Χανιά: Μεγάλο δώρο στην τοπική κοινωνία – Νεογνά και παιδάκια θα έχουν το δικό τους ασθενοφόρο (φωτο)

Χανιά: Μεγάλο δώρο στην τοπική κοινωνία – Νεογνά και παιδάκια θα έχουν το δικό τους ασθενοφόρο (φωτο)

Κινητή μονάδα εντατικής θεραπείας για νεογνά και παιδιά διέθεσε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο ΕΚΑΒ Χανίων. Μία σημαντική προσθήκη για τον νομό που θα εξυπηρετεί μωρά, παιδιά αλλά και ενήλικες εάν χρειαστεί.

«Δεν είναι απλά ένα ασθενοφόρο. Είναι μία εξειδικευμένη μονάδα για νεογνά και βγάζοντας την θερμοκοιτίδα γίνεται μετά μονάδα παιδιών και ενηλίκων. Το χαμόγελο του παιδιού αυτή τη στιγμή δεν κάνει τίποτα άλλο από το να υπηρετεί το ΕΚΑΒ, το νοσοκομείο, τους θεσμούς και μέσω αυτών να υπηρετούμε το κάθε μωράκι, το κάθε παιδί, τον κάθε ενήλικο που κινδυνεύει σε αυτό το νησί. Κάποτε, μία φωτισμένη η Ξάνθου μου είχε πει ότι έφευγαν από τη ζωή μωρά γιατί δεν υπάρχει το κατάλληλο σύστημα διακομιδής. Αυτό έγινε με το να φέρουμε μονάδες εξειδικευμένες, για αυτό λοιπόν στο όνομά της ξεκίνησαν όλες αυτές τις μονάδες» σημείωσε ο πρόεδρος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος.

Υπάρχει έλλειψη διασωστών για τη μονάδα

Και μπορεί να είναι ευτυχές το γεγονός πως βρέθηκαν δύο άτομα που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της μονάδας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο αυτοί δεν επαρκούν. Δύο είναι μονάχα οι εξειδικευμένοι που θα εξυπηρετούν έναν ολόκληρο νομό, σε μία μονάδα που θα είναι διαθέσιμη όλο το 24ωρο…

«Χαίρομαι γιατί βρήκαμε διασώστες. Υπάρχει όμως μεγάλο πρόβλημα με την προσφορά να βρούμε διασώστες σε όλοι την Ελλάδα» τόνισε ο πρόεδρος του Οργανισμού.

Μπορεί να είναι μόνο δύο οι διασώστες, έχουν όμως θέληση και όρεξη για δουλειά και με περηφάνια είναι έτοιμοι να υπηρετήσουν.

«Ξέρουμε τι προσφέρει καθημερινώς το Χαμόγελο του Παιδιού. Υπάρχει άγχος, περηφάνια και ευελπιστούμε κι εμείς να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τον νομό μας που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη» δήλωσε ο κ. Αργυρακόπουλος Νικόλαος, διασώστης της μονάδας.

«Η εκπαίδευσή μας στο «Χαμόγελο» για να είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε μια θερμοκοιτίδα και να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε διήρκησε ένα μήνα. Υπήρχαν και προηγούμενες πρακτικές. Μόλις ενημερώθηκα πως λειτουργεί και πως συμβαίνει, απλά πήρα την απόφαση να στείλω το βιογραφικό μου» δήλωσε ο διασώστης, Ιάκωβος Μαργαριτάκης.

Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για νεογνά και παιδιά του Οργανισμού είναι μοναδικές στην Ελλάδα και είναι ουσιαστικά ένα «κρεβάτι» Μονάδας Εντατικής Θεραπείας σε 6 τροχούς, εν κινήσει.

Παρέχουν τη δυνατότητα παιδιατρικής υποστήριξης της ζωής κατά τη διακομιδή (Αναπνευστήρας, Καρδιακό monitor/απινιδωτής, αναρρόφηση κτλ)

Έχουν ανεξάρτητη παροχή ρεύματος, η οποία διαρκεί για τουλάχιστον το διπλάσιο χρόνο της διακομιδής

  • Oι θερμοκοιτίδες διαθέτουν δικό τους monitor, αναπνευστήρα, πιεσόμετρο κτλ
  • Οι θερμοκοιτίδες διαθέτουν δική τους μπαταρία και ανεξάρτητη παροχή οξυγόνου αλλά και όλα τα εξαρτήματα που απαιτούνται για σύνδεση τους σε ρεύμα ή αέρα ή οξυγόνο του ασθενοφόρου
  • Διαθέτουν ειδική αντλία έγχυσης υγρών με σύριγγα (φάρμακα, γάλα κτλ) για τα νεογνά (Καμία άλλη Μονάδα στην Ελλάδα δεν διαθέτει ανάλογο εξοπλισμό)
  • Διαθέτουν εξοπλισμό με ενσωματωμένες παιδιατρικές παραμέτρους (π.χ ο αναπνευστήρας βγάζει αυτοματοποιημένες παραμέτρους βάσει της ηλικίας και του βάρους του παιδιού) (Καμία άλλη Μονάδα στην Ελλάδα δεν έχει ταυτοποιημένες παραμέτρους)
  • Οι Μονάδες είναι πιστοποιημένες από την Ε.Ε.