Χανιά: Κινήσεις χωρίς λογική από τη Δημοτική αρχή

Χανιά: Κινήσεις χωρίς λογική από τη Δημοτική αρχή

50.000 ευρώ ετησίως χαμένα από τα ταμεία του Δήμου Χανίων ή νέα πρόσθετα βάρη στους πολίτες, είναι ο λογαριασμός απο την επιλογή της Δημοτικής Αρχής Σημανδηράκη να παραχωρήσει το πάρκινγκ της “Ρεγγίνας” στην ΚΥΔΩΝ ΑΕ.

Το γεγονός αυτό επισημαίνει ο Γρηγόρης Αρχοντάκης, επικεφαλής της Παράταξης “Μαζί για τα Χανιά της Επόμενης Μέρας”, θέτοντας εύλογα ερωτήματα για τους χειρισμούς της δημοτικής περιουσίας, εγκαλώντας τη Δημοτική Αρχή για «γενικόλογα».
Αναλυτικά σε ανακοίνωσή του ο κ. Αρχοντάκης αναφέρει τα εξής:
«Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 17.02.2021, εισήχθη η εισήγηση του προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης “Κύδων” που αφορούσε στην παραχώρηση χρήσης του χώρου στάθμευσης “ΡΕΓΓΙΝΑ” από τον Δήμο Χανίων στην εν λόγω Δημοτική επιχείρηση. Το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία, αποφάσισε να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη παραχώρηση.
Η απόφαση αυτή, εκτός από το κομμάτι της νομιμότητας την οποία αμφισβητώ, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτή θα κριθεί τόσο από τα αρμόδια όργανα, όσο και από τα θέματα που θα προκύψουν με την Αρχαιολογία, μου δημιουργεί κι ένα μεγάλο προβληματισμό σε σχέση με την σκοπιμότητα που εξυπηρετεί ως προς τα συμφέροντα του Δήμου Χανίων και κατ’ επέκταση των Δημοτών.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η παραχώρηση αφορά στο ακίνητο το οποίο χρησιμοποιείται ως ο χώρος στάθμευσης “ΡΕΓΓΙΝΑ”. Ο συγκεκριμένος χώρος αποδίδει το χρόνο 200.000 ευρώ στο Δήμο Χανίων. Τα έσοδα αυτά δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ διότι πάνε σε ΝΠΔΔ και όχι σε επιχείρηση όπως την «Κύδων» που υπόκειται σε καθεστώς ΦΠΑ. Αυτό σημαίνει πως από τις 200.000- εάν διατηρηθούν οι ίδιες τιμές στην στάθμευση- θα φτάσουν στα ταμεία της «Κύδων» 150.000 περίπου. Δηλαδή ζημία αμέσως-αμέσως 50.000 ευρώ. Εκτός και εάν η «Κύδων» αυξήσει τις τιμές στάθμευσης, όποτε ο πολίτης θα επιβαρυνθεί κατά 24% τουλάχιστον.
Το βασικό επιχείρημα του εισηγητή ήταν πως με τη διαχείριση του συγκεκριμένου χώρου από την επιχείρηση θα βελτιωθούν οι υπηρεσίες, θα μπουν μπάρες, θα γίνει καλύτερη χωροθέτηση των θέσεων στάθμευσης, θα προαχθούν τα τοπικά συμφέροντα κ.λ.π. Γενικολογίες, χωρίς κάτι το συγκεκριμένο. Και το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι: Γιατί αυτά δεν γίνονται και τώρα από τη Δημοτική Αρχή και μπορεί να τα κάνει μόνο η «Κύδων»; Δεν είναι δα και τόσο περίπλοκα! Στο κάτω- κάτω της γραφής, οι ίδιοι άνθρωποι είναι. Μετά από 18 μήνες, η Δημοτική Αρχή καταγγέλλει ως ανίκανο το Δήμο να διαχειριστεί ένα απλό χώρο περιφραγμένο και ικανή μόνο την «Κύδων» γι’ αυτό, λόγω τεχνογνωσίας!!! Τα συμπεράσματα δικά σας…
Στη εισήγηση επίσης, εκτός του ότι δεν υπάρχει αναφορά στον ΦΠΑ (γιατί άραγε;) δεν υπάρχει και καμία αναφορά στο σχεδιασμό της «Κύδων», μετά την απόκτηση του χώρου. Ο εισηγητής το μόνο που είπε ήταν πως δεν συμφωνούμε επειδή είναι πολύ οραματικό αυτό που θέλει να κάνει. Τι θέλει να κάνει όμως, δεν μας είπε.
Κύριε πρόεδρε, δείξε μας το όραμά σου, τεκμηρίωσέ το και θα τοποθετηθούμε. Αυτή τη στιγμή το όραμα βρίσκεται μόνο στο μυαλό σου και σίγουρα όχι στην εισήγησή σου, την οποία και επισυνάπτω.
Η άποψή μου είναι πως ασφαλώς και χρειάζεται ο χώρος βελτίωση, και αισθητική και λειτουργική, και βέβαια καλύτερη οικονομική απόδοση με τις ίδιες όμως τιμές. Αυτό όμως μπορεί να γίνει εύκολα και από τον Δήμο χωρίς την επιβάρυνση του 24 % ΦΠΑ, με διαδικασίες δημόσιες και διαφανείς.

Υ.Γ. : Και μία συμβουλή. Όταν διαχειρίζεσαι τη δική σου περιουσία μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις και να αποφασίζεις χωρίς σχέδιο και ό,τι γίνει. Όταν όμως διαχειρίζεσαι χρήματα και περιουσία που δεν είναι δικά σου, καλό είναι αυτό να γίνεται με τρόπο εμπεριστατωμένο, τεκμηριωμένο με σχεδιασμό και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του κάθε εγχειρήματος που αφορά στην χρήση αυτών των χρημάτων και αυτής της περιουσίας».

haniotika-nea.gr