Χανιά: Νέα αυτοκτονία κρατούμενου στης φυλακές – Προβληματισμός για τις συνθήκες κράτησης

Χανιά: Νέα αυτοκτονία κρατούμενου στης φυλακές – Προβληματισμός για τις συνθήκες κράτησης

Ο 42χρονος κρατούμενος είχε μεταχθεί από Ψυχιατρική Κλινική και λόγο της κατάσταση της υγείας του, επρόκειτο να γίνει μεταγωγή του στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Χανίων

aeweb

Ένα 42χρονος κρατούμενος του καταστήματος Κράτησης Κρήτη 1 στην Αγιά Χανίων έδωσε τέλος στη ζωή του το πρωί της Δευτέρας 29 Αυγούστου, σημαίνοντας συναγερμό στις υπηρεσίες της φυλακής. Το περιστατικό συνέβη λίγο πριν την προγραμματισμένη μεταγωγή του στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Χανίων. Είχε προηγηθεί το απόγευμα της Κυριακής 28 Αυγούστου, αιματηρή συμπλοκή μεταξύ τριών αλλοδαπών κρατουμένων που είχε σαν αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο ένας Αλγερινός.

Το νέο περιστατικό αυτοκτονίας κρατουμένου στο κατάστημα κράτησης Κρήτη1 ενισχύει τον προβληματισμό για τις συνθήκες κράτησης και ταυτόχρονα για τις ελλείψεις προσωπικού. Ο 42χρονος είχε μεταχθεί από Ψυχιατρική Κλινική και λόγο της κατάσταση της υγείας του, επρόκειτο να γίνει μεταγωγή του στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Χανίων. Οι φύλακες τον βρήκαν απαγχονισμένο στο κελί του.

Σοκ από την συχνότητα των περιστατικών

Στις 3 Αυγούστου 40χρονος κρατούμενος του καταστήματος κράτησης Κρήτη 1 ο οποίος είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο για χρήση εξαρτισιογόνων ουσιών, εξέπνευσε ,προκαλώντας τότε την παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων που ζήτησε πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών θανάτου.

«Στις 27 Ιουνίου 26χρονος Αλγερινός κρατούμενος βρήκε φριχτό θάνατο όταν έβαλε φωτιά στα προσωπικά του αντικείμενα με αποτέλεσμα να υποστεί βαριά εγκαύματα. Η συχνότητα των περιστατικών προκαλεί εύλογα ερωτήματα», αναφέρει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Χρήστος Πραματευτάκης. 

Συμπλοκή με τραυματισμό κρατούμενου στο κατάστημα κράτησης

Το απόγευμα της Κυριακής 28 Αυγούστου, τρεις αλλοδαποί κρατούμενοι του καταστήματος κράτησης Κρήτη 1 της Αγιάς Χανίων συνεπλάκησαν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, με συνέπεια τον τραυματισμό και των τριών. Οι δύο, με καταγωγή από τη Λιβύη υπέστησαν ελαφρά τραύματα, ωστόσο ο τρίτος, υπήκοος Αλγερίας, χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων. 

Για το περιστατικό μίλησε ο Διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης «Κρήτη 1», Γιώργος Κονταξάκης, τονίζοντας ότι πάνω από όλα προέχει η ασφάλεια των κρατουμένων.

«Είτε είναι αλλοδαπός είτε Έλληνας, οφείλουμε να παρέχουμε ασφάλεια …Με ψύχραιμες κινήσεις και ενέργειες δώσαμε το αποτέλεσμα που χρειαζόταν. Είναι δύσκολα τα γεγονότα, δεν μας χαροποιούν οι δυσκολίες που έχουν εδώ οι κρατούμενοι …Είμαστε δίπλα και διαχειριζόμαστε οποιοδήποτε πρόβλημα στο οποίο μπορούμε να δώσουμε λύση. Δυστυχώς δεν είναι εύκολη η διαχείριση κρατουμένων πουθενά στον κόσμο. Ένα περισσότερο στο Κρήτη 1 που έχει παγκόσμια μαφία και ανθρώπους αδίστακτους.

Το περιστατικό συνέβη την ώρα του σερβιρίσματος του φαγητού με τους κρατούμενους αρχικά να διαπληκτίζονται. Γρήγορα ο διαπληκτισμός εξελίχθηκε σε συμπλοκή με τους υπαλλήλους του καταστήματος κράτησης να επεμβαίνουν άμεσα.

Η διεύθυνση της φυλακής εξηγεί ότι ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία για την αντιμετώπιση του περιστατικού. Μάλιστα ενημερώθηκαν αστυνομία και εισαγγελέας ενώ αναμένεται να επιβληθούν και πειθαρχικές διώξεις.

Την ίδια στιγμή τα προβλήματα έλλειψης προσωπικού στο κατάστημα κράτησης Κρήτη 1 στην Αγιά Χανίων παραμένουν. Όπως έχουν επισημάνει κατ’ επανάληψη τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων, ο αριθμός των σωφρονιστικών υπαλλήλων αλλά και των εργαζομένων διαφόρων ειδικοτήτων, δεν είναι αντίστοιχος του αριθμού των κρατουμένων.

neakriti.gr