Χανιά: «Ο ναυαγοσώστης του σφύριζε να βγει, η σημαία ήταν κόκκινη… Το πρώτο πράγμα που έβγαλε ήταν φαγητό» (φωτο)

Χανιά: «Ο ναυαγοσώστης του σφύριζε να βγει, η σημαία ήταν κόκκινη… Το πρώτο πράγμα που έβγαλε ήταν φαγητό» (φωτο)

Μαρτυρία «σοκ» για τον πνιγμό του 55χρονου στα Φαλάσσαρνα

Το απόγευμα της Δευτέρας στα Φαλάσαρνα η θάλασσα δεν ήταν για μπάνιο. Υπήρχε αέρας, υψηλός κυματισμός και στον πύργο του ναυαγοσώστη ανέμιζε η κόκκινη απαγορευτική σημαία.

Χανιά: Τραγωδία με 55χρονο που πήγε για μπάνιο στα Φαλάσαρνα και πνίγηκε

Η Αργυρώ Κουφογιαννάκη, βρισκόταν στην παραλία με την κουμπάρα της, είδε από την αρχή τις απέλπιδες προσπάθειες του ναυαγοσώστη να αποτρέψει έναν 55χρονο λουόμενο από το κολύμπι και λίγη ώρα αργότερα συμμετείχε στην προσπάθεια καρδιοαναπνευστικης αναζωογόνησής του, όταν τον ανέσυραν σέρφερς, χωρίς τις αισθήσεις του (δείτε εδώ).

Οι αγωνιώδεις όμως προσπάθειες τους, δεν στέφθηκαν δυστυχώς με επιτυχία. Στο Κέντρο Υγείας Κισάμου όπου διακομίστηκε, διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

Με την περιγραφή της, ρίχνει φως στις ακριβείς συνθήκες του τραγικού περιστατικού ενώ αναδεικνύει την σημασία της γνώσεις πρώτων βοηθειών για όλους μας.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Με αφορμή το ατυχές περιστατικό που συνέβη το απόγευμα στην παραλία των Φαλασαρνων .

Έζησα το σκηνικό από την στιγμή που πήρε το μάτι μου τον άτυχο λουόμενο να κολυμπά και αργά και σταθερά να απομακρύνετε. Η ώρα ήταν 17:47όταν ο ναυαγοσώστης άρχιζε να σφυρίζει προς τον λουομενο ,(γραφω την ωρα γιατι κοιταξα το ρολόι μου και στις 18:00 οι ναυαγοσώστες φεύγουν)να πούμε ότι η σημαία στον πύργο ήταν κόκκινη ,που σημαίνει ότι δεν κολυμπάμε. Μέχρι τότε και για περίπου μιάμιση ώρα που βρισκόμουν εκεί είχε αποτρέψει παιδιά και ενήλικες να κολυμπήσουν αρκετές φορές.

Μετά από 1λεπτο περίπου και επανειλημμένα σφυρίγματα βουτά, τα ρεύματα απομακρύνουν πολύ γρήγορα το λουομενο, προς στιγμή τον χάνει μιας και τα κύματα ήταν τεράστια,ευτυχώς τον εντοπίζει έγκαιρα και κολυμπά με όλες του τις δυνάμεις προς το μέρος του. Στην παραλία υπήρχαν άτομα που έκανα σανίδα-σερφ και όταν πήραν χαμπάρι το γεγονός έτρεξαν αμέσως ,θεωρώ ότι θα κινδύνευε και ο ναυαγοσώστης.

Όταν βγήκαν στη στεριά έτρεξα προς το μέρος τους μαζί με τη συντεκνισα μου Φανή, καθώς πρόσφατα παρακολουθησαμε και πιστοποιηθηκαμε,μαζί με άλλους συγχωριανους μας,από τον Ερυθρό Σταυρό Κισσάμου και το Στέφανο Καπη ,σε μαθήματα πρώτων βοηθειών, καρδιοαναπνευστικης αναζωογόνηση και χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτη και θεωρήσαμε χρέος μας να βρεθούμε στο συμβάν.

Με ό,τι δυνάμεις είχαν μείνει στο ναυαγοσώστη έτρεχε προς τον πύργο για απινιδωτη κτλ,καθώς ο λουόμενος δεν είχε αισθήσεις. Του λέμε :γνωρίζουμε πρώτες βοήθειες και μας απαντά χωρις σκέψη: τρεχετε αμέσως σας παρακαλώ.

Ωστόσο είχαν φτάσει στο συμβάν από άτομα με πλήρες γνώσεις που έκαναν είδη καρπα μέχρι κάθε λογής άσχετο. Ο άτυχος λουομενος δεν ειχε αισθήσεις ,το πρώτο πράγμα που έβγαλε ήταν φαγητό. Ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο και έφτασε γρήγορα.

Εμείς από μεριάς μας θεωρώ ότι βοηθήσαμε με όλες τις γνώσεις που αποκτήσαμε μέσα από τα μαθήματα που παρακολουθησαμε και είμαστε ευγνώμονες .

Γραφω τα παραπάνω γιατί:

Δεν παραβλέπουμε τις οδηγίες και συστάσεις του ναυαγοσώστη και ειδικά σε θάλασσες που δεν γνωρίζουμε, δεν κολυμπάμε φαγωμενοι και κάνω έκκληση σε όλους και όλες ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ, ποτέ δεν ξέρετε που θα μπορείτε να βοηθήσετε με οποιοδήποτε τρόπο.»

Φωτογραφίες: Ιωάννης Παπαδάκης

zarpanews.gr