημασία ελέγχου, αποσφαλμάτωσης και εκτενών δοκιμών όλων των μερών της αποστολής.

Η πορεία της ομάδας και του Μανούσου διανύει το δεύτερο χρόνο της και έχοντας πραγματοποιήσει, ήδη, δύο πτήσεις προς το διάστημα, βάζει πλώρη για νέες αεροδιαστημικές περιπέτειες, που θα αναδείξουν την Κρήτη ως σημείο τεχνολογικής καινοτομίας. Άξιο αναφοράς είναι ότι κατά την πρώτη αποστολή, διεθνή μέσα όπως η κρατική τηλεόραση της Κίνας πραγματοποίησαν αφιέρωμα στο εγχείρημα της ομάδας.

Tο εγχείρημα υποστηρίζεται από τα πρώτα του βήματα από τον οργανισμό Youth Entrepreneurship Club στα πλαίσια της προώθησης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας σε όλη την Ελλάδα. Ο Νίκολας Τσέκας – Organizational Development Manager του Οργανισμού δήλωσε “Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που τέτοια εγχειρήματα γίνονται πραγματικότητα με την βοήθεια μας και είμαστε σίγουροι ότι το μέλλον επιφυλάσσει πολλές ακόμα ευχάριστες εκπλήξεις από τα μέλη της ομάδας του Cretan Astronaut”.

Λίγα λόγια για τον Youth Entrepreneurship Club
Ο Youth Entrepreneurship Club είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την Κρήτη, που ενημερώνει, εκπαιδεύει και υποστηρίζει νέους ώστε να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε επιχειρηματική δραστηριότητα. Όραμα του η δημιουργία τοπικών κοιτίδων καινοτομίας και επιχειρηματικότητας που θα αποτελούν μέρος έμπνευσης και θα υποστηρίζουν τους νέους, αποβλέποντας σε κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη από την Ελλάδα για όλο τον κόσμο.

Μέχρι σήμερα, ο οργανισμός έχει πραγματοποιήσει/συμμετάσχει σε 100+ ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις με συμμετοχή 10.000+ νέων κάτω των 35, σε 8 πόλεις στην Ελλάδα. Το δίκτυο των εθελοντών του ξεπερνάει τους 200 στα παραρτήματα που έχει σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι υποστηριζόμενες startups έχουν αντλήσει χρηματοδότηση 8+ εκατομμυρίων ευρώ, δημιουργώντας 50+ θέσεις εργασίας. Στόχος του οργανισμού μέσα στα επόμενα 5 χρόνια είναι να έχει ευαισθητοποιήσει και εκπαιδεύσει στον τομέα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας πάνω από 25.000 ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα και να υποστηρίζει 100 εταιρείες-startups με ένα δίκτυο 100 ειδικών/μεντόρων.

eparxies.gr