Χανιά: Μετά από καταγγελία πολίτη η τρύπια σημαία στο φρούριο Φιρκά αντικαταστάθηκε με νέα (φωτο)

Χανιά: Μετά από καταγγελία πολίτη η τρύπια σημαία στο φρούριο Φιρκά αντικαταστάθηκε με νέα (φωτο)

Πολίτης είχε βγάλει βίντεο με τη μεγάλη τρύπα να φαίνεται στη μέση της σημαίας

H ελληνική σημαία που κυματίζει στο φρούριο Φιρκά στο ενετικό λιμάνι των Χανίων αντικαταστάθηκε με νέα, καθώς η παλιά είχε φθαρεί τόσο ώστε να είναι εμφανής μια τεράστια τρύπα πάνω στο πανί με τα χρώματα της γαλανόλευκης.

Η αντικατάσταση της τρύπιας σημαίας ήταν το αποτέλεσμα καταγγελίας ενός εξοργισμένου και συνάμα παρατηρητικού πολίτη που κατήγγειλε το γεγονός ότι η σημαία που κυμάτιζε στον ιστό πάνω στο φρούριο Φιρκά ήταν σκισμένη.

Ο κάτοικος της πόλης το απόγευμα της Τρίτης, που φύσαγε ένα ελαφρύ βοριαδάκι, έβγαλε βίντεο με τη μεγάλη τρύπα να φαίνεται στη μέση της σημαίας.

Όπως είπε ο 55χρονος Χανιώτης στην ΕΡΤ, είδε την τρύπα στη σημαία για πρώτη φορά το απόγευμα της περασμένης Κυριακής καθώς περπατούσε στο παλιό λιμάνι, την ώρα μάλιστα που γινόταν η υποστολή της παρουσία αγήματος και πλήθος κόσμου, αλλά ντράπηκε τόσο πολύ, όπως δήλωσε, που έφυγε από το σημείο.

Δύο μέρες μετά όμως, χθες, απόγευμα Τρίτης, είδε ότι η τρύπια σημαία δεν είχε αλλαχτεί και επικοινώνησε με την κρατική τηλεόραση εξοργισμένος. «Είναι δυνατόν να γίνεται έπαρση και υποστολή της σημαίας, παρουσία στρατιωτικού αγήματος το οποίο παρακολουθούν τόσοι τουρίστες Έλληνες και ξένοι με τρύπια σημαία; Ντρέπομαι, ντρέπομαι πολύ».

Τελικά όμως οι υπεύθυνοι της Περιφέρειας σε συνεργασία με την Αρχαιολογία προχώρησαν στην αντικατάσταση της ελληνικής σημαίας με την τρύπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος της σημαίας όταν πρέπει να αντικατασταθεί επωμίζεται η Περιφέρεια, αλλά η ευθύνη να αλλάζει όταν σκίζεται είναι της Αρχαιολογίας, όπως και όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι, όπως είναι και το φρούριο Φιρκά.

Για την ιστορία ο συγκεκριμένος γωνιακός πυργίσκος του φρουρίου Φιρκά είναι το μέρος όπου υψώθηκε η σημαία της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα την 1η Δεκεμβρίου 1913, παρόντος του τότε βασιλιά, του Χανιώτη πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου και πλήθους κόσμου και κάθε χρόνο στο σημείο τιμάται η επέτειος της 1ης Δεκεμβρίου.