Χανιά: Νεκρή θαλάσσια χελώνα στο Ενετικό Λιμάνι (φωτο)

Χανιά: Νεκρή θαλάσσια χελώνα στο Ενετικό Λιμάνι (φωτο)

Μια θαλάσσια χελώνα νεκρή, στα βράχια, κάτω από την παραλία του παλιού Ξενία, εντοπίστηκε από περαστικούς το πρωί της Δευτέρας.

Άμεσα ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιες Αρχές, το Λιμεναρχείο Χανίων, ο Δήμος Χανίων και ο σύλλογος «Αρχελών» για την απομάκρυνσή της.

Η Γαλλίδα τουρίστρια που είδε τη χελώνα δήλωσε στο zarpanews.gr συντετριμμένη από το θέαμα και ρωτούσε να μάθει τα αίτια του θανάτου ενώ εργαζόμενος της περιοχής και φίλος της που επικοινώνησε με το zarpanews.gr επεσήμανε τον κίνδυνο και για την δημόσια υγεία καθώς στο σημείο κολυμπούσε κόσμος, σε απόσταση κάποιων μέτρων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στελέχη του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ χρειάζονται απλά αλλά ουσιαστικά διαχειριστικά μέτρα, που με την υιοθέτησή τους διευκολύνεται η ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών και επιτυγχάνεται η συνύπαρξη μεταξύ τουρισμού και προστασίας του απειλούμενου με εξαφάνιση είδους.

Η συγκέντρωση κρεβατιών στο πίσω μέρος της παραλίας κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι ένα από αυτά, που αρκετοί επαγγελματίες ακολουθούν με συνέπεια κάθε καλοκαίρι.

Η έντονη διάβρωση των παραλιών, τα βαρέα οχήματα στον αιγιαλό, η κατάληψη των παραλιών από έπιπλα θαλάσσης τις βραδινές ώρες, η ηχορύπανση, η φωτορύπανση και η όχληση από την ανθρώπινη παρουσία είναι μερικά από τα βασικότερα προβλήματα στην Κρήτη και όχι μόνο, που αποθαρρύνουν την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών, όπως σημειώνει ο Σύλλογος προστασίας της θαλάσσιας χελώνας.

Ο κάθε πληθυσμός θαλάσσιας χελώνας σε κάθε περιοχή είναι ξεχωριστός, εφόσον οι θηλυκές χελώνες ξαναγυρίζουν στις παραλίες όπου γεννήθηκαν και οι ίδιες. Άρα, στην περίπτωση που εξαφανιστεί κάποιος από αυτούς δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανέναν άλλον.