Χανιά: Κίνδυνος για κατάρρευση τμήματος της παραλιακής ακτογραμμής στο ενετικό λιμάνι

Χανιά: Κίνδυνος για κατάρρευση τμήματος της παραλιακής ακτογραμμής στο ενετικό λιμάνι

Πενήντα εννέα σπηλαιώσεις στο κρηπίδωμα του Ενετικού Λιμανιού από τον Φιρκά μέχρι τον Φάρο έχουν καταγραφεί, μετρηθεί και επισημανθεί στο πλαίσιο ειδικής μελέτης που εκπονήθηκε το 2014 για λογαριασμό του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων!

Παρότι η μελέτη επισημαίνει σημεία όπου η θάλασσα έχει προχωρήσει ακόμα και σε βάθος 6 και 7 μέτρων κάτω από το κρηπίδωμα μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποιο έργο στήριξης και ο κίνδυνος για κατάρρευση τμήματος της παραλιακής ακτογραμμής είναι κάτι παραπάνω από ορατός!

Το θέμα της τύχης της μελέτης το έθιξε στην τελευταία συνεδρίαση του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Χανίων ο κ. Ν. Τζομπανάκης.

Τα “Χ.Ν.” απευθύνθηκαν στον κ. Τάσο Στράτο εκπρόσωπο της “Σύγχρονης Ναυτικής Εκπαίδευσης Α.Ε.” της εταιρείας που ανέλαβε την εκπόνηση της σχετικής μελέτης.

«Εντοπίσαμε 59 σπηλαιώσεις, άλλες μικρές άλλες πολύ μεγάλες. Από τότε έχουν περάσει 6 χρόνια, η διάβρωση προχωράει και το πιο πιθανό είναι αυτές οι σπηλαιώσεις να έχουν μεγαλώσει και άλλο» μας επισημαίνει.

Ο ίδιος εξηγεί πως την μελέτη «μας την ανέθεσε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και αφορούσε τον έλεγχο των σπηλαιώσεων σε όλο το ενετικό λιμάνι από τον Φιρκά ως το Φάρο. Το έργο πραγματοποιήθηκε. Αποτυπώσαμε με τις συντεταγμένες τα σημεία που είχαμε τα ευρήματα. Εργαστήκαμε για 5 μέρες ένα τετραμελές συνεργείο με τοπογράφο μηχανικό. Οι σπηλαιώσεις μετρήθηκαν σε βάθος, ύψος και πλάτος. Τα ευρήματα δεν είναι αισιόδοξα. Το λιμάνι χρειάζεται άμεσες επισκευές».

Η μελέτη έχει παραδοθεί στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και ο κ. Στράτος εκτιμά πως «οι άνθρωποι μας ανέθεσαν την εργασία αυτή, έχουν τα αποτελέσματα της και σίγουρα ξέρουν τι πρέπει να κάνουν.»

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

Τα “Χ.Ν.” απευθύνθηκαν στον νέο πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου τον κ. Μανώλη Κοτσιφάκη.

«Παρότι είμαστε ακόμα στη διαδικασία της ενημέρωσης γιατί τώρα αναλάβαμε, η συγκεκριμένη μελέτη είναι στις προτεραιότητές μας. Η υπηρεσία μας είναι απόλυτα ενημερωμένη και εντός των επομένων ημερών θα έχουμε συνάντηση με λιμενολόγο του Υπουργείου ώστε να μας προτείνει συγκεκριμένα πράγματα. Σίγουρα δεν θα αφήσουμε τις σπηλαιώσεις έτσι» είπε ο κ. Κοτσιφάκης, σημειώνοντας πως θα έχει περισσότερα στοιχεία να δώσει μετά τη συνάντηση με τον λιμενολόγο.

Χανιώτικα νέα φώτο: Από τις εργασίες στο ενετικό λιμάνι το 2002 για την αντιμετώπιση των σπηλαιώσεων που τότε είχαν εντοπιστεί.