Χανιά: Οδοιπορικό στο κατάλευκο Ομαλό (φωτο)

Χανιά: Οδοιπορικό στο κατάλευκο Ομαλό (φωτο)

Ερημικός και μοναχικός, κατάλευκος και πανέμορφος παράλληλα ο Ομαλός τις ημέρες αυτές. Η πανδημία, το κλείσιμο των καταστημάτων και οι δυσκολίες στις μετακινήσεις έχουν ως αποτέλεσμα τις καθημερινές το Οροπέδιο να μην θυμίζει “χειμερινή περίοδο”.

aeweb

Λιγοστά τα αυτοκίνητα που κινούνται προς την περιοχή, ακόμα πιο λίγοι οι μόνιμοι κάτοικοί του.

Το λευκό έχει “κατακτήσει “κάθε σημείο της γης.

Aνεβαίνοντας το πρωί της Πέμπτης από τους Λάκκους και περνώντας τις “Φώκιες” το χιόνι ήδη έχει κάνει παντού την εμφάνιση του. Η κίνηση στο δρόμο για ΙΧ γίνεται μόνο με αλυσίδες καθώς σε κάποια σημεία έχει σχηματιστεί πάγος και σε άλλα, το χιόνι είναι περισσότερο. Αποζημίωση για τον οδηγό το μοναδικό, μαγευτικό τοπίο του οροπεδίου και της Μαδάρας. Οι ταβέρνες και τα δωμάτια είναι κλειστά. Μοναδικός μόνιμος ο φύλακας της δασικής υπηρεσίας στην είσοδο του φαραγγιού και περιστασιακά η οικογένεια Κουτρούλη. Κατάλευκο το Οροπέδιο και δύσκολη η μετακίνηση προς το Σελινιώτικο γύρο καθώς προς τα εκεί το χιόνι είναι περισσότερο.

Η λιμνοδεξαμενή που φέτος ολοκληρώθηκε έχει και αυτή παγώσει. Μοναδικοί θαμώνες του Οροπεδίου οι κτηνοτρόφοι που έρχονται για να ταίσουν τα ζωντανά τους. Έναν τέτοιο, τον κ. Aντώνη Μαυρεδάκη συναντάμε καθώς πηγαίνει στο κοπάδι του. «Έχει πάθει και το Οροπέδιο μεγάλη οικονομική ζημιά γιατί περίμεναν όλοι εδώ που έχουν ταβέρνες και εγώ βέβαια να δουλέψουμε γιατί θα ανέβαινε ο κόσμος να έλθει στα χιόνια,να κάνει εξορμήσεις στην περιοχή, τώρα είναι όλα κλειστά» τονίζει.

Ο Α. Μαυρεδάκης από τους λιγοστούς ανθρώπους που συναντήσαμε στον Ομαλό.

Ο κ. Μαυρεδάκης μένει αρκετές φορές στο Οροπέδιο καθώς «μπορεί η ταβέρνα να είναι κλειστή αλλά έχουμε ζώα που θέλουν φροντίδα. Είναι μοναχικά αλλά τι να κάνεις ; Δεν μπορείς διαφορετικά. Ελπίζουμε μόνο να μην κρατήσει πολύ αυτό το πράγμα» καταλήγει. Τα 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα της έκταση τους Ομαλού θαμμένα μέσα στο χιόνι έχουν μια φαντασμαγορική εικόνα τόσο όταν έρχεσαι από Χανιά αλλά πολύ περισσότερο όταν επιχειρείς να ανέβεις προς Καλλέργη.

Μοναχικός και έρημος, αλλά πάντα ελκυστικός ο Ομαλός…

haniotika-nea.gr